Iedvesma svētku galdam: trīs gardas, tradicionālas zviedru receptes

Renata Dante | 2023.12.26

Zviedri Ziemassvētkos klāj bagātīgu mielasta galdu, kam ir pat īpašs vārds – Julbord, kas no zviedru valodas nozīmē “Ziemassvētku galds”. Visbiežāk Julbord ir bufete, kur katrs var paņemt sev to, kas garšo vislabāk – visbiežāk tiek pasniegti zivju ēdieni, siltie ēdieni un deserti. Šefpavārs Oļegs Soročins dalās ar receptēm visās trīs kategorijās.

Tradicionāls Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām

Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Jansona kārdinājums”. Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums.

Sastāvdaļas

•    9–10 vidēja lieluma kartupeļi

•    2 ēdamkarotes sviesta

•    1 smalki sagriezts sīpols

•    apmēram 20 konservētas ķilavu filejas

•    sāls un pipari

•    150 ml saldā krējuma

•    150 ml pilnpiena

•    1 ēdamkarote rīvmaizes

Pagatavošana

•    Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.

•    Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.

•    Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.

•    Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.

•    Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.

•    Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.

•    Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.

•    Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.

Gingravad lax – džinā marinēts lasis

Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.

Sastāvdaļas

•    1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)

•    2 ēdamkarotes balto piparu graudu

•    2 ēdamkarotes kadiķogu

•    60 g rupjā jūras sāls

•    10 g gaišā muscovado cukura

•    30 g cukura

•    25 g rupji sakapātu diļļu

•    3 ēdamkarotes džina

Pagatavošana

•    Ar pinceti izņem laša filejai asakas.

•    Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.

•    Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.

•    Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.

•    Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.

•    Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.

•    Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.

•    Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.

•    Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.

•    Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka ar džinu.

Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.

Sastāvdaļas (4–6 porcijas)

Marinēti apelsīni

•    100 ml ūdens

•    90 g cukura

•    2 krustnagliņas

•    mazliet kardamona sēklu

•    1–2 ēdamkarotes tumšā ruma

•    2–3 apelsīni

Rīsu pudiņš

•    90 g  apaļgraudu rīsu (nevārītu)

•    200 ml ūdens

•    ¼ tējkarotes sāls pārslu

•    500 ml piena

•    1 kanēļa standziņa

•    150 ml saldā krējuma (35 %)

•    ½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts

•    1–2 ēdamkarotes pūdercukura

Pagatavošana

Marinēti apelsīni

•    Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.

•    Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.

•    Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.

Rīsu pudiņš

•    Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.

•    Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.

•    Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu

Avots: Ikea.lv


celojumubode - 3888
Apvienotie Arābu Emirāti - 2025/2026

Apvienotie Arābu Emirāti - 2025/2026

Agrā izpārdošana ceļojumam uz Tuvajiem Austrumiem rudens - ziemas sezonā. Ieplānojiet atvaļinājumu laikus

EUR 870 | Estravel Latvia

Atpūtas un izklaides vietas Liepājā

Atpūtas un izklaides vietas Liepājā

Liepāja ir pilsēta, kas pulsē savā ritmā – gan dienā, gan naktī. Tā piedāvā daudzveidīgas iespējas kvalitatīvai atpūtai.

Liepājas reģiona TIB

Ceļo gudri: Melnkalne par izdevīgu cenu!

Ceļo gudri: Melnkalne par izdevīgu cenu!

Nesteidzīgas pastaigas gar jūru, kalnu pārgājieni ar elpu aizraujošiem skatiem un saulrieti, kas paliek atmiņā – Melnkalne ir ideāla vieta atpūtai!

EUR 289 | Latvia Tours

Kipra - atpūtas sezona sākusies

Kipra - atpūtas sezona sākusies

Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu

EUR 528 | Estravel Latvia

Galvassāpju retrīts

Galvassāpju retrīts

Trīs dienu retrīts tā ir iespēja pacientiem ar galvassāpēm izzināt un iepazīt visaptverošu pieeju galvassāpju ārstēšanā. Būsiet gaidīti!

EUR 515 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Turcija. Atpūta kūrortos 6 - 9 naktīm

Turcija. Atpūta kūrortos 6 - 9 naktīm

Plašs viesnīcu klāsts, ēdināšana atbilstoši iuzvēlētajam, papildu pakalpojumus jautājiet Estravel Latvia konsultantam // Sezona ir sākusies!

EUR 385 | Estravel Latvia

Jaunā ēdienkarte Harper Woolf

Jaunā ēdienkarte Harper Woolf

Atklājiet mūsu jauno ēdienkarti restorānā Harper Woolf. Rezervējiet savu galdiņu jau šodien!

Harper Woolf

Līdz 50% - Seišelu salu kruīzs

Līdz 50% - Seišelu salu kruīzs

Seišelu salas - neaizmirstams, romantisks piedzīvojums! Atlaide līdz 50% 7 nakšu kruīziem, pilna pansija, izcils serviss // Vietu skaits ierobežots

EUR 1160 | Estravel Latvia

Dienesta viesnīca

Dienesta viesnīca "Višķi"

Dienesta viesnīca atrodas 2 km attālumā no Daugavpils – Rēzekne šosejas (A13).

TAKA

Viesu māja “Dzintari”

Viesu māja “Dzintari”

Lieliska vieta atpūtai kopā ar ģimeni vai draugu kompānijā. Iespēja rīkot banketus, svinības, seminārus.

TAKA

Kempings ”Lielbornes muiža”

Kempings ”Lielbornes muiža”

Kopējais vietu skaits: Kemperiem- 10, telšu vietas aptuveni 50 Ieelpo dabu Daugavas lokos! Lielbornes muižas kempingā jūs būsiet dabas un vēstures ieskauti.

TAKA

Skolēnu ekskursijas Cēsu novadā!

Skolēnu ekskursijas Cēsu novadā!

Izvēlieties no daudzveidīgām izzinošām ekskursijām, aktīvām brīvdabas aktivitātēm un radošām meistarklasēm - te būs interesanti dažāda vecuma skolēniem!

Cēsu TIC

15. Rīgas Austeru festivāls

15. Rīgas Austeru festivāls

Vai esi gatavs nu jau 15. Rīgas Austeru festivālam? 🦪🦪🦪 Šis ir gaidītākais gardēžu pavasara notikums, kurā vienviet satiekas jūras garšas, sacensību gars

Buržujs

Horvātija!Cena no 409 eur!

Horvātija!Cena no 409 eur!

Horvātija - tūkstoš salu zeme!

EUR 409 | Itaka Latvia

Baudi pavasara sauli Liepājā

Baudi pavasara sauli Liepājā

Pavasaris ir īstais laiks doties ceļā, un Liepāja aicina! Sajūti svaigu jūras vēju, saules starus un mierpilnu atmosfēru pilsētā, kur daba un kultūra satiekas.

Liepājas reģiona TIB

Mahe - Indijas okeāna pērle

Mahe - Indijas okeāna pērle

Jaunums! Atpūta Seišelu salās. Lidojums no Rīgas, privāti transfēri, 7 naktis viesnīcā // ceļojuma plāns saskaņojams individuāli

EUR 1484 | Estravel Latvia

Velokruīzs Dalmācijas dienvidos -35%

Velokruīzs Dalmācijas dienvidos -35%

Atlaide 10.05. // 7 naktis uz klāja izvēlētajā kajītē, puspansija, izstrādāts maršruts // Splita - Brača - Hvara - Pelješaca - Mljeta - Korčul - Šolta - Splita

EUR 650 | Estravel Latvia

🍒airBaltic MEGA SALE izpārdošana!

🍒airBaltic MEGA SALE izpārdošana!

Izpārdošanā iekļauti visi galamērķi visa gada garumā – izmanto iespēju saplānot ceļojumus līdz pat gada beigām izdevīgāk!

EUR 33 | Latvia Tours - Berga bazārs

Ziedošie Babilona dārzi

Ziedošie Babilona dārzi

Tikai reizi gadā Klaipēdā notiek grandioza kuģu parāde- arī mēs dosimies uz šiem skaistajiem, aizraujošajiem svētkiem, pa ceļam iegriezīsimies Babilona dārzos-

EUR 40 | Nikos Travel

Viesu nams

Viesu nams "Laimes Taure"

Viesu nams “Laimes Taure” – vieta, kur daba, komforts un mājīgums rada ideālus apstākļus atpūtai.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -