Ķirbis – krāšņs, daudzveidīgs un vērtīgs uzturā! Stāsta speciālisti

Agnija Greiziņa | 2023.10.14

Lai kādas būtu mūsu attiecības ar ķirbjiem – vai tie garšo vai nemaz nav mūsu gaumē –, tos nevar nepamanīt! Rudenī košie un daudzveidīgie ķirbji rotā veikalu un tirgu stendus, tiek izmantoti pārtikā un kā dekora elements. Kas vērtīgs šajā populārajā rudens veltē un kāpēc to vajadzētu iekļaut uzturā? Stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Rudens laiks – ķirbju laiks! Ķirbi mēdz pamatoti dēvēt par lielāko un vērtīgāko ogu, kas no mizas līdz sēklām sniedz patiesu labumu mūsu organismam, saka sertificēta uztura speciāliste L. Sondore. Ķirbis garšas ziņā ir ļoti pateicīga  daudzu ēdienu sastāvdaļa, tas papildina teju ikvienu ēdiena recepti, nedominē ar savu garšu, bet piešķir krāsu, apjomu un tumīgumu.

Kas vērtīgs ķirbī?

Ķirbī atrodami daudzi vitamīni un minerālvielas – tas mūsu organismu papildina  ar  A, K, E, C, B6 vitamīnu, dzelzi, kāliju, magniju, fosforu, varu, beta karotinoīdiem, kas ir spēcīgi antioksidanti, rūpējas par veselību kopumā un pasargā mūsu šūnas no brīvo radikāļu iedarbības, stāsta uztura speciāliste.

Turklāt ķirbis satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas. Ķirbja mīkstuma pamatmasā ir pektīnvielas, kas ir šķiedrvielas. Tās labvēlīgi iedarbojas uz zarnu traktu. Pektīnvielas rūpējas, lai no organisma tiktu izvadīti nevēlamie savienojumi, kā arī lai nepaaugstinātos cukura un holesterīna līmenis. Regulāri ēdot šķiedrvielām bagātus produktus, normalizējas vēdera izeja un uzlabojas pašsajūta.

Klīniskā farmaceite I. Priedniece norāda, ka papildus lielajam šķiedrvielu daudzumam, ķirbī ir arī augsts ūdens daudzums, kas kopumā padara to par pārtikas produktu ar zemu kaloriju saturu. Papildus jau nosauktajiem vitamīniem un minerālvielām, ķirbī ir arī folijskābe, luteīns un zeaksantīns. Ķirbju aktīvo vielu sastāvs noder imūnsistēmas stiprināšanai, redzes, sirds un asinsvadu sistēmas, ādas un gļotādu veselībai. Ķirbjiem  dzelteno vai oranžo krāsu nosaka beta karotīns – tādējādi, jo ķirbja krāsa ir košāka un izteiktāka, jo vairāk tā sastāvā beta karotīna. Ķirbis palīdz arī aizcietējumu gadījumā, jo veicina vēdera izeju. Tam piemīt urīnu un žulti dzenoša darbība, turklāt tas stiprina  urīnceļu muskulatūru.

Vērtīgās ķirbju sēklas

Mūsu organismam svarīgās vielas satur ne vien pats ķirbis, bet arī tā sēklas, kas ir bagātas ar eļļu, olbaltumvielām, minerālvielām – cinku, selēnu, magniju, varu, dzelzi, kā arī E vitamīnu, karotinoīdiem, aminoskābēm, flavonoīdiem un fitosteroliem, saka BENU Aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece. Ķirbju sēklām piemīt pretiekaisuma un urīndzenošas īpašības, tās izmanto arī kā attārpošanas līdzekli, pie urīna nesaturēšanas, prostatas saslimšanu gadījumā, kā žultsdzenošu un diurētisku līdzekli.

Ķirbju sēklu pulveri vai ekstraktu izmanto uztura bagātinātājos, kas paredzēti vīriešu veselībai,  kā arī prostatas un urīnpūšļa veselībai kopā ar vitamīniem, minerālvielām un citiem ārstniecības augu ekstraktiem. Tāpat no ķirbju sēklām iegūst eļļu, kas ir bagāta ar polinepiestinātajām Omega-6 taukskābēm. Tā satur arī E vitamīnu, cinku, selēnu un karotinoīdus un ir pieejama ne tikai šķidrā veidā, bet arī  kapsulās. Ķirbju sēklu eļļu preparātos parasti kombinē kopā ar zivju eļļu, olīveļļu, upeņu sēkliņu eļļu. Tā labvēlīgi iedarbojas uz sirds un asinsvadu sistēmu, imūnsistēmu, aknu, redzes, prostatas un urīnpūšļa veselību. Turklāt šo eļļu izmanto arī kosmētiskajos līdzekļos – matu un ādas kopšanai. Taču to var izmantot arī salātu un citu auksto ēdienu pagatavošanā, taču to nekarsē!

Kā ķirbi vislabāk iekļaut uzturā?

Lai ķirbis sniegtu patiesu labumu veselībai, nepietiks vien ar ķirbju kēksiņa baudīšanu! Ķirbis savā ēdienkartē ir jāieplāno regulāri – tad jūs rūpēsieties arī par savu  acu, ādas, sirds un asinsvadu veselību, uzsver uztura speciāliste L. Sondore. Taču, lai izmantotu ķirbi kā mazkaloriju piedevu ēdienam, nepanējiet to un pievienojiet tam daudz miltu, cukura un tauku! 100 grami ķirbja satur vidēji 90 % ūdens, 1,2 gramus olbaltumvielas, 0,1 gramu tauku, 2,2 gramus ogļhidrātu un 24,6 kcal. Iespējams, ka uz šo oranžo ogu būtu jāpaskatās kā uz vērtīgu veselības veicinātāju un jāiekļauj rudens un ziemas sezonā savā ēdienkartē regulāri.

Ikdienā gatavojiet ķirbi zupās – pievienojiet gabaliņos sagrieztu ķirbi pirms gatavošanas beigām. Gatavojiet ķirbi biezzupās – tas labi saderēs ar papriku, sīpoliem, tomātiem, lēcām, šķeltajiem zirņiem vai kartupeļiem, olīveļļu. Izteiktākai garšai apcepiet ķirbi cepeškrāsnī kopā ar citām saknēm, garšsaknēm, svaigu rozmarīnu, timiānu, ķimenēm un tad gatavojiet biezzupas! Gatavošanas laikā būs nelieli vitamīnu zudumi, taču tādi ir visiem produktiem termiskās apstrādes laikā.

Ēdiet ķirbi svaigajos salātos kopā ar selerijas sakni, puraviem, skābākas šķirnes āboliem, dzērvenēm, brūklenēm. Papildiniet salātus ar labas kvalitātes olīveļļu, ķirbju sēklu, linsēklu vai citu eļļu vai jogurtu, skābo krējumu pēc izvēles.

Spiediet ķirbju sulu un papildiniet to ar eļļu. Ķirbju sulai ir neitrāla garša, un tā labi saderēs ar citiem dārzeņiem.

Izmēģiniet pagatavot spagetti ar ķirbi, kas ir ovālas formas un izcepts cepeškrāsnī ar ķiplokiem, sāli un olīveļļu – tas garšos izcili.

Izmantojamas arī ķirbju mizas?

Uzturā  var lietot arī ķirbju mizas, saka uztura speciāliste L. Sondore. Cepamos  ķirbjus pirms gatavošanas nemizo, bet cep un ēd ar mizu. Ķirbju mizas dabīgi satur želatīnu, kas organismā veicina skrimšļu atjaunošanos un darbojas kā dabīgs glikozamīns. Lai tas tā būtu realitātē – ķirbji un to miza uzturā jālieto regulāri, ik dienas, nevis kampaņveidīgi. Šim nolūkam ķirbju mizas var  sagatavot  katrs pats mājās – mizas izžāvē cepeškrāsnī vai dārzeņu žāvētājā un samaļ. Lieto ik dienas pie ēdieniem.

Ķirbja uzglabāšana

Ja pēc gatavošanas paliek pāri ķirbis – sautēts, svaigs, gabaliņos,  to var uzglabāt saldētavā un izmantot pēc nepieciešamības, iesaka uztura speciāliste L. Sondore. Mazuļu vecāki šādi var uzglabāt ķirbi mazuļa biezenīšiem.  

Veseli ķirbji ir jāglabā sausā, vēsākā vietā. Ierasts ir ķirbjus uzglabāt uz skapjiem, bet tieši tur ir siltākā vieta istabā. Labāka izvēle būtu uz grīdas.

Ķirbju recepte izmēģināšanai

Uztura speciāliste L. Sondore iesaka ķirbju receptes izmēģināšanai:

Ķirbis desertā. Nepieciešamās sastāvdaļas: branga šķēle stingras konsistences ķirbja (piemēram,  riekstu ķirbja), kanēļa standziņa, citrons, pāris krustnagliņas, anīsa zvaigznīte, muskavado cukurs. Pasniegšanai – jogurts pēc izvēles.

Pagatavošanas gaita: ķirbi nomizo, sagriež palielākos gabaliņos. Veidnē liek ķirbi, pievieno rīvētu citrona miziņu, garšvielas, uzspiež citrona sulu un pārkaisa ar cukuru. Cep ~160 grādos aptuveni 40 minūtes (cepšanas laiks ir atkarīgs no krāsns jaudas un ķirbja šķirnes). Ķirbim jāizcepas, nevis jāizšķīst. Pasniedz ar  jogurtu vai pēc izvēles ar plombīra saldējumu.

Ķirbju salāti. Nepieciešamās sastāvdaļas: šķēle stingra ķirbja, ½ selerijas saknes (var būt arī kālis), 1 neliels sīpols, 2 skābas šķirnes āboli, skābais krējums vai jogurts bez piedevām, sāls, zaļumi pēc izvēles.

Pagatavošanas gaita: ķirbi, seleriju, ābolus sarīvē, sīpolu smalki sagriež. Bļodā sajauc visas sastāvdaļas ar krējumu vai jogurtu. Pārkaisa ar zaļumiem vai rudens ogām – brūklenēm, dzērvenēm.

Ķirbju zupas “sagatave”. Nepieciešamās sastāvdaļas: ½  neliela ķirbja, 1 liels sīpols, 2 vietējās paprikas, 4–5 tomāti, 2 ķiploka galviņas, Extra virgin olīveļļa, sāls, svaigs rozmarīns.

Pagatavošanas gaita: uz pannas liek gabalos sagrieztu ķirbi, uz pusēm pārgrieztus tomātus, papriku, ķiploka galvas un četrās daļās sagrieztu sīpolu. Uzkaisa sāli, bagātīgi pārslaka ar eļļu, pievieno rozmarīnu vai citu garšaugu pēc izvēles, cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 30 minūtes. Sagatavi izmanto – biezzupās, biezeņos vai saldēšanai. Padoms: šādā veidā gatavo ķirbi ar mizu – pēc izcepšanas mīkstumu ir viegli atdalīt!

Avots: Tamro.com


celojumubode - 3893
Vislatvijas zirgu parāde Balvos

Vislatvijas zirgu parāde Balvos

17.maijā Balvu pilsētā norisināsies viena no neparastākajām un aizraujošākajām parādēm Latvijā – Vislatvijas zirgu parāde.

Balvu TIC

Grupas

Grupas "Jumprava" koncerts Ozolājos

Uz skatuves ar enerģisku un neaizmirstamu lielkoncertu kāps leģendārā grupa "Jumprava", dāvinot klausītājiem savu spilgtākās mūzikas skanējumu.

Tukuma TIC

Tūrisma rallijs

Tūrisma rallijs "Madona-Gulbene" 24.05.

Vai iespējams iepazīt divus novadus vienā dienā? Jā, piedaloties autofotoorientēšanās tūrisma rallijā "Madona-Gulbene"!

Gulbenes novada TIC

Deju skolas

Deju skolas "Demo" sezonas noslēgums

koncerts 2 daļās: 1. daļa – “Apskāviens”, 2. daļa – “Muļķa sirds”. Pārtraukumā: Deju skolas grāmatas un citu suvenītu iegāde, fotoizstāde “Kustībā...”

Tukuma TIC

Pludmales terase

Pludmales terase "Pampūkas" atklāj sezonu!

Pludmales kafejnīca "Pampūkas" gatavojas sezonas atklāšanai Mātes dienā! Tiek "vārīti" pirmie saldējumi, ar kuru garšām vari iepazīties "Pampūku" Facebook lapā.

Preiļu novada TIC

Ar vilcienu uz Gulbeni

Ar vilcienu uz Gulbeni

Brauc ar vilcienu uz Gulbeni un baudi īpašu ekskursiju!

Gulbenes novada TIC

Muzeju un baznīcu nakts Jēkabpils novadā

Muzeju un baznīcu nakts Jēkabpils novadā

Šogad vienā datumā, 17. maijā, apvienojas divi lieli kultūras notikumi - Starptaustikā Muzeju nakts un Baznīcu nakts.

Jēkabpils novada TIC

Atklāj Zemgales tāluma vitamīnu!

Atklāj Zemgales tāluma vitamīnu!

Iepazīsti Bauskas novadu no skatu torņu augstumiem!

Bauskas TIC

Labdarības festivāls

Labdarības festivāls "Būsim kopā"

Pasākumā būs daudzveidīgas aktivitātes, meistarklases, sporta spēles, lielformāta atrakcijas, mājražotāju tirdziņš un labdarības koncerts.

Bauskas TIC

Tūrisma jaunums “Meitene Mellene MADONĀ

Tūrisma jaunums “Meitene Mellene MADONĀ"

Gaidot vasaru, klajā nācis netradicionāls Madonas novada tūrisma ceļvedis. Tas informē par ceļošanas iespējām ģimenēm ar bērniem, skolu klasēm un nometņu grupām

Madonas TIC

KONCERTS | Inita Āboliņa

KONCERTS | Inita Āboliņa

Akustiskais koncerts - īsta skanējuma baudījums, kas piederas lauku sētai.

Tukuma TIC

17. maijā - EJAM VISI! pārgājienā LUBĀNĀ

17. maijā - EJAM VISI! pārgājienā LUBĀNĀ

Pārgājienu seriāls EJAM VISI! šoreiz aicina iepazīt Lubānu: ģimenēm, nūjotājiem, dzīvnieku mīļiem kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem, senioriem...

Madonas TIC

Pavadi Lieldienas Preiļu novadā!

Pavadi Lieldienas Preiļu novadā!

Jau šajā svētdienā aicinām piedzīvot krāšņas Lieldienas Jasmuižā!

Preiļu novada TIC

Katrīna Dimanta Ceplī

Katrīna Dimanta Ceplī

Ieplāno īpašu ceturtdienu Igo mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" 22.maija!

Zemgales Tūrisma asociācija

Uzplauksti pļavā - Sievišķības svētki

Uzplauksti pļavā - Sievišķības svētki

kopā būšanas, tīklošanās, rituālu, garšas un foto piedzīvojumu diena Antiņciemā kopā ar Sanitu Matuli.

Tukuma TIC

"Tuvā tālumā" izstāde galerijā "Mans's"

Galerijā «Mans's» atklāta divu savdabīgu mākslinieku – Kalvja Zutera un Zanes Lūses – personālizstādes, kam dots kopējais nosaukums «Tuvā tālumā».

Jēkabpils novada TIC

Jūrtakas Konference un Pārgājiens!

Jūrtakas Konference un Pārgājiens!

Aicinām piedalīties Baltijas Pārgājienu Tūrisma Konferencē un kopīgā pārgājienā šī gada 23. -24. maijā, Apšuciemā.

Lauku Ceļotājs

Skolēnu pavasaris Madonā-Cesvainē

Skolēnu pavasaris Madonā-Cesvainē

Skolēnu iemīļotākās dienas gadā ir tās, kurās klase dodas izbraukumā. Gaidīsim pavasara piedzīvojumā maršrutā Madona – Cesvaine!

Madonas TIC

Nakts pirms Muzeju nakts Gulbenē

Nakts pirms Muzeju nakts Gulbenē

16.maijā no plkst. 19:00 līdz 24:00 ikviens aicināts izzināt Gulbenes dzelzceļa mezgla vēstures stāstus pasākumā “Nakts pirms Muzeju nakts– mūsu vērtību stāsti"

Gulbenes novada TIC

Akcija

Akcija "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē"

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -