Iedvesma svētku galdam: trīs gardas, tradicionālas zviedru receptes

Renata Dante | 2023.12.26

Zviedri Ziemassvētkos klāj bagātīgu mielasta galdu, kam ir pat īpašs vārds – Julbord, kas no zviedru valodas nozīmē “Ziemassvētku galds”. Visbiežāk Julbord ir bufete, kur katrs var paņemt sev to, kas garšo vislabāk – visbiežāk tiek pasniegti zivju ēdieni, siltie ēdieni un deserti. Šefpavārs Oļegs Soročins dalās ar receptēm visās trīs kategorijās.

Tradicionāls Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām

Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Jansona kārdinājums”. Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums.

Sastāvdaļas

•    9–10 vidēja lieluma kartupeļi

•    2 ēdamkarotes sviesta

•    1 smalki sagriezts sīpols

•    apmēram 20 konservētas ķilavu filejas

•    sāls un pipari

•    150 ml saldā krējuma

•    150 ml pilnpiena

•    1 ēdamkarote rīvmaizes

Pagatavošana

•    Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.

•    Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.

•    Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.

•    Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.

•    Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.

•    Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.

•    Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.

•    Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.

Gingravad lax – džinā marinēts lasis

Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.

Sastāvdaļas

•    1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)

•    2 ēdamkarotes balto piparu graudu

•    2 ēdamkarotes kadiķogu

•    60 g rupjā jūras sāls

•    10 g gaišā muscovado cukura

•    30 g cukura

•    25 g rupji sakapātu diļļu

•    3 ēdamkarotes džina

Pagatavošana

•    Ar pinceti izņem laša filejai asakas.

•    Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.

•    Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.

•    Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.

•    Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.

•    Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.

•    Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.

•    Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.

•    Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.

•    Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka ar džinu.

Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.

Sastāvdaļas (4–6 porcijas)

Marinēti apelsīni

•    100 ml ūdens

•    90 g cukura

•    2 krustnagliņas

•    mazliet kardamona sēklu

•    1–2 ēdamkarotes tumšā ruma

•    2–3 apelsīni

Rīsu pudiņš

•    90 g  apaļgraudu rīsu (nevārītu)

•    200 ml ūdens

•    ¼ tējkarotes sāls pārslu

•    500 ml piena

•    1 kanēļa standziņa

•    150 ml saldā krējuma (35 %)

•    ½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts

•    1–2 ēdamkarotes pūdercukura

Pagatavošana

Marinēti apelsīni

•    Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.

•    Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.

•    Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.

Rīsu pudiņš

•    Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.

•    Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.

•    Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu

Avots: Ikea.lv


celojumubode - 3938
Malta! Cena sākot no 389 eur!

Malta! Cena sākot no 389 eur!

EUR 389 | Itaka Latvia

Auto-foto orientēšanās spēle

Auto-foto orientēšanās spēle

No 1. līdz 30. novembrim ikviens piedzīvojumu entuziasts aicināts piedalīties aizraujošā auto-foto orientēšanās spēlē “Medību sezonas noslēgums"!

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Maurīcija! Cena sākot no 1349 eur!

Maurīcija! Cena sākot no 1349 eur!

EUR 1349 | Itaka Latvia

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Parīze - Apskates ceļojums!

Parīze - Apskates ceļojums!

EUR 689 | Itaka Latvia

Pirmā pasaules kara mantojuma kolekcija

Pirmā pasaules kara mantojuma kolekcija

Stikānu ģimene nodarbojas ar vēsturisko artefaktu vākšanu. Ir izveidota Pirmā un Otrā pasaules kara artefaktu kolekcija.

Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Vidusjūras princese - Malta!

Vidusjūras princese - Malta!

EUR 1009 | Itaka Latvia

Dvietes īstais lauku saldējums

Dvietes īstais lauku saldējums

Dvietes īstais lauku saldējums ir ģimenes uzņēmums, kas izveidots balstoties uz paaudžu paaudzēs iegūtām zināšanām par to, kā jāgaršo kvalitatīvam pienam.

TAKA

Ieklausīties Dvēseļu putenī

Ieklausīties Dvēseļu putenī

17. novembrī Liepājas koncertzāle valsts svētkos aicina "Ieklausīties Dvēseļu putenī"

Liepājas reģiona TIB

Saulainā Sicīlija!

Saulainā Sicīlija!

EUR 1239 | Itaka Latvia

 Bebra ekspozīcija

Bebra ekspozīcija

Dvietes senlejas informācijas centrā ‘’Gulbji’’ izveidota Bebrenes simbola un Dvietes palienes iemītnieka bebra ekspozīcija.

Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

airBaltic aviobiļešu izārdošana

airBaltic aviobiļešu izārdošana

Steidzieties sagādāt ceļojumus visam gadam! - Poipulāri galamērķi ar izlidošanu līdz 30.09.2026. // Akcijas vietu skaits ierobežots

EUR 59 | SKY24.LV

Iznāk 2026. gada Ventspils kalendārs

Iznāk 2026. gada Ventspils kalendārs

No 8. novembra Ventspils tirdzniecības vietās pieejams 2026. gada Ventspils fotoattēlu kalendārs.

Ventspils TIC

Austrumu Ekspresis - Turcija!

Austrumu Ekspresis - Turcija!

EUR 879 | Itaka Latvia

Apvienotie Arābu Emirāti

Apvienotie Arābu Emirāti

Sezonas sākums jau Drīz! // Operatoru tūres // sākot no 7 naktīm, ar lidojumu no Rīgas un izvēlēto ēdināšanu

EUR 825 | Estravel Latvia

Ziema - aktīvai atpūtai un baudīšanai

Ziema - aktīvai atpūtai un baudīšanai

Operatoru un Viss-iekļauts piedāvājumi. Tūres ar slēpošanas skolām un kalnu panorāmas un ziemību piedzīvojumu cienītājiem. // Atpūta dažādām gaumēm

EUR 310 | Estravel Latvia

Latvijas Valsts svētkiem veltītie pasākumi

Latvijas Valsts svētkiem veltītie pasākumi

Krāslavas novada pasākumi par godu Latvijas Valsts svētkiem atrodami notikumu kalendārā!

Krāslavas TIC

Ceļojumi uz Tenerifi

Ceļojumi uz Tenerifi

22.11.2025., 7 naktis 2 personas

EUR 1587 | Atlantic Travel

MICHELIN zvaigznes gardēžu vakariņas Rīgā

MICHELIN zvaigznes gardēžu vakariņas Rīgā

Nepalaidiet garām MICHELIN zvaigžņu šefpavāra īpašās vakariņas Harper Woolf restorānā 21.–22. Novembrī! Rezervējiet galdiņu tagad!

EUR 100 | Pullman Riga Old Town

Islande! Cena sākot no 529 eur!

Islande! Cena sākot no 529 eur!

EUR 529 | Itaka Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -