Kristīne Krista Vītola | 2023.07.09
Pērn Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra noslēdza līgumu ar “Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin” par gastronomijas potenciāla analīzi Latvijā. Tas nozīmē, ka šī gada otrajā pusē “Michelin Guide” eksperti vērtēs vairāk nekā 30 restorānus Latvijā. Kamēr jautājums par augsto novērtējumu kādam no Latvijas restorāniem vēl ir atvērts, Igaunijā diviem restorāniem jau ir šis novērtējums, bet vēl diviem ir piešķirtas t.s. Zaļās zvaigznes, kas nozīmē, ka šo restorānu ieguldījums gastronomijā ir ilgtspējīgs. 2020. gadā ieviestais novērtējums veicinājis pozitīvas pārmaiņas nozarē, iedvesmojot gan šefpavārus, gan ēdiena baudītājus, uzskata Pīters Pihers (Peeter Piher) restorāna “Fotografiska” šefpavārs.
Iepriecināt garšas kārpiņas un saudzēt vidi
Vecsalienas (Červonkas) muižas pils celta 1870. gadā neogotikas stilā un izvietota 19.gs. veidota parka ieskāvumā.
TAKA
Kas tad īsti ir “Michelin” Zaļā zvaigzne un kā tā atšķiras no tradicionālajiem vērtējumiem, kas ir sinonīms kulinārijas izcilībai. Šī zvaigzne tiek piešķirta restorāniem, kas par prioritāti izvirza videi draudzīgu praksi, atkritumu samazināšanu un sociālo atbildību. Atzinība motivē šefpavārus izmantot mūsdienīgas metodes, lai samazināti ekoloģisko pēdu. Tas ir izaicinājums - radīt ēdienus, kas iepriecina garšas kārpiņas, bet vienlaikus iemieso video draudzīgus principus. Šefpavāri ir gatavi meklēt radošus risinājumus, un pakāpeniski rodas pavisam jauns kulinārijas laikmets, kurā augu izcelsmes ēdieni, dažādas alternatīvas ierastajiem produktiem un bezatkritumu gatavošanas metodes kļūst par normu. Ilgtspējas novērtējums veicina arī veselīgu konkurenci pavāru vidū, kas, savukārt, ļauj paplašināt ierastās gastronomijas robežas.
Pārpalikumi nonāk kompostā un atgriežas zemnieku saimniecībās
Restorāns “Fotografiska” ir viens no tiem, kas saņēmis ilgtspējas novērtējumu. Ēdiena gatavošanā tiek izmantoti vietējie produkti, kas iegūti no tuvējām zemnieku saimniecībām, nodrošinot svaigumu un kvalitāti. Papildus tam tiek veikta virkne pasākumu, lai samazinātu atkritumu daudzumu un enerģijas patēriņu, pievēršoties pārstrādei un efektīvai resursu izmantošanai. Esam pārliecinājušies, ka ilgtspēja un garša var iet roku rokā. Lai nodrošinātu atbilstību apbalvojuma prasībām un īstenotu videi draudzīgās vērtības, vienmēr cenšamies saglabāt radošumu ēdienu un dzērienu gatavošanā. Ar katru maltīti viesiem jārada atbilstošu noskaņu, bet vienlaikus jāsamazina nospiedums apkārtējā vidē. Gan virtuvē, gan bārā cenšamies izmantot visas izejvielas, sākot no ziediem līdz saknēm un no deguna līdz pat astei. Viss, kas paliek pāri, nonāk kompostā, bet pēc tam atpakaļ uz zemnieku saimniecībām. Paši audzējam garšaugus, konservējam sezonas augļus un dārzeņus, bet uz jumta esam izvietojuši bišu stropus. Šāda pieeja atspoguļo ciklu, ko savulaik īstenoja mūsu senči. Patiesībā viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Restorāni ar rūpēm par vidi un ilgtspējīgu praksi var motivēt arī apkārtējos pievērsties šādam dzīvesveidam.
Cilvēki meklē ilgtspējīgu un vienlaikus ekskluzīvu pieredzi
Cilvēki restorānus apmeklē dažādu iemeslu dēļ, bet primāri, lai baudītu izsmalcinātu maltīti – ko tādu, ko viņi paši ikdienā negatavo. Mūsdienās viesi aizvien vairāk vērtē ne tikai ēdienu kvalitāti, bet arī to pagatavošanas veidu un ietekmi uz apkārtējo vidi. Zaļā zvaigzne ir būtisks rādītājs tiem restorānu piedāvājuma baudītājiem, kuri meklē ilgtspējīgu un vienlaikus ekskluzīvu pieredzi. Pateicoties šim apbalvojumam, ikviens var atbalstīt tieši tos restorānus, kas atbilst viņu vērtībām. Šī atzinība ir iedrošinājusi restorānus ieviest videi draudzīgus pasākumus, kas labvēlīgi ietekmē gan mūsu planētu, gan kulinārijas nozari.
Ja līdz šim nav bijusi iespēja ieturēties restorānā, kura galvenā prioritāte ir videi draudzīga ēdiena pagatavošana, ieteiktu pirms apmeklējuma uzzināt vairāk par restorānu, tā pieeju un produktu izcelsmi. Tas palīdzēs izvairīties no pārpratumiem vai nepatīkamiem pārsteigumiem, ja ēdienkartes piedāvājumā nebūs kāds no iecienītajiem ēdieniem.
Pārmaiņas restorānu pasaulē
Ilgtspējas novērtējumi ir kļuvuši par spēcīgu pārmaiņu spēku restorānu pasaulē. Tas veicina restorānu atpazīstamību, nosaka ilgtspējas kritērijus un darbojas kā inovāciju un progresa katalizators. Šobrīd gastronomiskā ainava mainās, radošuma robežas paplašinās un samazinās nozares ietekme uz vidi, iedvesmojot pavāru jauno paaudzi, kas apņēmusies veidot ilgtspējīgu nākotni. Šādu apņemšanos nosaka pamatvērtības un pasaules uzskats. Pārliecība, ka tas ir pareizais ceļš, ar kuru iedvesmot - ne tikai restorānus, bet ikvienu cilvēku.
Vasaras gaidītākais notikums Višķu estrādē – festivāls Līgo Višķos 2025, kuru vairāk nekā 10 gadus Augšdaugavas novada pašvaldība rīko Luknas ezera krastā.
TAKA
Atkarībā no sezonas un guļvietu pieejamības, dienesta viesnīcā iespējams pieteikt naktsmītni līdz pat 100 cilvēku grupām (maksa 1 personai diennaktī 4.27 EUR).
TAKA
Viesu mājas pirmajā stāvā ir banketa zāle ar kamīnu, virtuve ar traukiem un virtuves tehniku, sauna, duša, tualete, garderobe.
TAKA
No 10. līdz 20. maijam Burtnieku kvartāls Limbažos pārtaps par īstu hokeja līdzjutēju centru – visas Latvijas izlases spēles un vēl!
Limbažu TIC
Preiļu novadu vislatvijas akcijā pārstāvēs 3 dievnami- Nīdermuižas Romas katoļu baznīca, Jasmuižas Romas katoļu baznīca un Vidsmuižas Romas katoļu baznīca
Preiļu novada TIC
Atpūtas māja “Dubezers” atrodas gleznainā dabas teritorijā “Pilskalnes Siguldiņa”.
TAKA
Viesu māja “Grāvīši” atrodas skaistā, klusā ciemā “Ilze”, Augšdaugavas novadā. Šeit pa īstam var baudīt neskarto lauku vidi, ieelpot svaigu gaisu.
TAKA
Seišelu salas - neaizmirstams, romantisks piedzīvojums! Atlaide līdz 50% 7 nakšu kruīziem, pilna pansija, izcils serviss // Vietu skaits ierobežots
EUR 1160 | Estravel Latvia
Pārgājienu seriāls “Izpēdo Dienvidkurzemi” piektais sezonas posms vedīs uz Priekuli
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Šrilanka, saukta arī par Indijas asaru, ir salas nosaukums Indijas dienvidu piekrastē.
EUR 1129 | Itaka Latvia
Ir sācies siltais laiks, kam līdzi nāk arī došanās dabā, pārgājieni, laivu braucieni, ģimeņu pasākumi, kam visbiežāk seko arī pikniks dabā.
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - Butānas klosteri, vilinošā Japāna, krāsainā Maroka, Santjago ceļš, Kostarika - piedzīvojumi nelielā grupā vai solo...
EUR 397 | Estravel Latvia
16.-17. maijā Strenčos tiksimies 28. Gaujas plostnieku svētkos “Kad Gaujas atvari mostas…”!
Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Bulgārija - patīkams klimats,garas skaistas pludmales, aromātiskie vietejie ēdieni.
EUR 349 | Itaka Latvia
17. maijā plkst. 20.00 Strenču pludmalē pie Gaujas 28. Gaujas plostnieku svētkus ieskandinās grupa LABVĒLĪGAIS TIPS.
EUR 10 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Omulīga brīvdienu māja klusai un mierīgai atpūtai. Pieejamas trīs atsevišķas guļamistabas un viesistaba, kā arī aprīkota virtuve.
TAKA