Marta Mackeviča | 2021.02.26
No spēcinoši sātīgām putrām līdz saldiem kārumiem, no gardām dabas tējām līdz stiprinātiem dzērieniem, no silta maizes klaipa līdz zeltainiem siera rituļiem – tik dažādas ir Latgales garšas. Bet tās visas vieno kas kopīgs – ja reiz ir laimējies nogaršot kādu Latgales tradicionālo ēdienu vai dzērienu, ir grūti palikt vienaldzīgam. Pateicoties latgaļu saimniecēm, zemnieku saimniecībām, mājražotājiem, tūrisma mītnēm, kā arī vairākiem restorāniem un kafejnīcām, Latgales tradicionālais kulinārais mantojums ir baudāms arī mūsdienās.
Asuškas jeb kļockas
Ja maltīti ir
ierasts noslēgt ar desertu, tad latgaliešu tradicionālais saldais ēdiens asuškas
jeb kļockas ir tik fantastisks, lai ar to būtu vērts sākt stāstu par Latgales
spilgtākajām garšām. To gatavo no rauga mīklas, veidojot nelielus pīrādziņus,
un pildījumam izmanto saldinātu biezpienu (saldina ar cukuru un/vai iebiezināto
pienu). Asuškas sākotnēji cep krāsnī līdz zeltainam brūnumam un pēc tam nedaudz
pavāra iepriekš uzkarsētā pienā. Treknās, saldās, sulīgās un ļoti garšīgās
kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus.
Guļbešnieki, guļbešnīki, buļbešnīki
Vēl viens no zīmīgākajiem
Latgales kulinārā mantojuma ēdieniem ir guļbešņīki – arī guļbešnieki,
guļbešnīki, buļbešnīki – Latgales vecmāmiņu recepte, ko gatavo no vārītu
kartupeļu masas (guļbiem). Tas ir gana sātīgs ēdiens, ko var baudīt arī
ikdienā. Guļbešņīki ir ar kūpinātu cūkgaļu pildīti veltnīši, ko gatavo no
vārītiem kartupeļiem, pēc tam tos apvārot eļļā. Lai gan šim ēdienam ir zināmas
līdzības ar tā “kaimiņu” – cepelīnu, cepšanas dēļ guļbešņīkam veidojas zeltaina
un nedaudz kraukšķīga ārpuse. Tradicionāli guļbešņīkus ēd ar skābu krējumu vai
sēņu mērci.
Krupņiks
ar guļbim
Latgales kulināro
mantojumu raksturo arī ēdienu sātīgums. Viens no ēdieniem, kas noteikti radīs
sāta sajūtu ir krupņiks ar guļbim jeb kartupeļiem. Tā ir miežu putra ar pienu
un kartupeļiem. Pamata garšai izmanto gaļas buljonu, kam pievieno putraimus,
kartupeļus un zaļumus. Pirms baudīšanas pievieno arī kārtīgu karoti krējuma.
Gavēņa
laika murcovka
Marts tradicionāli ir
gavēņa laiks un Latgales kulinārajā mantojumā ir neskaitāmi ēdieni, ko var
baudīt arī šajā laikā. Viens no tiem ir murcovka – uzkoda, ko gatavo no
gabaliņos sagrieztas rudzu maizes, sakapāta sīpola, ūdens, linsēklu eļļas un
garšvielām. Šis ēdiens derēs arī tiem, kuri vēlas izgaršot Latgali, bet
vienlaikus ļoti rūpīgi skaita kalorijas.
Batviņi
jeb jauno biešu lapiņu zupa
Tuvojoties pavasarim,
aizvien vairāk kārojas vieglāki ēdieni, kas palīdzētu uzņemt pēc iespējas
vairāk vitamīnu. Latgaļu kulinārā mantojuma pūra lādē sastopami arī šādi
ēdieni, piemēram, batviņi jeb jauno biešu lapiņu zupa. Šo zupu var ēst gan
siltu, gan atdzesētu. Zupa Latgalē tiek vārīta arī mūsdienās, to pagatavo no
jauno biešu lapām, kātiem un grūbām.
Leģendārais
dzēriens – šmakovka
Latgales kulinārais
mantojums nav iedomājas arī bez stingra un tumīga siera, spēcinošas rudzu
maizes, lauku biezpiena, aromātiskām tējām, kas baudāmas pirts dienā vai garas
darba dienas vakarā, kā arī stiprā dzēriena – šmakovkas. To darina no pašu
dārzos un tīrumos audzētām dabas veltēm un šim dzērienam par godu ir atvērts
arī muzejs.
Baudīt
un iemācīties pagatavot
Latgaļi ir izslavēti ar
savu viesmīlību un to var just arī kulinārajā mantojumā. Ēdieni ir gardi,
visbiežāk sātīgi un spēcinoši. Pie īstu Latgales saimnieču klātā galda sev
tīkamo atradīs ikviens – gan saldumu mīļotājs, gan asāku un spēcinošu ēdienu
cienītājs, gan mūsdienās aktuālā vegānisma vai veģetārisma piekritēji.
Neatkarīgi no tā, kuru ēdienu izvēlēsieties, jāņem vērā būtisks brīdinājums –
iepazīstot Latgales garšas, radīsies vēlme tās baudīt
vēl un vēl. Par laimi, Latgales saimnieces nereti piedāvā iespēju ne tikai
nogaršot šos ēdienus, bet arī iemācīties gatavot.
Latgales kulinārā
mantojuma ēdienu gatavošana ir aizraujoša un baudāma nodarbe. Recepšu klāsts ir
tik plašs, ka katra saimniece atradīs kādu sev piemērotu ēdienu gan ikdienai,
gan svētku galdam. Latgalei raksturīgākās receptes ir apkopotas izdevumā
“Latgales pavārgrāmata”. Starp vairāk nekā 200 receptēm ir atrodamas uzkodas,
zupas, otrie ēdieni, saldie ēdieni un dzērieni. “Latgales pavārgrāmatu”
digitālajā formātā vari lasīt ŠEIT
Informācija par Latgales kulinārā mantojuma tīkla dalībniekiem meklējama portālā www.kulinaraismantojums.lv (sadaļā "Biedri").
Šīs publikācijas sagatavošanu un izvietošanu plašsaziņas līdzekļos finansē Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 2014.-2020. gadam projekta Nr. ENI-LLB-1-016 “Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana” (BELLA CULTURE) ietvaros. Kopējās projekta izmaksas ir 792 657,69 EUR, ES atbalsts (90%) - 713 391,92 EUR. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Krāslavas novada dome un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!
Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.
Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem.
Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra baudīšana
Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.
Tukuma TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs izcili!
Aizkraukles novada TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.
Tukuma TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.
Gulbenes novada TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!
Tukuma TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.
Bauskas TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!
Cēsu TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.
Madonas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!
Bauskas TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.
Gulbenes novada TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!
Madonas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!
Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu.
Bauskas TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.
Tukuma TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!
Bauskas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.
Madonas TIC