Renata Dante | 2023.12.26
Zviedri Ziemassvētkos klāj bagātīgu mielasta galdu, kam ir pat īpašs vārds – Julbord, kas no zviedru valodas nozīmē “Ziemassvētku galds”. Visbiežāk Julbord ir bufete, kur katrs var paņemt sev to, kas garšo vislabāk – visbiežāk tiek pasniegti zivju ēdieni, siltie ēdieni un deserti. Šefpavārs Oļegs Soročins dalās ar receptēm visās trīs kategorijās.
Tradicionāls Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām
Pārsteigumiem pilna diena Tartu- Ahha centrs un vienmēr jaunā Tartu pilsēta- 07.12.2024, cena 35 EUR
EUR 35 | Nikos Travel
Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Jansona kārdinājums”. Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums.
Sastāvdaļas
• 9–10 vidēja lieluma kartupeļi
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 1 smalki sagriezts sīpols
• apmēram 20 konservētas ķilavu filejas
• sāls un pipari
• 150 ml saldā krējuma
• 150 ml pilnpiena
• 1 ēdamkarote rīvmaizes
Pagatavošana
• Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.
• Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.
• Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.
• Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.
• Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
• Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.
• Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.
• Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.
Gingravad lax – džinā marinēts lasis
Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.
Sastāvdaļas
• 1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)
• 2 ēdamkarotes balto piparu graudu
• 2 ēdamkarotes kadiķogu
• 60 g rupjā jūras sāls
• 10 g gaišā muscovado cukura
• 30 g cukura
• 25 g rupji sakapātu diļļu
• 3 ēdamkarotes džina
Pagatavošana
• Ar pinceti izņem laša filejai asakas.
• Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.
• Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.
• Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.
• Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.
• Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.
• Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.
• Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.
• Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.
• Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka ar džinu.
Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.
Sastāvdaļas (4–6 porcijas)
Marinēti apelsīni
• 100 ml ūdens
• 90 g cukura
• 2 krustnagliņas
• mazliet kardamona sēklu
• 1–2 ēdamkarotes tumšā ruma
• 2–3 apelsīni
Rīsu pudiņš
• 90 g apaļgraudu rīsu (nevārītu)
• 200 ml ūdens
• ¼ tējkarotes sāls pārslu
• 500 ml piena
• 1 kanēļa standziņa
• 150 ml saldā krējuma (35 %)
• ½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts
• 1–2 ēdamkarotes pūdercukura
Pagatavošana
Marinēti apelsīni
• Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.
• Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.
• Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.
Rīsu pudiņš
• Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.
• Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.
• Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu
Tiekamies Tukumā I adventē, kad gaisā mutuļos miers un staros gaisma! Egles iedegšana, Ziemassvētku vecītis u.c. aktivitātes.
Tukuma TIC
1.decembrī plkst. 17.00 Burtnieku Kultūras centrā ziemas ieskaņas koncerts Pirmajā adventē kopā ar brāļiem Auzāniem.
Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Dvietes muižas komplekss veidojās 19. gs. un tā īpašnieki bija grāfu Plāteru-Zībergu dzimta.
TAKA
Atklāj CUPRA Terramar – Mild-Hybrid SUV modeli, kas ir gan sportisks, gan emocionāls.
Europcar
Tuvojas ziema. Laiks doties ekskursijā uz Pakroju, kur krāšņi jo krāšņi iemirdzas leternas. Pa ceļam garšīgās Jelgavas karameles.
EUR 35 | Nikos Travel
Turpinām sezonas populārāko braucienu- Delfinārijs un Jūras muzejs. Priecāsies gan bērni, gan pieaugušie. Smaidiem piepildīta diena!
EUR 35 | Nikos Travel
29. novembrī plkst.19.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā koncertēs ievērojamais somu akordeonists Markku Lepistö duetā ar ērģelnieku Mikko Helenius.
EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
3 naktis Ranua kūrortā, brokastis // papildu aktiviātes - Ziemassvētku egles meklēšana, svētku vakariņas // Piedāvājums no 3 naktīm
EUR 262 | Estravel Latvia
- Virtuļu apgleznošanas meistarklase 🍩 - Bērnu ballīšu make-up 🎨 - Atrakcijas bērnu laukumā 🎠 - Diplomi visiem bērniem! 🏅
ViaJurmala
Mēs nepiedāvājam sniegu, bet gribam piedāvāt vairākus neaizmirstamus ziemas piedzīvojumus Baltijā...
EUR 34.00 | Latvia Tours
🎄Svētku laiks tuvojas straujiem soļiem un Ziemassvētku dāvanu iepirkšanās drudzis vairs nav aiz kalniem!
Latvia Tours
Jaunais Ford Tourneo Connect. Pietiekami elastīgs ģimenes vajadzībām. Pietiekami efektīvs profesionālai lietošanai.
Europcar
Aviobiļešu izpārdošana lidojumiem - no Rīgas // Ziemassvētki un Jaunais gads // Īpašās Melnās piektdienas akcijas
EUR 199 | Estravel Latvia
Iejūtieties hibrīda mobilitātes nākotnē ar Ford Kuga Plug-In Hybrid. Apskati Pilna Servisa Līzinga piedāvājumu pie Europcar.
Europcar
30.novembrī plkst.18:00 Kultūrtelpā "Akustika" norisināsies Ulda Marhileviča un Antras Stafeckas koncerts.
EUR 30 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Ir pieejams ari ziemas namiņš! Divistabu, pilnībā aprīkota māja, lai pavadītu laiku ar saviem mīļajiem.
TAKA
Atlaides līdz 30% piedzīvojumu ceļojimiem lidojumu galamērķos. Naktsmītnes, transfēri, grupas vadītājs un norādītā ēdināšana
EUR 321 | Estravel Latvia
Krāslavas novada uzņēmēju/lauksaimnieku gada noslēguma pasākums "Iemirdzies zvaigznēm līdzi"
EUR 7.00 | Krāslavas TIC