Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – «Ēdiendara» garšu inženieri - Ēriks un Danija Pudniki-Lindes

Madara Stukmane | 2023.03.10

Laikā, kad sirdī jau sāk plaukt pirmie pavasara asni, dodamies ciemos pie “Ēdiendara” saimniekiem Ērika un Danijas Pudnikiem-Lindēm uz kafejnīcu “Būda”, lai uzzinātu, kāpēc divi rīdzinieki ir pārcēlušies uz Mazsalacu un kā tie kļuvuši par tūrisma uzņēmējiem.

Ir spirgts februāra rīts, viens no tiem skaistajiem ziemas rītiem, kad saule gozējas ledus pielietās ceļmalās un Salacas krastos gandrīz nemanāmi kūp ūdens. Kafejnīcas krāsniņa dūc sparīgu dziesmu, un mēs uzsākam sarunu ar Ēriku un Daniju, kuri nu jau piecus gadus sniedzas pretim savam sapnim – būt neatkarīgiem dzīvē un biznesā. Sākums nav bijis viegls, bijusi nepieciešama drosme krasi mainīt savu ikdienu, dzīvesvietu, noticēt pašiem sev un savam sapnim. Pirmais tapa zīmols “Ēdiendaris”, kas likumsakarīgi apzīmē ēdienu gatavošanu, un pēc tam tika izveidota kafejnīca “Būda”. Nevar īsti saprast, vai abi jaunieši izvēlējās Mazsalacu vai drīzāk Mazsalaca izvēlējās viņus, bet pēc meklējumiem abi saimnieki tika pie sava kārotā lauku īpašuma Vidzemes pusē. Sākumā tika apvienota Rīgas dzīve un braucieni uz Mazsalacu brīvdienās, tam sekoja pārvākšanās uz Valmieru un pēc kāda laika, tieši lielākajā marta salā, saimnieki pilnībā iesakņojās dzīvei laukos.

Pirmais lielais izaicinājums abiem uzņēmējiem bija atrast budžetam atbilstošu vietu kafejnīcai, nākamais - to atjaunot un labiekārtot pēc savām vēlmēm. Lielākoties visi remontdarbi veikti pašu rokām, daži - ar radinieku iesaisti. Sava veida izaicinājums uzņēmējdarbībā ir bijis pieredzes un diennakts stundu – laika trūkums. Kā jaunam uzņēmējam, sākumā sarežģītāk šķita iziet cauri arī dažādiem ar uzņēmējdarbības uzsākšanu saistītiem procesiem. Augot un attīstoties, pagājušajā vasarā saimnieki pieņēma lēmumu algot darbiniekus, un turpmāk bija jārēķinās ne tikai ar sevi, bet arī ar citiem.

Viesmīlības sfēra saimniekiem arī iepriekš nav bijusi sveša, atrast īstos garšu baudījumus nekad nav bijis liels sarežģījums. Abus garšu inženierus iedvesmo ārzemju ēdienu gatavošanas raidījumi, ceļošana un viesošanās pie citiem ēdienu gatavošanas meistariem. Kā vienu no Latvijas brīvdienu TOP gardēdības galamērķiem ārpus Valmieras novada Ēriks un Danija min Kuldīgu, toties kā gardākās ārzemju valstis – Indiju un Gruziju, kur pašiem arī sanācis pabūt. Saimnieki sapņo kādu dienu aizceļot uz Itāliju un smelties iedvesmu arī tur.

Kafejnīcu “Būda” galvenokārt apmeklē tūristi, kas nereti iegriežas ciemos pēc kāda kulinārijas raidījuma noskatīšanās par “Ēdiendari”, šādi, mērķtiecīgi viesi, TV raidījumu ietekmē, speciāli braukuši pat no Kurzemes. Daudzi apmeklētāji savu Mazsalacas un “Būdas” vizīti apvieno arī ar Skaņākalna dabas parka apmeklējumu. Kafejnīcā bieži viesi ir arī igauņi, kurus viesmīlīgi sagaida ēdienkarte igauņu valodā. Pozitīvi, ka apmeklētāji ierodas ne tikai brīvdienās, bet arī darba dienās, vietējie arī ir iecienījuši kafejnīcas piedāvājumu. Visvairāk viesi izvēlas nobaudīt tieši burgeri, kā recepti un īsto garšu saderību izlolojuši paši saimnieki. Ēriks un Danija kulinārijas pasaulē vadās pēc gardu ēdienu piedāvāšanas – tādu, kas pašiem garšo un iet pie sirds. Iepriekšējā viesmīlības pieredze ļauj jau prātā iztēloties, kā garšas varētu kombinēties un saskanēt, parasti šāda iztēlošanās arī realizācijas procesā nav kļūdaina. Sarunas laikā jūtam, ka saimnieki patiesi darbojas tandēmā, paši atzīst, ka arī garšu salikumos reti kad atšķiras viedokļi un ēdienu gatavošana noteikti ir viņu pašizpausmes un mākslas veids. Paveicies arī ar komandu – jauni, sparīgi cilvēki, kuri paši vēlējušies pievienoties “Ēdiendara” komandai, viņi nereti tiek iesaistīti arī jauno garšu degustācijas procesā, lai visi zina, kas tiek piedāvāts viesiem.

Saimnieki uzskata, ka veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā ir pašu saimnieku iesaiste ikdienas lietu procesos un personīga pieeja viesiem, sniegtajiem pakalpojumiem un vietas identitātei. Tūrisma jomā neiztikt arī bez radošuma, unikalitātes un sava skatījuma. Jāmāk saredzēt iespējas un jāuzņemas risks tās izmantot. Tieši šādā veidā saimnieku pārziņā ir ne tikai “Ēdiendaris” un kafejnīca “Būda”, bet arī klusumā un mierā ieskautā lauku māja “Vači”, kur var baudīt netraucētu atpūtu ar senatnīgu auru. Ēriks un Danija uzskata, ka neveiksme ir jāiemācās izprast, lai ātri tiktu tai pāri. Un galu galā - problēmu risināšana uzņēmējdarbībā var būt pat interesanta.

Šis gads ir pirmais, kad kafejnīca darbojas arī ziemas periodā. Ziemā saimnieki klusākus vakarus ir centušies kliedēt, veidojot dažādus galda spēļu vakarus, kuros labprāt iesaistījušies vietējie mazsalacieši. Ir nonākts pie pirmajām atziņām – ziemas sezonā nepieciešamas lielākas telpas, un risinājums jau top turpat pāri ielai esošajā “Āža krogā”. Kādreizējais krogs tuvākajā nākotnē piedzīvos būtiskas pārmaiņas, sevī ietverot jaunu kultūrtelpu un pasākumu vietu ar skatuvi, būs pieejamas arī ēdināšanas un izmitināšanas iespējas, iespējams pat labjūtes pakalpojumi. Pēc jaunās kultūrtelpas atklāšanas savu darbību turpinās arī kafejnīca “Būda” ar vasaras piedāvājumu. Ēriks ar Daniju uzskata, ka sadarbība ar apkārtējiem uzņēmējiem ir laba. Veidojot biznesu Mazsalacā, arī vietējie ir priecājušies par piedāvājuma papildinājumu pilsētā un uzņēmuši viesmīlīgi. “Ēdiendaris” šobrīd visciešāk sadarbojas ar “Vidusmežu keramikas” mākslinieci Lindu Zeltu, uz kuras veidotajiem traukiem tiek pasniegti “Būdas” ēdieni. Turpat trauki pieejami arī iegādei, un nākotnē plānots papildināt arī “Āža kroga” piedāvājumu ar “Vidusmežu keramikas” darbnīcu.

Sarunas noslēgumā saimnieki dod ceļavārdus tiem, kuri vēl tikai prāto, vai sākt darboties tūrismā. Abi saimnieki atzīst, ka vislabākais bizness ir tāds, kas atrisina kādu problēmu un pašam iet pie sirds, tādēļ nepieciešams saprast savas vēlmes, to, cik daudz laika būsi gatavs veltīt darbam un to, cik ļoti vēlies iesaistīties visos darba procesos. Ēriks un Danija vēl citiem nebaidīties, uzdrīkstēties, ieklausīties sevī, problēmām meklēt raitus risinājumus, fokusēties uz savu mērķi, būt radošiem un nepazaudēt savu unikalitāti.

Avots: Valmierasnovads.lv


celojumubode - 3814
Terases atklāšanas ballīte ar Olgu Rajecku

Terases atklāšanas ballīte ar Olgu Rajecku

Ierašanās no plkst. 18:30, vakariņu sākums plkst.19.00. Cena no personas 65,00 Eur, iekļaujot bagātīgas vakariņas. Vairāk info www.hercogi.lv

EUR 65 | Hercogs Mārupe

Uz Muzeju nakti aicina Alūksne!

Uz Muzeju nakti aicina Alūksne!

“Eiropas Muzeju nakts” ietvaros Alūksne aicina apmeklēt muzejus un ekspozīcijas, kas būs atvērti līdz pat pusnaktij! Ieeja- bez maksas.

Alūksnes TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ".

Tukuma TIC

Baudi Cepļa muzikālos ceturtdienu vakarus!

Baudi Cepļa muzikālos ceturtdienu vakarus!

Ieskandināsim vasaru, pavadot kopā burvīgu vakaru un izbaudot priekpilnu gaisotni

Bauskas TIC

Atklāj muzeju nakti 2024 Bauskas novadā!

Atklāj muzeju nakti 2024 Bauskas novadā!

Izmanto iespēju apmeklēt muzejus bezmaksas!

Bauskas TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Japānas lietišķās mākslas izstāde

Japānas lietišķās mākslas izstāde

No 16. maija līdz 30. jūnijam Liepājas muzejā būs skatāma Japānas lietišķās mākslas izstāde

Liepājas reģiona TIB

Māmiņdiena Liepājā

Māmiņdiena Liepājā

12. maijā no 12:00 līdz 15:00 Liepāja aicina svinēt Mātes dienu Romas dārzā.

Liepājas reģiona TIB

Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!

Kandavas Retro auto - pavisam drīz!

14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas.

Tukuma TIC

Biznesa pusdienu piedāvājums

Biznesa pusdienu piedāvājums

Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00!

Hercogs Mārupe

Ziedēšanas laiks Whitehouse terasē

Ziedēšanas laiks Whitehouse terasē

Esiet laipni aicināti Whitehouse restorānā terasē, lai nesteidzīgi baudīt izsmalcinātus ēdienus Rīgas sirdī.

Whitehouse

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Ir pienācis atkal lieliskais datums, 12.maijs, kad visā Latvijā notiek "Latvijas karogu brauciens"

Tukuma TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Tikšanās zem abažūriem

Tikšanās zem abažūriem

Ar muzikālo programmu sēriju "Tikšanās zem abažūriem" koncertdārzs “Pūt vējiņi!” šovasar svinēs 60 gadu pastāvēšanas svētkus.

Liepājas reģiona TIB

Sestdien Sama modināšanas svētki

Sestdien Sama modināšanas svētki

Apmeklētājus īpaši piesaistīs viduslaiku un Kokneses biedrību organizētās aktivitātes, gadatirgus, koncerti un darbnīcas kurās darboties būs iespējams ikvienam.

Aizkraukles novada TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Glika dienas Alūksnē

Glika dienas Alūksnē

Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”!

Alūksnes TIC

Te ir darbs

Te ir darbs

Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV info@nikostravel.lv

Nikos Travel

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA!

Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA!

Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos!

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -