Marta Kive par «Valtera Restorāns»: Trīs stundu ceļojums Latvijas garšu pasaulē

Marta Kive | 2020.01.07

Marta Kive, Biznesa augstskolas "Turība" attīstības direktore

Ja meklējiet labu ideju, kā pavadīt nedēļas nogales vakaru, viennozīmīgi varu ieteikt doties trīs stundu ceļojumā pa visu Latviju, neizbraucot no Rīgas. Tieši tā – Jūs izlasījāt pareizi – ceļojums pa visu Latviju tikai trīs stundās, un to netraucēs izbaudīt pat slikti laikapstākļi. Šādu iespēju piedāvā viens no 2019. gada Latvijas TOP3 restorāniem – "Valtera restorāns". Šī ceļojuma gids - restorāna īpašnieks un šefpavārs Valters Zirdziņš.

65 bildes skatiet šeit.

Vēlos padalīties ar savu pieredzi šajā ceļojumā. Uzreiz gan jāsaka, ka ceļojumam bija daudz "pieturu" un vienā no tām man pietrūka drosmes. Atmosfēra un interjers restorānā ir latviski neitrāli un neuzbāzīgi, kas ļauj visas maņas koncentrēt tikai uz maltīti. Tā sākas ar komplimentiem no šefpavāra, kuru vidū bija gan kraukšķīgi siera cepumi ar paipalu olām, gan nelielas pastētes uzkodas ar redīsu, kuras tika pasniegtas ļoti oriģinālā veidā – sūnās. Raugoties uz šādi pasniegtu komplimentu, rodas tikai viens jautājums – kāpēc tādas neaug arī dabā?! Komplimentu vidū bija iespēja nobaudīt arī atsvaidzinošu tomātu ūdeni, kas lieliski iederētos arī kā papildinājums pikantiem vai sāļiem ēdieniem visas maltītes laikā.

Garšu ceļojuma ietvaros bija iespējams nobaudīt arī mārrutku saldējumu, kas pārkaisīts ar mārrutku skaidiņām. Man, diemžēl, pietrūka drosmes, lai nogaršotu šo ēdienu, jo jau smarža vien liecināja, ka darīšana būs ar kārtīgiem, stipriem Latvijas mārrutkiem.

Lai cik tas dīvaini neizklausītos, starp visām nobaudītajām garšām un ēdieniem, var izcelt arī … maizi. Kā stāstīja Valters Zirdziņš, maize restorānā tiek cepta katru pēcpusdienu, lai viesi to varētu baudīt pēc iespējas svaigāku, turklāt maize tiek cepta tieši tik daudz, cik nepieciešams vienai dienai. Attiecīgi ikviens viesis var būt drošs, ka viņam netiks iedota vakardienas maize. No diviem piedāvātajiem maizes veidiem, īpaši jāatzīmē viens – kāpostu maize. Nobaudot to kopā ar putoto sviestu, biju gatava teikt – man neko citu nenesiet, tikai vēlreiz maizi!

Labi, ka tā neizdarīju, jo tālākie ēdieni pārsteidza ne mazāk. Plānas kāļa šķēlītes, kas pildītas ar sieru, brieža tartars ar tomātu biezeni un pašu gatavotu kartupeļu čipsi, kas maina visus līdzšinējos priekšstatus par čipsiem. Ja parasti, baudot tartaru, var rēķināties arī ar kaperu un citu piedevu garšām, tad šajā gadījumā uzreiz tika pateikts – gaļai pievienoti tikai pipari un sāls, kas sākotnēji rada nelielu apmulsumu, kā gan garšos vienkārši vai, kā tautā saka, plika gaļa?! Grūti teikt, kā būtu bijis, ja klāt netiktu piedāvāts pikantais tomātu biezenis un čipsis, kas piešķīra arī papildus tekstūru. Domāju, ka pašmāju "bembiju" ir vērts nogaršot arī tiem, kuri ikdienā tartaru neēstu!

