Foto: Orkla.lv | Autors: Laura Bagātā | 2024.09.02
Jaunais mācību gads, līdzīgi kā rudens noskaņas, jau ir teju klāt, un tas nozīmē, ka ir laiks svinēt un galdā celt sezonas pieprasītāko kārumu – ābolu. Ābolu sezona ir ne tikai rudens ražas sākuma simbols, bet arī brīdis, lai ļautos jauniem garšas piedzīvojumiem un iedvesmotos radošiem kulinārijas ceļojumiem. Lai šo augli īpaši godinātu, piedāvājam izmēģināt trīs izcilas receptes, kurās āboli tiek apvienoti ar gardajiem “Selga” cepumiem, radot neaizmirstamas receptes, kas īpaši piemērotas pirmās skolas dienas desertu pagatavošanai.
Ābolu un biezpiena tarte
4.oktobrī plkst.19.00 acinām uz improvizācijas teātra “SPIEDIENS” šovu Valmieras Kultūras centrā!
EUR 10 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Gardo tarti var aprakstīt kā harmonisku garšu kombināciju, kas iepriecinās ikkatru. Biezpiens padara saldo ēdienu viegli krēmīgu, savukārt āboli tarti padara nedaudz skābenu, radot nevainojamu garšu buķetes līdzsvaru. Šī tarte ir ideāla izvēle gan svētdienas rīta brokastīm, gan īpašiem svētku mirkļiem.
Nepieciešamās sastāvdaļas 8 porcijām:
• 180 g “Selga” kokosriekstu cepumu
• 75 g sviesta
• 200 g krēmsiera
• 150 g biezpiena
• 1 ola
• 1 tējkarote vaniļas cukura vai ½ vaniļas pāksts
• 75 g cukura
• 1 ēdamkarote miltu
• 2 āboli (350–400 g)
• Kardamons un kanēlis
Pagatavošana:
1) Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 ºC temperatūrai.
2) “Selga” cepumus sasmalcina, tiem pievieno izkausētu sviestu.
3) Tartes formu iesmērē ar sviestu. Formiņā liek cepumu masu, ko piespiež pie maliņām.
4) Bļodā liek krēmsieru, biezpienu, olu, vaniļu, cukuru un miltus, un visu saputo.
5) Gatavo masu liek uz cepumu pamatnes.
6) Āboliem izgriež serdi, tos sagriež smalkās šķēlītēs, ko liek biezpiena masā. Pārkaisa ar kanēli un kardamonu.
7) Cep 25–30 minūtes. Pasniedz atdzesētas.
Recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Pie Galda!”.
Ābolu drumstalmaize ar mandelēm
Siltā, kraukšķīgā drumstalmaize ar sulīgiem āboliem un mandelēm ir izcils komforta ēdiens. Deserts ir sātīgs un gards, ideāli piemērots vēsākiem vakariem, kad uz kārā zoba gribās likt īpaši sildošu un saldu kārumu.
Nepieciešamās sastāvdaļas (atkarībā no cepamās formas izmēra, daudzumus var dubultot vai samazināt):
• 260 g “Selga” Klasika cepumu
• 100 g sviesta
• 1/2 tējk. kanēļa
• Šķipsna sāls
• 2 lieli āboli
• 250 g krēmsiera
• 50 g mandeļu vai citu riekstu (pēc izvēles)
• 2 olas
• 100 g cukura
Pagatavošana:
1) Krāsni sakarsē līdz 200 ºC.
2) “Selga” cepumus sasmalcina un tiem pievieno izkausētu sviestu, kanēli un sāli. Samaisa un ber cepamajā traukā, kas noklāts ar cepamo papīru. 1/3 no cepumu masas atliek malā dekorēšanai.
3) Iebērtos cepumus izlīdzina un kārtīgi piespiež.
4) Bļodā samaisa krēmsieru ar cukuru un olām. Lej pa virsu cepumu masai un izlīdzina.
5) Ābolus sagriež šķēlītēs vai gabaliņos un ber virsū krēmsiera kārtai.
6) Visbeidzot – pa virsu pārber cepumu drumstalas un riekstus.
7) Cep krāsnī 20-25 minūtes.
Recepte tapusi sadarbībā ar kulinārijas blogeri Annu Pannu.
Cepumu un ābolu kūciņas ar marcipānu
Mazās, elegantās cepumu un ābolu kūciņas ir lielisks veids, kā padarīt ikdienu īpašu un iepriecināt ģimeni svētku dienā. Marcipāns un āboli veido izcilas garšas kombināciju, radot izsmalcinātu desertu, kas izpelnīsies uzmanību gan uz svētku galda, gan pusdienās ar tuvajiem.
Nepieciešamās sastāvdaļas 15 kūciņām:
• 1 paciņa “Selga” klasisko cepumu
• 100 g marcipāna
• 1 ēdamkarote brendija
• 1 liels ābols
• 1 ēdamkarote iebiezinātā piena ar cukuru
• 1 tējkarote citrona sulas
• ½ mazas olas
• ½ tējkarotes kanēļa
Pagatavošana
1) 150 g “Selga” cepumu saberž miltos, pievieno saplucinātu marcipānu, brendiju, olu un visu samīca viendabīgā, gludā masā. Ja tā šķiet pārāk drupena, pievieno vēl nedaudz brendija vai ūdens.
2) Masu liek uz virsmas, kas pārkaisīta ar saberztiem cepumiem, un izrullē taisnstūrī 4–5 mm biezumā.
3) Gatavo pildījumu. Āboliem izgriež serdes, nomizo, sagriež mazos gabaliņos. Liek klāt saberztus pārējos cepumus, iebiezināto pienu, citrona sulu un kanēli, labi sajauc.
4) Vienmērīgi pārklāj izrullēto plāksni ar pildījumu, taisnstūra garākajās malās atstājot 1 cm brīvu maliņu.
5) Uzmanīgi, sākot no vienas garās malas, satin ruletē, uz 30 minūtēm liek saldētavā nedaudz sastingt.
6) Sagriež 1 cm biezās ripās, liek pannā uz cepampapīra, cep 200 grādos 30–35 minūtes.
7) Izceptas var pārkaisīt ar pūdercukuru.
Recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Ievas virtuve”.
Šo KINO DIENAS sezonu sāksim īpaši - ar tikai 1 filmu 22.septembrī pulksten 16:00.
Tukuma TIC
Pieteikties pasākumam vari viens un organizatori Tev iedos labākos komandas biedrus, kā arī kopā ar draugiem un jūs būsiet vienā lieliskā komandā.
Bauskas TIC
Apmeklētājus sagaidīs saulgriežu koncerts, Miķeļdienas tirdziņš, radošas darbnīcas un jaunās rudens ražas gardumi.
Tukuma TIC
28. septembrī, Jelgavas TIC organizē ikgadējās auto orientēšanās sacensības komandām “Pasaules tūrisma dienas rallijs 2024”. Piteikšanās pa tel. 63005447
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Baudiet romantisku atpūtu muižā ar Smēdes SPA apmeklējumu, prosecco, vakariņām un gardām brokastīm nākamajā rītā!
Nurmuižas pils
Īpaši ģimenēm un mūsu mazajiem skatītājiem 6.oktobrī pulksten 14:00 piedāvājam apmeklēt Raimonda Paula un Guntara Rača jauno dziesmu programmu Tukumā
Tukuma TIC
Jaunpils pils restorāna garšas brīvdabas meža kafejnīcā - Kartavkalnos.
Tukuma TIC
Vai esiet dzirdējuši teoriju, ka sievietes nāk no Venēras, bet vīrieši no Marsa? Šī ir interesanta versija par pasaules rašanos.
Tukuma TIC
Apskati dabas vērtības – bezmaksas dabas takas un ģeovietas, vēsturiskus parkus un godalgotus daiļdārzus, iegādājies stādus dārzniecībās un stādu audzētavās.
Bauskas TIC
aunpils pils laukums skanēs 29.septembrī, kad kā ierasts notiks krāšņs un jestrs rudens MIĶEĻDIENAS GADATIRGUS.
Tukuma TIC
Ieskaties jaunajā Cēsu novada brīvdienu ceļvedī un iedvesmojies neaizmirstamām brīvdienām!
Cēsu TIC
Tikai viens koncerts, tikai Tukuma novadā, tikai 13.10.2024
Tukuma TIC
No 6. septembra Rīgas Motormuzejs piedāvā iespēju apmeklēt starptautisko ceļojošo izstādi "Leonardo da Vinči mašīnas”.
Motormuzejs
Nurmuižas pils ir lielākais un senākais muižas komplekss Latvijā, kura teritorijā ir 33 ēkas un septiņi dažādi valsts nozīmes pieminekļi!
Nurmuižas pils
Līdz 24.septembrim piesaki nominantus Zemgales tūrisma gada balvai 2024!
Zemgales Tūrisma asociācija
Liepājas Simfoniskā orķestra metāla pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu ansamblis diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos Viļņa Šmīdberga jaundarbu “Uz gaismu”.
Bauskas TIC
Iepazīsti novada plašo piedāvājumu–radošās meistarklases, degustācijas, aktīvās atpūtas izklaides, gan ceļojumu laikā!
Bauskas TIC
Dodies izzinošā sēņu ceļojumā Jāņmuižā kopā ar sēņu entuziasti! Pārgājiena maršruts vedīs caur Latvijas Berlīnes klintīm un tālāk gar Gauju pa meža takām!
Cēsu TIC
Engures Saieta namā. Ēteriski smalki, dzīvi un krāsaini mākslinieces Jeļenas Jesinas akvareļu darbu izstāde.
Tukuma TIC
Zviedru Cepure ir atpūtas bāze gleznainajā Abavas senlejā. Abavline ir trosu nobrauciens 200 m garumā.
Tukuma TIC