Izstādē «Riga Food 2019» noskaidro Latvijas labākos pavārus

2019. gads ir ļoti īpašs Latvijas kulinārajā dzīvē, jo starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2019" Ķīpsalā no 4. līdz 6. septembrim norisinājās pavisam 6 pavāru konkursi, kuros kopā startēja 43 dalībnieki.

Vēl jo vairāk – Latvijā pirmo reizi notika pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse d'Or nacionālā atlase, kas ir viens solis tuvāk starptautiskai atpazīstamībai un kulinārijas kvalitātes celšanai. Piektdienas, 6. septembra, novakarē VEF kvartāla kamerzālē biedrība "Pavāru klubs" pulcināja kopā visus konkursantus, savus draugus un atbalstītājus, lai svinīgā atmosfērā, baudot gardus ēdienus un dzērienus, apbalvotu visu konkursu laureātus. Trīs dienu garumā konkursus vērtēja starptautiska un ļoti pieredzējusi žūrija, kuri dalīja pienākumus dažādos konkursos, bet visi piedalījās Bocuse d'Or Nacionālās atlases vērtēšanā. Žūrijā bija: Jo Nelissens /Beļģija/, Fransiane Tartari /Apvienotā Karaliste/, Aleksandrs Prokopovičs /Krievija/, Gerts Kletzke /Zviedrija/, Dmitrjs Demjanovs /Igaunija/, Pavelss Gurjanvs /Igaunija /, Jorns Lie /Norvēģija/, Emannuelle Wille /Igaunija/ un Tarvo Stints /Iguanija/.

Latvijas gada pavārs noskaidrots jau 16. reizi.

4. septembris Ķīpsalā iesākās īpaši rosīgi, jo te jau no agra rīta konkursam gatavojās seši pavāri – Jānis Osis, Artūrs Bilzens, Pāvels Skopa, Jegors Porulevs, Mārtiņš Pupurs, Roberts Bedikers Bērtulis –, kuri pretendēja uz titulu "Latvijas 2019. gada pavārs" un seši pavāra palīgi – Laimons Ričards Gerliņš, Gustavs Raubiško, Daniels Damanis, Nikita Buslajevs, Sandis Damarovskis, Toms Fridrihsons –, kuri ne tikai centās palīdzēt saviem pavāriem, bet arī sacentās nominācijā "Latvijas pavārzellis 2019". Šogad Reaton zelta pavrnīcu un čeku 700 eiro vērtībā ieguva Pāvels Skopa (restorāns "Koya"), otrajā vietā atstājot Jāni Osi (restorāns "Fifty Six Twenty Four"), bet trešajā – Jegoru Porulevu (restorāns "Hügge" Igaunijā). Labākais pavārzellis izrādījās Nikita Buslajevs, kurš gan ikdienā, gan konkursā strādā kopā ar J. Porulevu. Kā atzina žūrijas pārstāve Frainsiane Tartari, par pavāru konkursa uzvarētāju domas sakritušas visiem pieciems žūrijas locekļiem, tāpēc viņš uzsktāms par pārliecinošu uzvarētaju. Tiesa gan, tiesnese piebilda, ka, salīdzinot ar konkursu, ko viņa vērtēja pirms diviem gadiem, konkursantu līmenis esot nedaudz krities: "Gatavošanās procesā pavāriem vairāk vajadzētu testēt savu ēdienu garšas – dot tos baudīt gan draugiem, gan restorāna klientiem, uzklausīt viņu viedokli un uzlabot to, kas nav sanācis. Nevajag baidīties no kritikas – tā palīdzēs vairāk nekā pašpārliecinātība!"

Sacenšas "dinozauri"

Visvairāk skatītāju Ķīpaslas hallē pulcināja konkurss "Meistarpavārs 2019", ko paši tā dalībnieki jau iesaukuši par "dinozauru konkursu". Sevi par dinozauriem sauc Latvijas vadošie šefpavāri, kuri ne tikai jau gadiem strādājuši, lai veidotu restorānu kultūru Latvijā, bet arī gozējušies dažādos televīzijas šovus un iesaistijušies arī biedrības "Pavāru klubs" veidošanā. Raimonds Zommers, Valters Zirdziņš, Māris Jansons, Jānis Zvirbulis un Ingmārs Ladigs konkursā piedalījās divu svarīgu iemeslu dēļ – pirmkārt, aktualizēt pavāru profesijas nozīmīgumu un prestižu, otrkārt, pierādīt, ka "dinozauri" ne tikai labi izskatās žurnālu lapaspusēm, bet vēl joprojām ir lieliski sava amata meistari. Šefpavāru uzdevums bija gana izaicinošs – stundas laikā jāpagatavo maltīte no "melnās kastes" produktiem, ko nodrošināja uzņēmums "Augļu serviss" – proti, ēdiena sastāvdaļas konkursanti pirms tam nezināja, viņiem nācās gatavot to, ko saņēma konkursa sākumā melnajā kastē. Meistarpavāru sacensībās kārtējo reizi sevi pierādīja daudzu konkursu laureāts Raimonds Zommers, kurš nav zaudējis savu ķērienu konkursos, neskatoties uz to, ka šobrī lielāko daļu šefpavāra laika aizņem viņa restorāns "Entresol".

Noskaidrots Bocuse d'Or Nacionālās atlases uzvarētājs.

Konkursu Bocuse d'Or mēdz dēvēt par pavāru olimpiskajām spēlēm – tas ir pats prestižākais pavāru konkurss, kas vairākās kārtās divu gadu garumā visā pasaulē atlasa labākos pavārus, no kuriem paši labākie pulcējas Francijas pilsētā Lionā uz konkursa finālu, kur konkurences cīņa un garšu bagātība sit augstu vilni. Kā apbalvošanas ceremonijā atzina "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova, Latvijai vajadzēja 11 gadus, lai mēs beidzot varētu tikt paši līdz savai nacionālajai atlasei. Konkursā piedalījās divi pavāri – Dinārs Zvidriņš un Juris Latišenoks – ar saviem palīgiem – Tomu Fridrhsonu un Danu Ivanovu. Sacensība bija gana sīva, un līdz pat apbalvošanas brīdim bija redzams, ka abi konkursanti ir ļoti determinēti un ļoti vēlas uzvarēt, taču uzvaras lauri pienācas tikai vienam – Dināram Zvidriņam. Ņemot vērā Bocuse konkursa lielo nozīmību, Live Riga bija parūpējušies par īpašu dāvanu laureātam – braucienu uz Parīzi, lai tur klātienē vērotu Francijas nacionālās atlases sacensības. Turpretī uzņēmums "Promo Cash&Carry" rūpējas, lai mūsu konkursantam būtu iespēja pienācīgi sagatavoties nākamajai konkursu kārtai, tāpēc viņi nodrošina profesionāli vidi pavāra treniņiem līdz konkursam. Žūrija vērtēja arī pavāra palīgus, par labāko atzīstot J. Latišenoka palīgu Danu Ivanovu. Lai kaut nedaudz kliedētu 2. vietas ieguvēja skumjas, Semarah Hotels tīkls J. Latišenokam dāvināja mierinājuma balvu – iespēju atpūsties Lielupes viesnīcā. Žūrijas pārstāvis Jo Nelissens, vērtējot abu konkursantu sniegumu, godīgi atzina: "Labās ziņas ir tādas, ka te vēl ir ļoti daudz vietas izaugsmei… Godīgi sakot, šobrīd neviens no pretendentiem nav sasniedzis Bocuse līmeni, taču šis ir pirmais solis, lai tam tuvotos. Trenēties noteikti vajadzētu daudz vairāk, jo katrai kustībai jābūt mērķtiecīgai un atstrādātai, katrai garšai pārbaudītai – te vēl ir ļoti daudz darāmā!"

Baltijas konkurss gan komandām, gan studentiem

Par tradīciju jau sāk veidoties Baltijas komandu konkurss "Baltijas kulinārais mantojums", kur jau atkārtoti par labāko tika atzīta Latvijas komanda, taču skatītāju simpātiju ieguva lietuvieši. Latvijas komandā startēja trīs pavāri – Kristīne Strode, Baiba Brasle un Aigars Sīlis – un viņu menedžeris Viesturs Lasmanis. Lai šī konkursa tradīciju vēl vairāk nostprinātu, apbalvošanas ceremonijas laikā tika parakstīts trīspusējs sadarbības memorands, kas nosaka, ka turpmāk šis konkurss "ceļos" no vienas Baltijas valsts uz otru, tātat Latvijā to atkal sagaidīsim pēc 3 gadiem.

Iespējams, par tradīciju kļūs arī Baltijas skolu konkurss "Zero Waste Challange", kas aicina jaunos pavārus aizdomāties par klimata pārmaiņām, ko rada arī ēdiena izniekošana, tāpēc konkursa mērķis bija atstāt pēc iespējas mazāk atkritumu. No katras Baltijas valsts konkursā piedalījās divas skolas, un labākā šoreiz izrādījās Igaunijas kulinārā skola "Teko". Svetlana Riškova atzīst: "Līdz šim mūsu valstu kulinārās skolas ir dzīvojušas katra savā nodabā, starp tām trūka sadarbības, un šī konkursa lielais mērķis patiesībā ir savest šīs skolas kopā – dot iespēju gan skolotājiem, gan skolēniem savstarpēji iepazīties un uzsākt pieredzes apmaiņu jau tagad."

"Pavāru klubs" izsaka vislielāko pateicību visiem konkursu sponsoriem un atbalstītājiem, bez kuriem šie lielie kulinārijas notikumi nebūtu iespējami.

Avots: chef.lv

Vidzemes Uzņēmēju dienas 2020

Vidzemes Uzņēmēju dienas 2020

22. un 23. maijā Valmierā laukumā starp Valmieras Kultūras centru un t/c “Valleta” norisināsies tradicionālās “Vidzemes Uzņēmēju dienas”.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Vidusjūras kruīzs. No Dženovas uz Romu.

Vidusjūras kruīzs. No Dženovas uz Romu.

6 nakšu Vidusjūras kruīzs. Itālija un Spānija. Lieliska cena

EUR 299 | Estravel Latvia

Vidzemes fitnesa diena

Vidzemes fitnesa diena

7. martā no plkst. 11:00 līdz 15:00 Valmieras peldbaseina ēkā notiks fitnesa pasākums kustību entuziastiem - Vidzemes fitnesa diena 2020.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Itāļu Restorāns un Egles Villa

Itāļu Restorāns un Egles Villa

Restorāns Latgalē vilina savus viesus ar izsmalcinātiem, itāļu garšas tradīciju piesātinātiem ēdieniem, kas gatavoti tikai no augstas kvalitātes produktiem

TAKA

Tikšanās ar personību. Jānis Rozenbergs

Tikšanās ar personību. Jānis Rozenbergs

5. martā no plkst. 17:00 līdz 19:00 LIAA Valmieras biznesa inkubatorā norisināsies pasākums - diskusija "Tikšanās ar personību. Jānis Rozenbergs.".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Ātrais Šahs ar lielmeistaru A. Širovu

Ātrais Šahs ar lielmeistaru A. Širovu

25. un 26. februārī noritēs “ātrā šaha” (Rapid) ar lielmestru A.Širovu. Sacensības organizē sanatorija “Jantarnij bereg” Latvijas un Rīgas šaha federācija...

Jantarnij Bereg

Baudām Cēsu pilsētas šarmu

Baudām Cēsu pilsētas šarmu

Ceļojums ar autobusu! Izbraukšana 05.09.20 - 1 Diena. Cēsis, Cēsu Viduslaiku pils, Cēsu Jaunais pils, maizes ceptuvē „Cēsu maize” un alus darītavā „Trimpus”

EUR 85 | AP SAULI

Kristīnes Guršpones gleznu izstāde

Kristīnes Guršpones gleznu izstāde

Valmieras Integrētajā bibliotēkā, Cēsu ielā 4, līdz 2020.gada 2.aprīlim skatāma Kristīnes Guršpones gleznu izstāde “Mazliet ziemas”.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Zemgales pērles

Zemgales pērles

Ceļojums ar autobusu! Izbraukšana 27.06.20 - 1 Diena. Zemgales pērles – Saulainā Dobele, Krāšņās Rundāles pils dārza svētki un īsts gardēžu piedzīvojums Blūdžo

EUR 29 | AP SAULI

Gulbene svinēs 92.dzimšanas dienu

Gulbene svinēs 92.dzimšanas dienu

Gulbenes novada pašvaldība 22.februārī rīko pilsētas dzimšanas dienas svinības, kad caur dažādiem pasākumiem uz Gulbeni varēs paskatīties citām acīm.

Gulbenes novada TIC

Pētera Postaža izstādes atklāšana

Pētera Postaža izstādes atklāšana

14. februārī plkst. 16:00 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta gleznotāja Pētera Postaža darbu izstāde "Gleznošana ir mans mūžs".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Ceļotāju stāstu vakarā - Austrālija

Ceļotāju stāstu vakarā - Austrālija

26.februārī pulksten 18:30 Valmieras Tūrisma informācijas centra Ceļotāju stāstu vakarā aicinām uzzināt aizrautīgās ceļotājas Sandas Serafinovičas pieredzes stāstu par trīs nedēļas ilgo ceļojumu eksotiskajā pasaules kont...

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Visi Lidojumi - AvioKases.lv

Visi Lidojumi - AvioKases.lv

Visi Galamērķi. Visas Vietas. Lidojumu Cenu Eksperti. Ryanair, Wizzair, easyJet, Norwegian aviobiļetes.

EUR 23 | AvioKases.lv

Valmieras Valsts ģimnāzijai 100. gadadiena

Valmieras Valsts ģimnāzijai 100. gadadiena

22. februārī plkst. 16:00 Valmieras Valsts ģimnāzijas galerijā "Ledus pagrabs" notiks stāstu vakars.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Franču mūzikas koncertprogramma

Franču mūzikas koncertprogramma "Playtime"

1. martā plkst. 16:00 Valmieras Kultūras centrā skanēs franču mūzikas koncertprogramma "Playtime".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Sveču rokdarbu pasākums ģimenēm

Sveču rokdarbu pasākums ģimenēm

29. februārī no plkst. 12:00 līdz 15:00 Mika Pika bumbu istabā norisināsies sveču radošā darbnīca.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Eko sveču liešanas pasākums ģimenēm

Eko sveču liešanas pasākums ģimenēm

26. februārī no plkst. 18:00 līdz 20:00 Mika Pika bumbu istabā norisināsies sveču liešanas radošā darbnīca. Laipni aicināti visi!

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Pieprasītākais brančs Pārdaugavā!

Pieprasītākais brančs Pārdaugavā!

Katru svētdienu no 11:00-15:00 – brīvdienu vēlās brokastis. Piedāvājumā plašs siltās un aukstās bufetes klāsts, glāze prosecco un svaigi pagatavota kafija.

EUR 19 | Hercogs Mārupe

Lidosta Rīga. Šodien ielido

Lidosta Rīga. Šodien ielido

Rīgas Starptautiskā lidosta. Šodien ielido.

AvioKases.lv

Atpūtas kompekss Lielbornes muiža

Atpūtas kompekss Lielbornes muiža

vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka „Daugavas loki“ teritorijā.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv