BalticTravelnews.com | 2022.04.17
Lieldienas mūs priecē ar četrām brīvām dienām. Un brīvdienām piestāv saldumi! Šoreiz piedāvājam iepazīties ar izslavētu gardēžu – itāļu iecienītajiem gardumiem. Mēģināsim ko līdzīgu atrast arī pie mums, vai vēl labāk – pagatavosim paši, baudīsim un iztēlosimies Lieldienu svinētāju priecīgās čalas svētku pārņemtajā Romā!
Tiramisu jeb "paņem mani līdz" – pasaulē pazīstama Itālijas "firmas zīme". Klasiskajā variantā slāņos tiek kārtoti kafijā izmērcēti "dāmu pirkstiņu" (itāliski – savoiradi) cepumi un maskarpones siera un olu dzeltenumu krēms, tas viss papildināts ar liķieri vai brendiju, un pārkaisīts ar kakao. Eksistē neskaitāmas šīs receptes variācijas un atvasinājumi. Pārsteidzoši, ka izrādās, šis populārais deserts itāļu virtuvē ir jaunpienācējs – pirmo reizi minēts rakstos tikai 20.gs. 80tajos gados!
Panna cotta – šis gardais saldā krējuma, piena un cukura krēms ar želatīnu nāk no Piedmontas reģiona Itālijas ziemeļos, šodien tiek ēsts ne tikai visā Itālijā bet arī daudz kur Eiropā un pasaulē. Lieliski garšo kopā ar ogām, karameļu vai šokolādes mērci.
Zabaione – gaisīgās putās sakults krēms no olu dzeltenumiem, cukura un saldā Marsalas vīna. Precīza izcelsme ir neskaidra, taču ziņas par līdzīga ēdiena patērēšanu parādās pat jau 9.gadsimtā.
Cannoli – tipisks Sicīlijas virtuves deserts – eļļā ceptas mīklas trupiņas ar rikotas un maskarpones sieru pildījumu, kas papildināts ar citronu miziņu, sukādēm, šokolādes drumstalām. Līdz ar lielo itāļu emigrācijas vilni no Itālijas uz ASV 19.-20.gadsmitos, cannoli tika aizvesti arī uz otru okeānu krastu un tur atzīti par labiem esam.
Casata – vēl viens gards "sicīlietis". Ar augļu sulām vai liķieri piesūcināta biskvīta slāņu torte, ar cannoli līdzīgu rikotas siera pildījumu, un biezu marcipāna glazūru tam visam pāri. Kā saka pavārgrāmatas, pagatavošana diezgan sarežģīta, bet ir tā vērts!
Pandoro jeb pan d’oro – "zelta maize" – idejiski varētu būt viens no senākajiem itāļu gardumiem – salds raudzētas sviesta olu mīklas kēkss augstas piramīdas formā, pārkaisīts ar pūdercukuru, nāk no Veronas reģiona. Nosaukums – zelta maize – nāk no viduslaikiem, kad baltmaizes ēšana ikdienā bija bagāto augstmaņu privilēģija. Šodien pandoro ēšana ir Ziemassvētku un Jaungada perioda tradīcija.
Ricciarelli – tradicionāli ovālas formas itāļu cepumi no mandeļu miltiem, olas baltuma cukura un medus. Leģenda vēsta, ka to recepti uz savu pili netālu no Volterras (Toskānā) no Krusta karagājiena pārvedis bruņinieks Ricciardetto.
Glazētie kastaņi – cukura glazūrā ietērpto kastaņu ēšanas tradīcija nāk no Francijas dienvidu un Itālijas ziemeļu reģioniem, kur ēdamie kastaņi ir bieži sastopams produkts. Runā, ka paņēmiens iecukurot kastaņus ieradies Eiropas dienvidos līdz ar krustnešu atgriešanos no austrumu karagājieniem, līdzi atvedot līdz tam nepazīstamo cukuru. Atklājās, ka ar cukuru konditorijā var izdarīt daudz ko tādu, ko nevarēja ar medu. Senākā pierakstītā glazēto kastaņu recepte nāk no Versaļas galma piezīmēm Luija XIV laikā 17.gadsimtā.
Gelato – saldējums! Jā, protams, saldējums ir lielā cieņā arī visās iepriekš minētajās zemēs, un ne tikai tur vien, taču nekur citur pasaulē nav izdevies atrast tādu saldējumu – tik piesātinātu garšas, daudzveidības un kafejnīcu atmosfēras ziņā! Teikšu tā – lai kur pasaulē jūs būtu, ja gribat baudīt vislabāko saldējumu, meklējiet kafejnīcu, kur saimnieko itālis!
Skaties Pasaules Hokeja Čempionātu Zviedrijā! Aviobiļešu akcija līdz 30.04.
EUR 43 | SKY24.LV
Viesu māja “Kaķis krūzē” atrodas Daugavpils – Rīga šosejas ceļa malā, netālu no neogotikas stilā būvētās skaistās Līksnas Svētās Jēzus Sirds katoļu baznīcas.
TAKA
Brīvdienas var kļūt par īstu piedzīvojumu! Apmeklē Dienvidkurzemes tūrisma centrus, kur vari saņemt būrīti mazajam mušķērājam un zīlītēm.
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Viesu nams “Laimes Taure” – vieta, kur daba, komforts un mājīgums rada ideālus apstākļus atpūtai.
TAKA
Tuvojas pavasaris ar krāšņām krāsām. Laiks doties ekskursijā uz Pakroju, kur krāšņi jo krāšņi zied narcises un tulpes... Pa ceļam ZS Līcīši un Šauļi.
EUR 40 | Nikos Travel
Brīvdienu māja “Forest Lake” atrodas Medumu pagasta Kščeva ciemā un piedāvā skaistu dārzu un terasi.
TAKA
Neatkarīgi no tā, vai vēlaties atpūsties saulainā pludmalē, snorkelēt, nirt un burāt Vidusjūrā vai izpētīt 5000 gadu senu nekropoli. Maltā viss ir iespējams!
EUR 429 | Itaka Latvia
Dienesta viesnīca atrodas 2 km attālumā no Daugavpils – Rēzekne šosejas (A13).
TAKA
Jauna un komfortabla guļbūves pirts un viesību māja svinību rīkošanai un atpūtai draugu lokā.
TAKA
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu
EUR 528 | Estravel Latvia
Apmeklētāju ērtībām viesu nama “Bajāri” otrajā stāvā ir divas papildu istabas ar divguļamo gultu katrā istabā un skaistu skatu uz nakts debesīm.
TAKA
No 11.aprīļa līdz 24.maijam Naukšēnu Cilvēkmuzejā izstāde “Porcelāns un fajanss no Martas Alberingas kolekcijas” (no Valmieras muzeja krājuma).
Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Vienā no skaistākajām vietām Latvijā, pašas likteņupes krastā atrodas jaunais Glempings Daugavas lokos.
TAKA
Vienā no skaistākajām vietām Latvijā, pašas likteņupes krastā atrodas jaunais Glempings Daugavas lokos.
TAKA
Kipra,Malta, Spānija, Arābu Emirāti, Madeidra, Kanāriju salas, Ēģipte, Maldīvu salas, Maurīcija, Seišelu salas, Bali, Dominikāna, Šrilanka, Taizeme,Zanzibāra
EUR 469 | Itaka Latvia
Lielbornes muiža ir vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka „Daugavas loki“ teritorijā.
TAKA
Atlaide 10.05. // 7 naktis uz klāja izvēlētajā kajītē, puspansija, izstrādāts maršruts // Splita - Brača - Hvara - Pelješaca - Mljeta - Korčul - Šolta - Splita
EUR 650 | Estravel Latvia
Plašs viesnīcu klāsts, ēdināšana atbilstoši iuzvēlētajam, papildu pakalpojumus jautājiet Estravel Latvia konsultantam // Sezona ir sākusies!
EUR 385 | Estravel Latvia
Kura no pilsētām Jūs vilina šogad? Lidojumi uz Ņujorku, Losandželosu, Čikāgu un Sietlu par akcijas cenām līdz 29.04.
EUR 515 | SKY24.LV