Šefpavārs Tomass Godiņš Krāslavā nodod latgaliešiem pavārmākslas noslēpumus

Inga Pudnika-Skerškāne | 2021.10.12

Vadot savu uzņēmumu, ir svarīgi nepārtraukti attīstīties: interesēties par nozares jaunākajām tendencēm, uzlabot darbības kvalitāti, papildināt savu piedāvājumu ar ko jaunu, kā arī tikties ar nozares speciālistiem, lai diskutētu un runātu par svarīgiem jautājumiem. Ēdināšanas iestādes nav izņēmums. Arī šajā darbības jomā viss mainās un virzās uz priekšu. Darbs šajā nozarē nav tikai kafejnīcas atvēršana. Tas ir garšīgs, skaists un kvalitatīvs ēdiens, labas darba komandas izveidošana, piemērota aprīkojuma iegāde, produktu iegāde un pārstrāde, darbs ar klientiem utt. Darbības lauks ir ļoti plašs, tāpēc ēdināšanas iestāžu vadītājiem ir svarīgi tikties ar nozares profesionāļiem, lai runātu par svarīgākajiem jautājumiem.

Septembra izskaņā projekta “Local foods” ietvaros (20 bildes) tika organizētas apmācības Krāslavas novada, Augšdaugavas novada un Rēzeknes ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem. Apmācības tika rīkotas Krāslavas novadā.

Apmācību dalībniekus sagaidīja viens no Latvijas labākajiem šefpavāriem Tomass Godiņš. Viņš ir strādājis vairākos restorānos, bet šobrīd strādā uzņēmumā “Vairāk saules – Catering” par šefpavāru un ražošanas vadītāju. Ir strādājis par skolotāju Rīgas Restorānu servisa skolā. Paralēli darbam restorānā, Tomass vada dažādus seminārus un meistarklases gan pieredzējušiem pavāriem, gan iesācējiem un gatavošanas entuziastiem.

Apmācības tika rīkotas divās daļās. Pirmajā daļā šefpavārs Tomass Godiņš stāstīja par nacionālo ēdienu gatavošanas tradīcijām un mūsdienu tendencēm, specifiku un atšķirībām, kā arī par ēdienu gatavošanas aprīkojumu. Šefpavārs minēja dažādu valstu piemērus, tādējādi tos salīdzinot ar Latvijai raksturīgo ēdienu gatavošanu un pasniegšanu.

Spraiga diskusija izvērtās lekcijā “Ēdināšanas uzņēmumu “izdzīvošana”, aspekti un “veiksmes formulas”, ņemot vērā esošo situāciju valstī, Eiropā un pasaulē”. Sapulcējušies ēdināšanas iestāžu vadītāji stāstīja par savu pieredzi, nekautrējoties runāja par sev neērtiem jautājumiem, kā arī viens otram deva padomu no savas pieredzes.

Turpinājumā izskanēja vērtīga un aizraujoša lekcija “Dienas ēdienkartes prezentācija un gatavošana, izmantojot reģionālos un sezonas produktus.

Otra apmācību daļa norisinājās virtuvē. Te Tomass Godiņš vienkāršas sastāvdaļas pārvērta unikālos un neparasti garšīgos ēdienus. Šefpavāra rokās produkti acumirklī ieguva citas garšas un izskatu. Tomasam piemīt laba humora izjūta, kas darbošanos virtuvē padarīja vieglu un atraisītu. Virtuvē Tomass izmanto tikai pārbaudītas kvalitātes sastāvdaļas, priekšroku dodot Latvijā ražotiem produktiem un izejvielām.
Virtuves darbos tika aicināti iesaistīties arī apmācību dalībnieki, kas aizgūtnēm klausījās šefpavāra padomos un rūpīgi pierakstīja receptes. Vairākkārt dalībnieku sarunās izskanēja secinājums – cik svarīgi ir zināt, kas ar ko sader! Tā tiešām ir taisnība, jo šefpavāra gatavoto ēdienu īpašo garšo piešķir sastāvdaļas, par kurām ēdienu baudītāji pat nenojauš. Kaut kur īpašo garšu piešķir timiāns, kaut kur cidonija vai vasabi, vēl citā ēdienā – zaļumu eļļa. Un tieši šīs sastāvdaļas ir tas, kas restorānos un citās ēdināšanas iestādēs radītos ēdienus izceļ un dod iespēju kļūt par citādāku ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju. Bet tam visam pamatā – zinošs un prasmīgs pavārs.

Apmācību laikā šefpavāra ēdienkarte bija ļoti plaša un daudzveidīga. Viņš demonstrēja kā pagatavot ceptu ķirbju krēmzupu ar cidoniju sukādēm, kvinoju un pētersīļu eļļu; pastinaku-kastaņu krēmzupu ar aļņa gaļu, kaņepju krēmu. Tika pasniegti krāsnī ceptu krāsaino biešu salāti ar karamelizētu kazas sieru, riekstu-apelsīnu mērci, krāsnī vītinātiem tomātiem un sēklām. Dalībnieki ar lielu interesi vēroja kā pagatavot vistas gaļas-sēņu terīni ar mārrutku krēmu, seleriju un graudu sinepju remulādi, karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem. Vienlaicīgi krāsni tika cepts asaris sāls garozā un gatavoti citi izsmalcināti ēdieni.

Uzņēmēji, kas piedalījās apmācībās, augstu novērtēja iespēju darboties virtuvē ar šefpavāru Tomasu Godiņu, gūt pieredz un jaunas prasmes, kas ļaus pilnveidot savu darbu.

Projekta ietvaros drīzumā tiks organizētas apmācības ēdināšanas uzņēmumu pavāriem, akcentējot ēdienu no putnu gaļas un dārzeņiem, siera un piena produktu izmantošanu, kā arī organizēta vizīte gaļas pārstrādes uzņēmumā.

Pasākumu organizē biedrība Eiroreģions “Ezeru zeme” sadarbībā ar Augšdaugavas un Krāslavas novadu pašvaldībām un Rēzeknes valstspilsētu īstenojot projektu Nr.LLI-416 “Vietējās pārtikas ražošanas un piegādes atbalsta sistēmas attīstība Utenas – Latgales pārrobežu reģionā” (LOCAL FOODS), ko līdzfinansē Eiropas Savienība Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam.


Avots: Kraslava.lv


celojumubode - 3802
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -