Kādus ēdienus var pagatavot no dažādiem alus veidiem Līgo svētku svinībām + RECEPTES

Liene Dupate-Ugule | 2025.06.23

Alus ir viens no senākajiem un ar tradīcijām apvītākajiem dzērieniem visā pasaulē. Bez tā nav iedomājami arī gaidītākie vasaras svētki Latvijā –  Līgo. Alus daudzveidība ļauj to baudīt ne tikai kā dzērienu, bet arī izmantot kā īpašu sastāvdaļu dažādās ēdienu receptēs, maltītei piešķirot unikālu garšu un smaržu. Gatavojoties Līgo svētkiem, “Maxima Latvija” attīstības tehnologs Dimitrijs Buzmakovs ir izveidojis divas receptes svētku galdam, kā arī pamācību, kā dažādus alus veidus izmantot ēdiena pagatavošanā. Turklāt, lai šos un vēl citus svētku dzērienus iegādātos vēl izdevīgāk, “Maxima Latvija” ir parūpējusies par īpaši zemām cenām svētku laikā.

Alus, tā veidi un izmantošana ēdiena gatavošanā

Lager alus ir viegls un dzidrs – tas ir pasaulē vispopulārākais alus veids. Tā brūvēšanas tradīcijas ir meklējamas Vācijā. Lager alus ir gaišas krāsas, tas ir putaināks nekā citi alus veidi un satur lielāku apiņu piejaukumu, tāpēc garšā tas ir rūgtenāks, bet tam ir relatīvi zems alkohola saturs. Dmitrijs Buzmakovs iesaka Lager alu izmantot, gatavojot uzkodas alus mīklas panējumā. Tāpat tas lieliski papildina ierasto šašlika marinādi.

Ale jeb eils ir tumīgs un rūgtens alus, ko visbiežāk gatavo ātri un lielā karstumā. Tādējādi tas iegūst īpaši rūgtu garšu. No šī alus veida var pagatavot pankūkas, kur pienu, kefīru vai paniņas aizstāj ar alu. Gatavošanas procesā alkohols iztvaiko, līdz ar to tās var ēst arī bērni.

Porter stila alus ir biezs un tumīgs. To gatavo no viegli apgrauzdētiem miežiem un tieši tie dod šim alum raksturīgo tumšo krāsu, patīkamo, tumīgo garšu un šokolādes notis. Porter tipa alu var izmantot liellopa vai jēra gaļas sautēšanā, dažādos sautējumos un mērcēs, kā arī pievienot kēksu vai cepumu mīklai – tas piešķirs iesala un riekstu garšu.

Fritēta uzkoda alus mīklā:

Sastāvdaļas:

50 g eļļa

100 g lager alus

50 g ūdens

150 g milti

3 olu baltumi

Sāls pēc garšas

Pagatavošanas gaita:

1.Traukā ielej eļļu, alu, ūdeni un pievieno miltus. Sastāvdaļas samaisa līdz maisījums ir viendabīgā konsistencē.

2.Mīklai pievieno sāli pēc garšas.

3.Otrā traukā saputo olu baltumus līdz veidojas stingras putas un tās iecilā mīklā.

4 Kad mīkla ir gatava, tajā var apviļāt garneles, sīpolu vai kalmāru gredzenus, zivs gabaliņus vai dārzeņus.

5. Uzkodas jācep lielā eļļas daudzumā vai karstā gaisa fritierī.

Ribiņas alus marinādē

Sastāvdaļas:

1 kg cūkgaļas ribiņas

50 g tomātu mērce

50 g bārbekjū mērce

100 g porter alus

30 g eļļa

10 g ķiploki

Sāls, cukurs, pipari pēc garšas

Pagatavošanas gaita:

1.Traukā pievieno tomātu, bārbekjū mērci, alu, eļļu, sasmalcinātu ķiploku, sāli, cukuru un melnos piparus pēc garšas. Pēc tam visu samaisa.

2.Marinādē pievieno cūkgaļas ribiņas un tās apmaisa.

3. Ribiņas liek ledusskapī un atstāj uz nakti marinēties.

4.Nākamajā dienā ribiņas gatavo uz grila vai cepeškrāsnī līdz mīkla kļūst zeltaini brūna.

Avots: Maxima.lv


celojumubode - 3939
100 km pārgājiens, Salaspils

100 km pārgājiens, Salaspils

Salaspils novada TIC

KUUP Meistarklase: Kafijas ceļojums garšās

KUUP Meistarklase: Kafijas ceļojums garšās

Ienirsti kafijas pasaulē KUUP meistarklasē Rēzeknē – izgaršo, uzzini un piedzīvo kafijas ceļu no pupiņas līdz tasītei.

Rēzeknes pilsētas TIC

Mārtiņdiena Daugavas muzejā

Mārtiņdiena Daugavas muzejā

Salaspils novada TIC

Mobilā lietotne “Botania”

Mobilā lietotne “Botania”

Salaspils novada TIC

Svētku skrējiens Salaspilī

Svētku skrējiens Salaspilī

Salaspils novada TIC

Relaksējies SPA

Relaksējies SPA

Ventspils Ūdens piedzīvojumu parkā pieejamas atpūtas un atveseļošanās iespējas dažāda vecuma grupu iedzīvotājiem un sportistiem.

Ventspils TIC

Pārsteidz savas garšas kārpiņas

Pārsteidz savas garšas kārpiņas

Baudi maltīti Bauskas novadā un pārsteidz savas garšas kārpiņas!

Bauskas TIC

LĪDZ -100EUR ATLAIDE VASARA'26 ✈️

LĪDZ -100EUR ATLAIDE VASARA'26 ✈️

Līdz 17.11. rezervē brīvdienas no VASARAS KOLEKCIJA 26' - Īpaši atlasītas ceļotāju iemīļotas viesnīcas, kvalitātes un cenas atbilstība.

Coral Travel Latvia

Steiku meistarklase Mazmežotnes muižā

Steiku meistarklase Mazmežotnes muižā

Dodies steiku garšas ceļojumā kopā ar steiku ekspertiem Sandiju Zandersonu un “Meat Me” dibinātāju Jāni Ozolu. Neaizmirstams piedzīvojums gardēžiem!

Bauskas TIC

Izpēti Rēzekni ar jauniem audiogidiem!

Izpēti Rēzekni ar jauniem audiogidiem!

Izmanto QR kodus un atklāj pilsētas vēsturi audio formātā, 4 valodās!

Rēzeknes pilsētas TIC

Krāsu baudīšana Tukuma pusē

Krāsu baudīšana Tukuma pusē

Kad rudens iekrāso mežus zeltā un migla apskauj senos pilskalnus un ielejas, atklājas vietas rudenīgais skaistums.

Tukuma TIC

 GORS - pasaules līmeņa akustika Rēzeknē!

GORS - pasaules līmeņa akustika Rēzeknē!

Ienirsti Latgales sirdī – kur kultūra dzīvo un skan! GORS nav tikai koncertzāle, bet vesela pieredze ar pasaules klases akustiku, gardēžu virtuvi un skatu!

Rēzeknes pilsētas TIC

 GORS - pasaules līmeņa akustika Rēzeknē!

GORS - pasaules līmeņa akustika Rēzeknē!

Ienirsti Latgales sirdī – kur kultūra dzīvo un skan! GORS nav tikai koncertzāle, bet vesela pieredze ar pasaules klases akustiku, gardēžu virtuvi un skatu!

Rēzeknes pilsētas TIC

Grūtnieču aprūpe

Grūtnieču aprūpe

Grūtnieču aprūpe ir visaptverošs pakalpojums, kas nodrošina mātes un bērna veselību, drošību un emocionālu līdzsvaru.

Republikas laukuma klīnika

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -