
Foto: Pixabay.com | Autors: Jānis Pēteris Bērziņš | 2025.11.06
It kā tam, lai ēstu, būtu
nepieciešama īpaša diena, bet 6. novembrī pasaulē īpaši izceļ načos čipšu dienu un tam par godu galdā ceļ šos gardos un nedaudz pikantos gardumus.
Načo
(angliski - "nachos") čipši Latvijā nav tik populāri kā parastie
kartupeļu čipši, tomēr arī načo cipši ir iekarojuši veikalu plauktus un
teju regulāri atrod savu ceļu līdz ballītēm. Īpaši iecienīti šie čipši
ir ballītēs, kurās ir kāda noteikta tematika - piemēram, spāņu,
meksikāņu, latīņamerikāņu. Būtībā vārds "načos" apzīmē ne tikai šos
čipšus, bet gan pašu ēdienu, kura sastāvdaļā ir arī čipši. Parasti
ēdiens tiek gatavots ar dažādiem produktiem (parasti maltās gaļas mērce,
siers, dārzeņi) pārliekot čipšus un tad tos cepot cepeškrāsnī,
pagatvojot karstu un gardu uzkodu.

Šī viesnīca ar iespaidīgu panorāmas skatu uz Gomeras salu un Los Gigantes klintīm atrodas uz klints Tenerifes salā. Cena noradīta 2 personām
EUR 2769 | Atlantic Travel
Un jā - načo čipši patiešām nāk no Latīņamerikas, kur tos grauž tikpat strauji kā Latvijā "Ādažu čipšus". Tomēr načo čipši tiek uzskatīti par veselīgākiem nekā kartupeļu čipšiem. Tomēr, cik gan veselīgs var būt kas cepts lielā eļļas daudzumā... Načo čipšus gatavo no kukurūzas miltiem, to sastāvdaļas 80% ir kukurūzas milti, kā arī saulespuķu eļļa un sāls. Tos var pasniegt kā piedevas ēdienreizē vai kā atsevišķas uzkodas. Načo čipšus arī var cept ar siera pārklājumu cepeškrāsnī vai pavisam vienkārši mērcēt kādā no daudzajām mērcēm (īpaši populārs ir gvakamole un dip mērces).
Paši načo čipši pirmo reizi "pie apvāršņa" parādījās ap 1943.gadu, kad tos pagatavoja un pasaulē "palaida" Ignacio "Nacos" Anaja. Viņš tortiljas čipšus sagrieza, pārkaisīja ar sagrieztiem halapenjo pipariem un sieru - un cepa krāsnī. Kopš tā laika šis ir kļuvis par vienu no populārākajiem "Tex-Mex" (Teksasas-Meksikas) ēdieniem pasaulē.
Dalāmies ar kādu ballītēs populāru recepti:
Sastāvdaļas
125 g tortiljas čipsu
1 paprika
1/2 čili pipara (ja vēlas)
1 neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
šķipsna piparu
100 g melno pupiņu
olīveļļa cepšanai
lociņi
pētersīļi
Mērcei
150 ml saldā krējuma
150 g labi kūstoša siera (es izmantoju Čederas)
1 1/2 tējkarotes kartupeļu cietes
1/2 tējkarotes maltas paprikas
Pagatavošana.
1. Katliņā uz vidējas uguns liek sildīties saldo krējumu, kam pievieno sarīvētu sieru, kartupeļu cieti un malto papriku. Visu nepārtraukti maisa apmēram 5 minūtes, līdz iegūta viendabīgas konsistences mērce. Sagaida, līdz mērce uzsit pirmo burbuli, un noņem no uguns, bet atstāj katliņā, lai tā neatdzistu.
Padoms – ja nesagaida, līdz mērce uzsit burbuli, būs jūtama cietes miltainā garša.
2. Pupiņām nolej šķidrumu, noskalo un nosusina papīra dvielī.
3. Sīpolu un papriku smalki sagriež, ķiploku izspiež caur ķiploku spiedi. No čili izņem sēklas un ļoti smalki sagriež.
4. Pannā uz vidēji lielas uguns uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolu, tad pievieno ķiploku, papriku un čili. Apcep, līdz sīpols kļūst zeltaini brūns. Pievieno piparus un noņem no uguns.
5. Lēzenā cepamtraukā ieklāj cepamo papīru un ieber čipsus, tos izkārtojot pēc iespējas plānākā kārtā. Pārber ar pupiņām un sīpolu masu. Liek krāsnī uz dažām minūtēm, lai uzsilst.
6. Visu pārlej ar siera mērci un pārber ar sagrieztiem lociņiem, pētersīļiem. Pasniedz siltu.


Iepazīsim Mārtiņdienas tradīcijas. Kopā dosimoes masku gājienā, bērni varēs piedalīties jautrās rotaļās un atjautības uzdevumos.
Ventspils TIC

Šoruden Liepājas Latviešu biedrības nams svin 90 gadu pastāvēšanas jubileju, tāpēc aicinām liepājniekus un pilsētas viesus kļūt par daļu no šiem svētkiem!
Liepājas reģiona TIB

Black Friday ietvaros līdz 01.12. - piedzīvojumu ceļojumiem atlaides līdz pat 30%. Vairāk piedāvājumu jautājiet mūsu ceļojumu konsultantam
EUR 374 | Estravel Latvia

Rīgas Restorānu nedēļai mūsu šefpavārs ir radījis sezonālu trīs ēdienu ēdienkarti tikai par 30 eiro. Bagāta ar garšu, siltumu un vietējām sastāvdaļām.
EUR 30 | Restaurant Elefant
 (600 x 400 pikseļi).png)
Aicinām uz īpašu svētku koncertu, kurā kopīgi atzīmēsim ne tikai Ziemassvētku tuvošanos, bet arī godināsim Dricānu Dominantes 20 gadu pastāvēšanas gadadienu.
Līvānu TIC

Ventspils muzejs aicina ciemos Patriotu nedēļā, no 11.-18.novembrim iepazīt bagātīgu piedāvājumu muzejpedagoģijā, izstādēs, rokdarbos un stāstos.
Ventspils TIC
 (600 x 400 pikseļi).png)
Pirms valsts svētkiem aicinām apmeklēt sirsnīgu Latgales darinājumu tirgu pašā Rīgas sirdī! Lieliska iespēja gan iepirkties svētkiem, gan satikt pašus ražotājus
Līvānu TIC

Baudiet Luksu Eiropas upju kruīzā - komfortablas kajītes, izsmalcinārts ēdināšanas piedāvājums, dzērieni, ekskursijas krastā, izklaides programma uz kuģa
EUR 2394 | Estravel Latvia

Subates Ezermalas parks ir vasaras sezonas iecienītākais subatiešu un viesu objekts.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Izbaudi rudens garšas ar mūsu izsmalcināto Biešu pithivier — pildītu ar aromātiskām baravikām un karamelizētiem sīpoliem, pasniegtu ar bagātīgu mērci.
EUR 45 | Le Dome
 (1).png)
Dažādu paaudžu stikla mākslinieku radītie laikmetīgi stikla darbi, iedvesmojoties no Līvānu stikla muzeja ekspozīcijas priekšmetiem.
Līvānu TIC

Bebrenes muižas apbūves teritorijas ciešā tuvumā, turpat pie muižas mūra žoga ir saglabājusies dzirnavu ēka ar dzirnavnieka dzīvojamo māju blakus.
TAKA

Bebrenes muižas parks ir izcils dārzu un parku mākslas piemineklis, viens no vizuāli izteiksmīgākajiem ainavu parkiem Latvijā, tā platība 7,9 hektāri.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Melnās piektdienas akcijas laikā līdz 08.12. - rezervē kruīzu ar atlaidi kajītes pamatcenai un izvēlies sev piemērotākās ATLAIDES! Nepalaid garām!
EUR 386 | Estravel Latvia