Renata Dante | 2023.12.26
Zviedri Ziemassvētkos klāj bagātīgu mielasta galdu, kam ir pat īpašs vārds – Julbord, kas no zviedru valodas nozīmē “Ziemassvētku galds”. Visbiežāk Julbord ir bufete, kur katrs var paņemt sev to, kas garšo vislabāk – visbiežāk tiek pasniegti zivju ēdieni, siltie ēdieni un deserti. Šefpavārs Oļegs Soročins dalās ar receptēm visās trīs kategorijās.
Tradicionāls Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām
17. augustā plkst. 11.00 Ēveles ev. luteriskajā baznīcā Mariusa Grenča, Elīnas Krastiņas, Līgas Ivānes koncerts “Divas pasaules”.
Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Jansona kārdinājums”. Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums.
Sastāvdaļas
• 9–10 vidēja lieluma kartupeļi
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 1 smalki sagriezts sīpols
• apmēram 20 konservētas ķilavu filejas
• sāls un pipari
• 150 ml saldā krējuma
• 150 ml pilnpiena
• 1 ēdamkarote rīvmaizes
Pagatavošana
• Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.
• Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.
• Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.
• Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.
• Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
• Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.
• Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.
• Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.
Gingravad lax – džinā marinēts lasis
Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.
Sastāvdaļas
• 1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)
• 2 ēdamkarotes balto piparu graudu
• 2 ēdamkarotes kadiķogu
• 60 g rupjā jūras sāls
• 10 g gaišā muscovado cukura
• 30 g cukura
• 25 g rupji sakapātu diļļu
• 3 ēdamkarotes džina
Pagatavošana
• Ar pinceti izņem laša filejai asakas.
• Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.
• Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.
• Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.
• Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.
• Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.
• Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.
• Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.
• Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.
• Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka ar džinu.
Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.
Sastāvdaļas (4–6 porcijas)
Marinēti apelsīni
• 100 ml ūdens
• 90 g cukura
• 2 krustnagliņas
• mazliet kardamona sēklu
• 1–2 ēdamkarotes tumšā ruma
• 2–3 apelsīni
Rīsu pudiņš
• 90 g apaļgraudu rīsu (nevārītu)
• 200 ml ūdens
• ¼ tējkarotes sāls pārslu
• 500 ml piena
• 1 kanēļa standziņa
• 150 ml saldā krējuma (35 %)
• ½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts
• 1–2 ēdamkarotes pūdercukura
Pagatavošana
Marinēti apelsīni
• Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.
• Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.
• Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.
Rīsu pudiņš
• Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.
• Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.
• Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu
Labiekārtotais parks atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā meža ielokā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā.
TAKA
Šovasar vēl ir laiks ieplānot vēl vienu neaizmirstamu ceļojumu. Izmanto mūsu atlaides automašīnu nomai un padari savu vasaras atpūtu patiesi īpašu!
Europcar
Skatu tornis atrodas dabas parka “Daugavas loki” teritorijā, Daugavas kreisajā krastā.
TAKA
Ar Proace City – kompaktu furgonu ar lielām ambīcijām – Tu vari nodrošināt labāko sniegumu dienu pēc dienas. Apskati Pilna Servisa Līzinga piedāvājumu!
EUR 368 | Europcar
Dienvidkurzemes novadu apceļos Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais mūzikas festivāls “Rimbenieks”, piedāvājot vairākus izsmalcinātus muzikālus notikumus.
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
No 1. līdz 17. augustam klausītājus aicina Dienvidkurzemes festivāls "Rimbenieks".
Liepājas reģiona TIB
Dažādi galamērķi // no Rīgas, transfēri un 7 - 9 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu // Vietu skaits ierobežots
EUR 423 | Estravel Latvia
Romantiskas vakariņas pie jūras divatā vai piedzīvojumu pilnas dienas – snorkelēšana, džungļu takas, tempļu apmeklējumi?
EUR 1585 | Latvia Tours
Īsāki un garāki ceļojumi Rudens brīvlaikā, Valsts un Ziemassvētkos // Vietu skaits ierobežots // Pavadiet brīvās dienas saturīgi!
EUR 45 | Estravel Latvia
favorite Saglabāt pie favorītiem Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā
Liepājas reģiona TIB
Tavs siltuma un brīvības ceļojums sākas Kanāriju salās – atliek tikai izvēlēties starp Tenerifi un Grankanāriju!
EUR 805.00 | Latvia Tours
Aicinām jūs uz īstu Tuvo Austrumu piedzīvojumu, kur smaržas, garšas un ritmi saplūst vienā neaizmirstamā pieredzē - tikai pludmales restorānā Beach Bar & Grill!
EUR 55 | Baltic Beach Hotel & SPA
Veselības programma paredzēta bērniem vecumā no 4 līdz 16 gadiem (ieskaitot). Procedūras tiek noteiktas individuāli medicīniskās konsultācijas laikā.
EUR 40 | Nikos Travel
Baudiet dzīvi, ļaujoties piedzīvojumiem! Jauns mēnesis = jaunas atlaides un Pēdējā brīža piedāvājumi // Nepalaidiet garām!
EUR 379 | Estravel Latvia
Šaurā pussalā starp Luknas, Višķu un Boltaru ezeriem stāv skatu tornis, no kura labi aplūkojami gan minētie ezeri un apkārtnes paugurainā ainava.
TAKA
12. augustā pulksten 19.00 Laimes muzejs Indrā norisināsies Kristiana Brekte izstādes “Svētā stunda” atklāšana! Nāc un piedzīvo mākslu, kas izaicina robežas!
Krāslavas TIC