Marta Kive par «Valtera Restorāns»: Trīs stundu ceļojums Latvijas garšu pasaulē

Marta Kive | 2020.01.07

Marta Kive, Biznesa augstskolas "Turība" attīstības direktore

Ja meklējiet labu ideju, kā pavadīt nedēļas nogales vakaru, viennozīmīgi varu ieteikt doties trīs stundu ceļojumā pa visu Latviju, neizbraucot no Rīgas. Tieši tā – Jūs izlasījāt pareizi – ceļojums pa visu Latviju tikai trīs stundās, un to netraucēs izbaudīt pat slikti laikapstākļi. Šādu iespēju piedāvā viens no 2019. gada Latvijas TOP3 restorāniem – "Valtera restorāns". Šī ceļojuma gids - restorāna īpašnieks un šefpavārs Valters Zirdziņš.

65 bildes skatiet šeit.

Vēlos padalīties ar savu pieredzi šajā ceļojumā. Uzreiz gan jāsaka, ka ceļojumam bija daudz "pieturu" un vienā no tām man pietrūka drosmes. Atmosfēra un interjers restorānā ir latviski neitrāli un neuzbāzīgi, kas ļauj visas maņas koncentrēt tikai uz maltīti. Tā sākas ar komplimentiem no šefpavāra, kuru vidū bija gan kraukšķīgi siera cepumi ar paipalu olām, gan nelielas pastētes uzkodas ar redīsu, kuras tika pasniegtas ļoti oriģinālā veidā – sūnās. Raugoties uz šādi pasniegtu komplimentu, rodas tikai viens jautājums – kāpēc tādas neaug arī dabā?! Komplimentu vidū bija iespēja nobaudīt arī atsvaidzinošu tomātu ūdeni, kas lieliski iederētos arī kā papildinājums pikantiem vai sāļiem ēdieniem visas maltītes laikā.

Garšu ceļojuma ietvaros bija iespējams nobaudīt arī mārrutku saldējumu, kas pārkaisīts ar mārrutku skaidiņām. Man, diemžēl, pietrūka drosmes, lai nogaršotu šo ēdienu, jo jau smarža vien liecināja, ka darīšana būs ar kārtīgiem, stipriem Latvijas mārrutkiem.

Lai cik tas dīvaini neizklausītos, starp visām nobaudītajām garšām un ēdieniem, var izcelt arī … maizi. Kā stāstīja Valters Zirdziņš, maize restorānā tiek cepta katru pēcpusdienu, lai viesi to varētu baudīt pēc iespējas svaigāku, turklāt maize tiek cepta tieši tik daudz, cik nepieciešams vienai dienai. Attiecīgi ikviens viesis var būt drošs, ka viņam netiks iedota vakardienas maize. No diviem piedāvātajiem maizes veidiem, īpaši jāatzīmē viens – kāpostu maize. Nobaudot to kopā ar putoto sviestu, biju gatava teikt – man neko citu nenesiet, tikai vēlreiz maizi!

Labi, ka tā neizdarīju, jo tālākie ēdieni pārsteidza ne mazāk. Plānas kāļa šķēlītes, kas pildītas ar sieru, brieža tartars ar tomātu biezeni un pašu gatavotu kartupeļu čipsi, kas maina visus līdzšinējos priekšstatus par čipsiem. Ja parasti, baudot tartaru, var rēķināties arī ar kaperu un citu piedevu garšām, tad šajā gadījumā uzreiz tika pateikts – gaļai pievienoti tikai pipari un sāls, kas sākotnēji rada nelielu apmulsumu, kā gan garšos vienkārši vai, kā tautā saka, plika gaļa?! Grūti teikt, kā būtu bijis, ja klāt netiktu piedāvāts pikantais tomātu biezenis un čipsis, kas piešķīra arī papildus tekstūru. Domāju, ka pašmāju "bembiju" ir vērts nogaršot arī tiem, kuri ikdienā tartaru neēstu!

Sēņu cienītājiem noteikti patiks baraviku un topinambūru salikums – pēc izskata šis ēdiens atgādina klasisko sēņu krēmzupu, tomēr tā nebūt nav. Sēnes saglabātas pietiekami lielos gabalos, lai tās var ne tikai izgaršot, bet arī atpazīt. Tāpēc ēst var droši! Ja sēnes tomēr vēlaties biezzupā vai biezenī, varu ieteikt cepto, pildīto paipalu ar sēņu biezeni. Man kā pārliecinātam gaļas cienītājām bija patīkami uzzināt, ka paipala ir pildīta … ar cita putna gaļu, tā teikt - putns putnā. Varbūt kāds sarauks uzacis, bet es teikšu – labs labu nemaitā, tikai papildina!

Arī gaļas un zivju cienītājiem "Valtera restorānā" būs, ko nobaudīt. Man šoreiz bija iespēja pārliecināties, ka pašmāju asari var pagatavot arī sulīgi, turklāt, kā izrādās, zivis ļoti labi "draudzējas" ar bietēm. No visa nobaudītā topa augšgalā es viennozīmīgi liktu kartupeļu pankūku, kas pildīta ar plūkātu ribiņu gaļu. Lai atsvaidzinātu ēdienu, tas bija papildināts ar zaļajiem salātiem un latviešu interpretāciju par pesto, kas kopā garšoja ļoti labi. Piemērots ēdiens tiem, kam siltākās bērnības atmiņas saistās ar mammas vai omes ceptajām kartupeļu pankūkām. Ja dzīvē vienmēr šķitis, ka neviens nevar pagatavot labāk kā ome, nogaršojiet un iespējams prātā iezagsies doma – kā Valters uzzinājis omes virtuves noslēpumus?

Ceļojums noslēdzās ar desertu, kurš ļāva sajusties kā Ziemassvētkos. Un atzīsimies – mēs taču visi gaidām šos svētkus! Rīsu pudiņš ar Ziemassvētku garšvielām un aveņu sorbertu tiešām radīja svētku garšu un arī smaržu. Pašā, pašā noslēgumā kafija ar beļģu vafelēm un restorāna īpašajiem saldumiem, kā arī pīlādžu ievārījums, lai dzīve nešķistu par saldu.

Šajā ceļojumā noteikti ir vērts doties pat tad, ja šķiet, ka par Latvijas virtuvi un produktiem viss jau zināms! Latvijas garšas viennozīmīgi ir tik plaša un dažāda pasaule, ka to pilnībā iepazīt nav izdevies vēl nevienam. Es noteikti kādreiz atkārtošu šo ceļojumu un, iespējams, saņemšu drosmi arī mārrutku saldējumam.

Avots: Marta Kive


celojumubode - 3946
Mobilā lietotne “Botania”

Mobilā lietotne “Botania”

Salaspils novada TIC

Kamermūzikas pēcpusdiena

Kamermūzikas pēcpusdiena

Šlokenbekas muižā notiks kamermūzikas pēcpusdiena kopā ar pianisti Aurēliju Šimkus un vijolnieci Elīnu Bukšu.

Tukuma TIC

Jelgavas lielās egles iedegšana!

Jelgavas lielās egles iedegšana!

Pirmajā adventē, 30. novembrī, jelgavnieki un pilsētas viesi aicināti iedegt lielu svētku egli

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

BDN:

BDN: "Rūpniecība Neatkarības laikā"

Izstāde “Ražots Latvijā” atklāj Latvijas rūpniecības un amatniecības sasniegumus Brīvvalsts laikā.

Rēzeknes pilsētas TIC

Dienvidkurzemē iedegsies svētku egles

Dienvidkurzemē iedegsies svētku egles

Ar svētku pasākumiem un aktivitātēm no 28. novembra līdz 8. decembrim Dienvidkurzemes novadā iedegs pilsētu un pagastu galvenās Ziemassvētku egles

Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs

Ar VENTIEM uz ūdens piedzīvojumu parku

Ar VENTIEM uz ūdens piedzīvojumu parku

Pelni Ventus un saņem lieliskas atlaides Ventspils tūrisma objektos!

Ventspils TIC

"Pa pasauli ar Alūksnes akentu"

Alūksnes Tūrisma informācijas centrs aicina aizraujošā ceļojumā ar pasākumu ciklu “Pa pasauli ar Alūksnes akcentu”- 14., 28. novembrī un 12. decembrī.

Alūksnes TIC

Pirmās adventes koncertstāsts

Pirmās adventes koncertstāsts

Krāšņs mūzikā un dziesmās ietērpts smaržīgu ziedu stāsts. Skaņa. Gaisma. Sveces un lustras.

Bauskas TIC

Cesvaines pils gada nogales pasākumi

Cesvaines pils gada nogales pasākumi

Uzsākot Ziemassvētku gaidīšanas laiku, Cesvaines pils aicinās aizdegt adventes sveces pasākumu ciklā “No tumsas uz gaismu Cesvaines pilī”.

Madonas TIC

“Zeimuļs” – arhitektūras brīnums Rēzeknē!

“Zeimuļs” – arhitektūras brīnums Rēzeknē!

Iepazīsti futūristisku arhitektūras brīnumu Latgalē – “Zeimuļs” ar zaļajiem jumtiem un torņiem kā divi milzu zīmuļi! + Aizraujošs skats no pilskalna!

Rēzeknes pilsētas TIC

Madonā sākas jaunā slēpošanas sezona

Madonā sākas jaunā slēpošanas sezona

Ziemas galvaspilsētā Madonā sākas jaunā slēpošanas sezona. Aicinām visus izmantot šo laiku un doties uz kādu no slēpošanas vietām!

Madonas TIC

BDN:

BDN: "Rūpniecība Neatkarības laikā"

Izstāde “Ražots Latvijā” atklāj Latvijas rūpniecības un amatniecības sasniegumus Brīvvalsts laikā.

Rēzeknes pilsētas TIC

Latvijas garšu mēnesis Tukuma novadā

Latvijas garšu mēnesis Tukuma novadā

Tuvojoties Latvijas valsts svētkiem–Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai, Tukuma novada ēdinātāji nolēmuši izcelt īpašās Latvijas garšas.

Tukuma TIC

KUUP Meistarklase: Kafijas ceļojums garšās

KUUP Meistarklase: Kafijas ceļojums garšās

Ienirsti kafijas pasaulē KUUP meistarklasē Rēzeknē – izgaršo, uzzini un piedzīvo kafijas ceļu no pupiņas līdz tasītei.

EUR 7 | Rēzeknes pilsētas TIC

Adventes laika radošās darbnīcas

Adventes laika radošās darbnīcas

Adventes vainags vai dekors ir sirsnīga svētku gaidīšanas tradīcija, kas palīdz radīt svētku noskaņu un ienes mieru mājās, gaidot Ziemassvētkus.

Tukuma TIC

Koncerts

Koncerts "Ziemassvētkus gaidot"

Izsmalcināts, emocionāls akustiskās mūzikas vakars ar dziedātāju Linda Leen un izcilu ģitāristu Rihardu Lībieti.

Bauskas TIC

Ziemassvētku piedāvājumi Bauskas novadā

Ziemassvētku piedāvājumi Bauskas novadā

Vietējie tūrisma uzņēmēji ir sagatavojuši īpašos Ziemassvētku piedāvājumus, kas ļauj izbaudīt svētku burvību pilnā krāšņumā.

Bauskas TIC

 GORS - pasaules līmeņa akustika Rēzeknē!

GORS - pasaules līmeņa akustika Rēzeknē!

Ienirsti Latgales sirdī – kur kultūra dzīvo un skan! GORS nav tikai koncertzāle, bet vesela pieredze ar pasaules klases akustiku, gardēžu virtuvi un skatu!

Rēzeknes pilsētas TIC

Iekštelpu aktivitātes Jēkabpilī un novadā

Iekštelpu aktivitātes Jēkabpilī un novadā

Ko darīt Jēkabpilī un novadā, kad laikapstākļi aiz loga nelutina? Dodies uz muzejiem, pilīm, kartingu vai ledus halli, izstādēm, pasākumiem.

Jēkabpils novada TIC

Jaunums! Brīvdienu māja Vestienā

Jaunums! Brīvdienu māja Vestienā

"Ieviņas" atrodas vēsturiskajā muižas alus brūzī, rokas stiepiena attālumā no Kāla ezera. Nakšņot, ballēties, peldēties, makšķerēt, pastaigāties - visam der!

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -