Pīters Pihers: Vai stāvam uz jauna restorānu laikmeta sliekšņa?

Kristīne Krista Vītola | 2023.07.09

Pērn Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra noslēdza līgumu ar “Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin” par gastronomijas potenciāla analīzi Latvijā. Tas nozīmē, ka šī gada otrajā pusē “Michelin Guide” eksperti vērtēs vairāk nekā 30 restorānus Latvijā. Kamēr jautājums par augsto novērtējumu kādam no Latvijas restorāniem vēl ir atvērts, Igaunijā diviem restorāniem jau ir šis novērtējums, bet vēl diviem ir piešķirtas t.s. Zaļās zvaigznes, kas nozīmē, ka šo restorānu ieguldījums gastronomijā ir ilgtspējīgs. 2020. gadā ieviestais novērtējums veicinājis pozitīvas pārmaiņas nozarē, iedvesmojot gan šefpavārus, gan ēdiena baudītājus, uzskata Pīters Pihers (Peeter Piher) restorāna “Fotografiska” šefpavārs.

Iepriecināt garšas kārpiņas un saudzēt vidi

Kas tad īsti ir “Michelin” Zaļā zvaigzne un kā tā atšķiras no tradicionālajiem vērtējumiem, kas ir sinonīms kulinārijas izcilībai. Šī zvaigzne tiek piešķirta restorāniem, kas par prioritāti izvirza videi draudzīgu praksi, atkritumu samazināšanu un sociālo atbildību. Atzinība motivē šefpavārus izmantot mūsdienīgas metodes, lai samazināti ekoloģisko pēdu. Tas ir izaicinājums - radīt ēdienus, kas iepriecina garšas kārpiņas, bet vienlaikus iemieso video draudzīgus principus. Šefpavāri ir gatavi meklēt radošus risinājumus, un pakāpeniski rodas pavisam jauns kulinārijas laikmets, kurā augu izcelsmes ēdieni, dažādas alternatīvas ierastajiem produktiem un bezatkritumu gatavošanas metodes kļūst par normu. Ilgtspējas novērtējums veicina  arī veselīgu konkurenci pavāru vidū, kas, savukārt, ļauj paplašināt ierastās gastronomijas robežas.

Pārpalikumi nonāk kompostā un atgriežas zemnieku saimniecībās

Restorāns “Fotografiska” ir viens no tiem, kas saņēmis ilgtspējas novērtējumu. Ēdiena gatavošanā tiek izmantoti vietējie produkti, kas iegūti no tuvējām zemnieku saimniecībām, nodrošinot svaigumu un kvalitāti. Papildus tam tiek veikta virkne pasākumu, lai samazinātu atkritumu daudzumu un enerģijas patēriņu, pievēršoties pārstrādei un efektīvai resursu izmantošanai. Esam pārliecinājušies, ka ilgtspēja un garša var iet roku rokā. Lai nodrošinātu atbilstību apbalvojuma prasībām un īstenotu videi draudzīgās vērtības, vienmēr cenšamies saglabāt radošumu ēdienu un dzērienu gatavošanā. Ar katru maltīti viesiem jārada atbilstošu noskaņu, bet vienlaikus jāsamazina nospiedums apkārtējā vidē. Gan virtuvē, gan bārā cenšamies izmantot visas izejvielas, sākot no ziediem līdz saknēm un no deguna līdz pat astei. Viss, kas paliek pāri, nonāk kompostā, bet pēc tam atpakaļ uz zemnieku saimniecībām. Paši audzējam garšaugus, konservējam sezonas augļus un dārzeņus, bet uz jumta esam izvietojuši bišu stropus. Šāda pieeja atspoguļo ciklu, ko savulaik īstenoja mūsu senči. Patiesībā viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Restorāni ar rūpēm par vidi un ilgtspējīgu praksi var motivēt arī apkārtējos pievērsties šādam dzīvesveidam.

Cilvēki meklē ilgtspējīgu un vienlaikus ekskluzīvu pieredzi

Cilvēki restorānus apmeklē dažādu iemeslu dēļ, bet primāri, lai baudītu izsmalcinātu maltīti – ko tādu, ko viņi paši ikdienā negatavo. Mūsdienās viesi aizvien vairāk vērtē ne tikai ēdienu kvalitāti, bet arī to pagatavošanas veidu un ietekmi uz apkārtējo vidi. Zaļā zvaigzne ir būtisks rādītājs tiem restorānu piedāvājuma baudītājiem, kuri meklē ilgtspējīgu un vienlaikus ekskluzīvu pieredzi. Pateicoties šim  apbalvojumam, ikviens var atbalstīt tieši tos restorānus, kas atbilst viņu vērtībām. Šī atzinība ir iedrošinājusi restorānus ieviest videi draudzīgus pasākumus, kas labvēlīgi ietekmē gan mūsu planētu, gan kulinārijas nozari.

Ja līdz šim nav bijusi iespēja ieturēties restorānā, kura galvenā prioritāte ir videi draudzīga ēdiena pagatavošana, ieteiktu pirms apmeklējuma uzzināt vairāk par restorānu, tā pieeju un produktu izcelsmi. Tas palīdzēs izvairīties no pārpratumiem vai nepatīkamiem pārsteigumiem, ja ēdienkartes piedāvājumā nebūs kāds no iecienītajiem ēdieniem.

Pārmaiņas restorānu pasaulē

Ilgtspējas novērtējumi ir kļuvuši par spēcīgu pārmaiņu spēku restorānu pasaulē. Tas veicina restorānu atpazīstamību, nosaka ilgtspējas kritērijus un darbojas kā inovāciju un progresa katalizators. Šobrīd gastronomiskā ainava mainās, radošuma robežas paplašinās un samazinās nozares ietekme uz vidi, iedvesmojot pavāru jauno paaudzi, kas apņēmusies veidot ilgtspējīgu nākotni. Šādu apņemšanos nosaka pamatvērtības un pasaules uzskats. Pārliecība, ka tas ir pareizais ceļš, ar kuru iedvesmot - ne tikai restorānus, bet ikvienu cilvēku.

Avots: Miltton.com


celojumubode - 3893
Līgo Višķos 2025

Līgo Višķos 2025

Vasaras gaidītākais notikums Višķu estrādē – festivāls Līgo Višķos 2025, kuru vairāk nekā 10 gadus Augšdaugavas novada pašvaldība rīko Luknas ezera krastā.

TAKA

Viesu māja

Viesu māja "Rozes"

Viesu mājā tiek piedāvāta banketu zāle dažādām svinībām līdz 90 personām.

TAKA

Bebrenes dienesta viesnīca

Bebrenes dienesta viesnīca

Atkarībā no sezonas un guļvietu pieejamības, dienesta viesnīcā iespējams pieteikt naktsmītni līdz pat 100 cilvēku grupām (maksa 1 personai diennaktī 4.27 EUR).

TAKA

Viesu māja

Viesu māja "Pie torņa"

Viesu mājas pirmajā stāvā ir banketa zāle ar kamīnu, virtuve ar traukiem un virtuves tehniku, sauna, duša, tualete, garderobe.

TAKA

Hokeja svētki Limbažos!

Hokeja svētki Limbažos!

No 10. līdz 20. maijam Burtnieku kvartāls Limbažos pārtaps par īstu hokeja līdzjutēju centru – visas Latvijas izlases spēles un vēl!

Limbažu TIC

"Baznīcu nakts 2025" Preiļu novadā

Preiļu novadu vislatvijas akcijā pārstāvēs 3 dievnami- Nīdermuižas Romas katoļu baznīca, Jasmuižas Romas katoļu baznīca un Vidsmuižas Romas katoļu baznīca

Preiļu novada TIC

Atpūtas māja “Dubezers”

Atpūtas māja “Dubezers”

Atpūtas māja “Dubezers” atrodas gleznainā dabas teritorijā “Pilskalnes Siguldiņa”.

TAKA

Viesu māja “Grāvīši”

Viesu māja “Grāvīši”

Viesu māja “Grāvīši” atrodas skaistā, klusā ciemā “Ilze”, Augšdaugavas novadā. Šeit pa īstam var baudīt neskarto lauku vidi, ieelpot svaigu gaisu.

TAKA

Līdz 50% - Seišelu salu kruīzs

Līdz 50% - Seišelu salu kruīzs

Seišelu salas - neaizmirstams, romantisks piedzīvojums! Atlaide līdz 50% 7 nakšu kruīziem, pilna pansija, izcils serviss // Vietu skaits ierobežots

EUR 1160 | Estravel Latvia

Pārgājienu seriāls “Izpēdo Dienvidkurzemi”

Pārgājienu seriāls “Izpēdo Dienvidkurzemi”

Pārgājienu seriāls “Izpēdo Dienvidkurzemi” piektais sezonas posms vedīs uz Priekuli

Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs

ŠRILANKA,cena no 1129 eur!!!

ŠRILANKA,cena no 1129 eur!!!

Šrilanka, saukta arī par Indijas asaru, ir salas nosaukums Indijas dienvidu piekrastē.

EUR 1129 | Itaka Latvia

Piknika vietas Dienvidkurzemes novadā

Piknika vietas Dienvidkurzemes novadā

Ir sācies siltais laiks, kam līdzi nāk arī došanās dabā, pārgājieni, laivu braucieni, ģimeņu pasākumi, kam visbiežāk seko arī pikniks dabā.

Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs

Jauns mēnesis - jaunas atlaides

Jauns mēnesis - jaunas atlaides

Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - Butānas klosteri, vilinošā Japāna, krāsainā Maroka, Santjago ceļš, Kostarika - piedzīvojumi nelielā grupā vai solo...

EUR 397 | Estravel Latvia

28. Gaujas plostnieku svētki

28. Gaujas plostnieku svētki

16.-17. maijā Strenčos tiksimies 28. Gaujas plostnieku svētkos “Kad Gaujas atvari mostas…”!

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Lisabona - Portu - Algarve

Lisabona - Portu - Algarve

Pieejami ceļojumi līdz oktobra beigām!

EUR 489 | Itaka Latvia

Bulgārija! Cena no 349 eur!

Bulgārija! Cena no 349 eur!

Bulgārija - patīkams klimats,garas skaistas pludmales, aromātiskie vietejie ēdieni.

EUR 349 | Itaka Latvia

Barbadosa! Cena sākot no 1449 eur!

Barbadosa! Cena sākot no 1449 eur!

EUR 1449 | Itaka Latvia

“Labvēlīgais Tips” Strenčos

“Labvēlīgais Tips” Strenčos

17. maijā plkst. 20.00 Strenču pludmalē pie Gaujas 28. Gaujas plostnieku svētkus ieskandinās grupa LABVĒLĪGAIS TIPS.

EUR 10 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Maldīvas - cena no 1679 eur !!!

Maldīvas - cena no 1679 eur !!!

EUR 1679 | Itaka Latvia

Brīdienu māja “Villa Vesta”

Brīdienu māja “Villa Vesta”

Omulīga brīvdienu māja klusai un mierīgai atpūtai. Pieejamas trīs atsevišķas guļamistabas un viesistaba, kā arī aprīkota virtuve.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -