Zane Leimane | 2023.01.31
Sestdien, 28. janvārī, Livonijas ordeņa Siguldas pilī jau piekto gadu norisinājās lielākais Siguldas gastronomijas festivāls “Ziemas garšu svinēšana”, pulcinot teju 6000 apmeklētājus, kas izbaudīja Rīgas-Gaujas reģiona šefpavāru uz uguns gatavotās maltītes.
Deviņi iecienītākie Rīgas-Gaujas reģiona restorāni – “Entresol”, “Ferma”, “Kungu Rija”, “Mr. Biskvīts”, “Mālpils muižas restorāns”, “Bīriņu Pils restorāns”, “Hotel “Sigulda” restorāns”, kā arī jaunie festivāla dalībnieki “Beef Room” – nodrošināja ziemas garšām piesātinātas maltītes.
Preiļu novadā tiek piedāvātas daudzveidīgas meistarklases, kas sniedz iespēju attīstīt radošumu, apgūt jaunas prasmes un saturīgi pavadīt brīvo laiku.
Preiļu novada TIC
Savukārt gastrogrilbāra “Kokos” šefpavārs Jānis Siliņš sadarbībā ar izcilo garšu meistaru Mārtiņu Sirmo pārsteidza festivāla apmeklētājus ar unikālu gatavošanas performanci “Dantes uguns”, kurā dzīvas uguns instalācijā vienlaikus tika gatavoti vairāk nekā 100 kilogrami ēdiena – medījumi, putnu gaļa un dažādi Latvijā auguši dārzeņi.
Restorānu piedāvājums pārsteidza ar izdomu, garšu bagātību un kvalitātēm. Tika pasniegtas dažādas zupas – meža sēņu zupa, medījumu gaļas un jēra gaļas gulašzupas, kā arī Burtnieku ezera zivju zupa. Ēdienkartēs bija iekļautas arī street food koncepta maltītes, piemēram, plūkāta dambrieža burgers ar gurķu remulādi, liellopa burgers ar baraviku ajoli un kartupeļu kraukšķi, burrito ar brieža gaļu un sieru, jēra ļuļa kebabs kartupeļu maizē ar gurķu/ķiploku mērci. Piedāvājumā tika pārstāvēta arī jūras velšu virtuve, piemēram, garneļu iesms saldskābā glazūrā ar avokado krēmu un rīsu čipsiem, pikanta jūras velšu zupa, grilēta Atlantijas makrele ar dārzeņiem. Īpaši izsalkušajiem tika pasniegtas arī ziemīgi sātīgas pusdienas, kā, piemēram, kartupeļi mundierī ar kāpostiem un sevišķi izmeklētām mājas desiņām, cāļa kroketes ar vītinātu šķiņķi un ceptu dārzeņu miksli Čederas siera mērcē, plūkāta pīles gaļa ar grūbām un kūpinātu sieru, lēni gatavotas BBQ ribas ar zilajiem un baltajiem kāpostiem ķimeņu marinādē.
Tika domāts arī par saldo ēdienu un dzērienu piedāvājumu, pasniedzot siltu ābolu drumstalu kūku ar vaniļas espumu un meža ogām, pikantu ķirbju kēksu ar vaniļas mērci, latgaļu kļockas, vafeles ar putukrējumu un Allažu ķimeļa karameli, rauga mīklas “Trdlo” ar kanēli ķimeņu-piena tēju, ķimeņu karameles un piparkūkas ar ķimenēm. Īpašu pārsteigumu sagādāja uz grila cepta lauku torte.
Šī gada festivāla īpašais produkts, ko šefpavāri iekļāva savās receptēs, bija ĶIMENE – par godu Siguldas novada vēsturiski unikālā produkta “Allažu ķimelis” 200. gadskārtai, tādēļ restorānu ēdienkartēs netrūka arī jauni garšu meklējumi, izmantojot šo pazīstamo, Latvijai tipisko garšu.
Festivāla zvaigzne noteikti ir ēdiens un prieka pilnā gaisotne, kuras skanīgās nianses šogad bija jaudīgu mūziķu rokās “Auļi”, “Katrīna Dimanta Music” un dīdžejs Edgars Bercis. Par pozitīvo atmosfēru rūpējās siguldietis un lieliskais pasākumu vadītājs Valters Krauze. Savukārt ziemas ledainā skaistuma klātbūtni nodrošināja Eduards Sūniņš kopā ar “Ledusdizains.lv” komandu. Pasākum laikā apmeklētāji ne vien baudīja gardās maltītes, bet kopā ar Siguldas novada jauniešu iniciatīvu centru “Mērķis” varēja izliet ierakumu sveces Ukrainas karavīriem.
Pasākuma noslēgumā restorānu šefpavāri no ledus lādes izkala 2024. gada gardēžu festivāla īpašo produktu, kas būs – biete. Tas nozīmē, ka nākamgad atkal varēsim tikties Livonijas ordeņa Siguldas pilī, kopīgi svinot ziemu un tās īpašās garšas!
Pārgājiens no Apšuciema līdz Engurei – 14 kilometru garā maršrutā, kas ved gar plašiem liedagiem, priežu mežiem un piekrastes ciematiem!
Tukuma TIC
Festivālā būs gaidītas ģimenes ar bērniem, kurām piedāvās piedalīties dažādās radošajās darbnīcās. Būs pieejams garšaugu dārzs, lielās spēles un ziepju burbuļi.
Tukuma TIC
Šogad Līgosvētkos un Jāņos būs četras brīvdienas atpūtai. Atvēliet laiku sevi palutināšanai ar procedūrām un vingrošanas nodarbībām - veseLīgošanai!
EUR 297 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
24. maijā - ar vilcienu uz Madonu un Cesvaini. Šogad piedāvājumā katrā galamērķī dažādi jaunumi, lielākais no tiem - divu dienu piedāvājums!
Madonas TIC
Uz skatuves ar enerģisku un neaizmirstamu lielkoncertu kāps leģendārā grupa "Jumprava", dāvinot klausītājiem savu spilgtākās mūzikas skanējumu.
Tukuma TIC
Šogad aicināti ieskandināt un svinēt “Sējas svētkus” 17. maijā no plkst. 11. Ieskaties pasākuma programmā!
Bauskas TIC
17.maijā Balvu pilsētā norisināsies viena no neparastākajām un aizraujošākajām parādēm Latvijā – Vislatvijas zirgu parāde.
Balvu TIC
Ieplāno īpašu ceturtdienu Igo mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" 22.maija!
Zemgales Tūrisma asociācija
Jau šajā svētdienā aicinām piedzīvot krāšņas Lieldienas Jasmuižā!
Preiļu novada TIC
16.maijā no plkst. 19:00 līdz 24:00 ikviens aicināts izzināt Gulbenes dzelzceļa mezgla vēstures stāstus pasākumā “Nakts pirms Muzeju nakts– mūsu vērtību stāsti"
Gulbenes novada TIC
Galerijā «Mans's» atklāta divu savdabīgu mākslinieku – Kalvja Zutera un Zanes Lūses – personālizstādes, kam dots kopējais nosaukums «Tuvā tālumā».
Jēkabpils novada TIC
Vai iespējams iepazīt divus novadus vienā dienā? Jā, piedaloties autofotoorientēšanās tūrisma rallijā "Madona-Gulbene"!
Gulbenes novada TIC
Šogad vienā datumā, 17. maijā, apvienojas divi lieli kultūras notikumi - Starptaustikā Muzeju nakts un Baznīcu nakts.
Jēkabpils novada TIC
Akustiskais koncerts - īsta skanējuma baudījums, kas piederas lauku sētai.
Tukuma TIC
Atklāj aktīvo tūrisma sezonu Koknesē, pamodini Samu un dodies aizraujošā piedzīvojumā, pārbaudot savas zināšanas, atjautību un ātrumu!
Aizkraukles novada TIC
Gaidot vasaru, klajā nācis netradicionāls Madonas novada tūrisma ceļvedis. Tas informē par ceļošanas iespējām ģimenēm ar bērniem, skolu klasēm un nometņu grupām
Madonas TIC
Iepazīsties ar muzeju nakts 2025 piedāvājumu Bauskas novadā!
Bauskas TIC
Aicinām baudīt Muzeju nakts norises Balvu pusē - radošās darbnīcas, iespēja uzkāpt ūdenstornī, vietējo vērtību stāsti, nakts pārgājiens!
Balvu TIC