Sēņu cienītājiem noteikti patiks baraviku un topinambūru salikums – pēc izskata šis ēdiens atgādina klasisko sēņu krēmzupu, tomēr tā nebūt nav. Sēnes saglabātas pietiekami lielos gabalos, lai tās var ne tikai izgaršot, bet arī atpazīt. Tāpēc ēst var droši! Ja sēnes tomēr vēlaties biezzupā vai biezenī, varu ieteikt cepto, pildīto paipalu ar sēņu biezeni. Man kā pārliecinātam gaļas cienītājām bija patīkami uzzināt, ka paipala ir pildīta … ar cita putna gaļu, tā teikt - putns putnā. Varbūt kāds sarauks uzacis, bet es teikšu – labs labu nemaitā, tikai papildina!

Arī gaļas un zivju cienītājiem "Valtera restorānā" būs, ko nobaudīt. Man šoreiz bija iespēja pārliecināties, ka pašmāju asari var pagatavot arī sulīgi, turklāt, kā izrādās, zivis ļoti labi "draudzējas" ar bietēm. No visa nobaudītā topa augšgalā es viennozīmīgi liktu kartupeļu pankūku, kas pildīta ar plūkātu ribiņu gaļu. Lai atsvaidzinātu ēdienu, tas bija papildināts ar zaļajiem salātiem un latviešu interpretāciju par pesto, kas kopā garšoja ļoti labi. Piemērots ēdiens tiem, kam siltākās bērnības atmiņas saistās ar mammas vai omes ceptajām kartupeļu pankūkām. Ja dzīvē vienmēr šķitis, ka neviens nevar pagatavot labāk kā ome, nogaršojiet un iespējams prātā iezagsies doma – kā Valters uzzinājis omes virtuves noslēpumus?

Ceļojums noslēdzās ar desertu, kurš ļāva sajusties kā Ziemassvētkos. Un atzīsimies – mēs taču visi gaidām šos svētkus! Rīsu pudiņš ar Ziemassvētku garšvielām un aveņu sorbertu tiešām radīja svētku garšu un arī smaržu. Pašā, pašā noslēgumā kafija ar beļģu vafelēm un restorāna īpašajiem saldumiem, kā arī pīlādžu ievārījums, lai dzīve nešķistu par saldu.

Šajā ceļojumā noteikti ir vērts doties pat tad, ja šķiet, ka par Latvijas virtuvi un produktiem viss jau zināms! Latvijas garšas viennozīmīgi ir tik plaša un dažāda pasaule, ka to pilnībā iepazīt nav izdevies vēl nevienam. Es noteikti kādreiz atkārtošu šo ceļojumu un, iespējams, saņemšu drosmi arī mārrutku saldējumam.

Avots: Marta Kive


celojumubode - 3949
Svētku vakariņas Harper Woolf

Svētku vakariņas Harper Woolf

Svētku 5 kārtu vakariņas Harper Woolf 24.–26.12. Divi laiki: 17:00 un 20:00. Cena 65 €/pers. Vīnu saskaņojums 55 € vai 95 €.

EUR 65 | Harper Woolf

Svētku laiks Bānīša stacijas kvartālā

Svētku laiks Bānīša stacijas kvartālā

Gada izskaņa pienāk ar skaisto Ziemassvētku un brīnuma gaidīšanas laiku. Svētku sajūtu smelties aicinām ieplānot Alūksnes dzelzceļa stacijas kvartālā!

Alūksnes TIC

"Dāvanu prieks" Lapmežciemā

Rūķi atklās, kas patiesībā ir “Dāvanu prieks” – kā gatavojas svētkiem, kā notiek dāvanu saiņošana un cik jautri ir cept piparkūkas.

Tukuma TIC

Ziemassvētku meistarklases Madonas novadā

Ziemassvētku meistarklases Madonas novadā

Laiks apstāties, ieelpot egļu smaržu un radīt ko skaistu ar savām rokām!

Madonas TIC

Brīnumu mežs Salaspilī

Brīnumu mežs Salaspilī

Salaspils novada TIC

Ziemassvētku noskaņu koncerts

Ziemassvētku noskaņu koncerts

Ziemassvētku noskaņu koncertā mazi un lieli varēs baudīt siltu un sirsnīgu mūziku dažādos žanros un gadsimtos.

Tukuma TIC

Jaunā gada sagaidīšana Tukumā

Jaunā gada sagaidīšana Tukumā

Aicinām sagaidīt 2026. gadu ar košu un neaizmirstamu svētku programmu, kurā skanēs BERMUDU DIVSTŪRA un DJ SAIMONA mūzika, un uguņošana.

Tukuma TIC

BDN: Vairāk nekā 300 autentisku priekšmetu

BDN: Vairāk nekā 300 autentisku priekšmetu

Izstāde “Ražots Latvijā” atklāj Latvijas rūpniecības un amatniecības sasniegumus Brīvvalsts laikā.

Rēzeknes pilsētas TIC

Koncerts saulgriežos Salaspilī

Koncerts saulgriežos Salaspilī

Salaspils novada TIC

Dāvanu tirdziņš Kandavā

Dāvanu tirdziņš Kandavā

Kandavas vecpilsētas Promenādē notiks Ziemassvētku dāvanu tirdziņš “Ziemassvētki Rūķu ciemā”, kur varēs iegādāties svētku dāvanas un izbaudīt svētku noskaņu.

Tukuma TIC

Ziemassvētku smarža pie Lubāna ezera?

Ziemassvētku smarža pie Lubāna ezera?

13. decembrī Piparkūku mājiņu meistarklasē arī pie Lubānas ezera smaržos piparkūkas un un Ziemassvētki.

Madonas TIC

"Brīnumu laiks" Šlokenbekā

Tirdziņš norisināsies ziemīgā noskaņā un piedāvās koncertu, aktivitātes un svētku gaisotni.

Tukuma TIC

Latvija - spa atpūtai un relaksācijai

Latvija - spa atpūtai un relaksācijai

Jūra, mežs, gardi ēdieni, rūpes par Jums, spa procedūras, baseini un saunas // Atpūta pāriem, ģimenēm un draugiem /

EUR 99 | Estravel Latvia

Cesvaines pils gada nogales pasākumi

Cesvaines pils gada nogales pasākumi

Uzsākot Ziemassvētku gaidīšanas laiku, Cesvaines pils aicinās aizdegt adventes sveces pasākumu ciklā “No tumsas uz gaismu Cesvaines pilī”.

Madonas TIC

7 iemesli, lai atbrauktu ciemos uz Rēzekni

7 iemesli, lai atbrauktu ciemos uz Rēzekni

Ziemīgā Rēzekne vilina ar klusām gaismām, slepeniem stāstiem un negaidītu siltumu aukstumā.

Rēzeknes pilsētas TIC

„RUDENS 2025” - Latgales mākslinieku darbi

„RUDENS 2025” - Latgales mākslinieku darbi

Izstāde "Kamols / Komuļs" apvieno 73 Latgales autorus, atklājot radošumu, krāsas un sajūtas.

Rēzeknes pilsētas TIC

Ar VENTIEM uz ūdens piedzīvojumu parku

Ar VENTIEM uz ūdens piedzīvojumu parku

Pelni Ventus un saņem lieliskas atlaides Ventspils tūrisma objektos!

Ventspils TIC

Adventes laika radošās darbnīcas

Adventes laika radošās darbnīcas

Adventes vainags vai dekors ir sirsnīga svētku gaidīšanas tradīcija, kas palīdz radīt svētku noskaņu un ienes mieru mājās, gaidot Ziemassvētkus.

Tukuma TIC

Ziemassvētku vakariņas Rundāles pilī

Ziemassvētku vakariņas Rundāles pilī

Rundāles pils restorāns “Ozollāde” aicina uz īpašām Ziemassvētku degustāciju vakariņām!

Bauskas TIC

KUUP Meistarklase: Kafijas ceļojums garšās

KUUP Meistarklase: Kafijas ceļojums garšās

Ienirsti kafijas pasaulē KUUP meistarklasē Rēzeknē – izgaršo, uzzini un piedzīvo kafijas ceļu no pupiņas līdz tasītei.

Rēzeknes pilsētas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -