Foto: Miltton.com | Autors: Annija Asmus | 2024.10.10
Pēdējos gados pasākumu un izbraukuma ēdināšanas nozare Latvijā ir piedzīvojusi ievērojamas pārmaiņas, ko lielā mērā ietekmējusi COVID-19 pandēmija, tehnoloģiju attīstība un mainīgās patērētāju prasības. Daudzi pakalpojumi nodrošinātāji ilgstoši bija apturējuši savu darbību un ne visi spēja atgriezties nozarē, kas pa šo laiku ir būtiski mainījusies. Šobrīd klienti lielākoties sagaida ilgtspējīgus risinājumus, elastību, personalizāciju un plašu piedāvājumu ikvienai gaumei – sākot no ekonomiskiem un vienkāršiem risinājumiem līdz pat augstās klases restorānu ēdināšanai. Papildus tam izbraukuma ēdināšanas pakalpojumi sniedzēji turpina saskarties arī ar personāla trūkumu, bet tas ir svarīgs aspekts, lai svētki izdotos un viesi būtu apmierināti. Viedokli pauž Restorānu grupas “Resto-Rātors” vadītājs Viktors Ravdive.
Ne visi izbraukuma ēdinātāji pārdzīvoja pandēmiju
Raiņa mājas Berķenelē piedāvā: ekskursijas, radošās darbnīcas un muzeja stundas.
TAKA
Pandēmijas sākumā, 2020. gadā, pasākumu un izbraukuma ēdināšanas nozare piedzīvoja krasu kritumu, jo bija ierobežota iespēja rīkot lielus sabiedriskus pasākumus, svētkus un konferences. Daudzi uzņēmumi bija spiesti pārskatīt savus biznesa modeļus, piedāvājot alternatīvus risinājumus, piemēram, virtuālus un hibrīdus pasākumus, kuros daļa dalībnieku piedalās tiešsaistē, attiecīgi strauji saruka pieprasījums pēc izbraukuma ēdināšanas. Arī “Resto-Rātors” apturēja izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, lai gan pirms pandēmijas tika gūta plaša pieredze dažāda mēroga pasākumos. Daudzus Latvijas restorānus šis periods “iedzina” finansiālajos zaudējumos, liekot būtiski pārdomāt, kurus darbības aspektus saglabāt un kā to paveikt.
Klientu paradumi un vēlmes ir mainījušies
Esam patiesi gandarīti, ka mums ne tikai izdevies pārdzīvot šo periodu, bet arī atgriezties izbraukuma ēdināšanas nozarē, kas pa šo laiku ir būtiski mainījusies. Labā ziņa visai nozarei – šobrīd pasākumi un svētki tiek rīkoti aktīvi, sākot no nelieliem sarīkojumiem līdz pat pasākumiem ar teju tūkstoti viesiem. Kā pa šo laiku ir mainījušies klientu un viesu paradumi un izbraukuma ēdināšanas nozare kopumā?
No bistro virtuves līdz “fine dining”
Izbraukuma ēdināšana ir kļuvusi elastīgāka un personalizētāka. Aizvien svarīgāk ir piedāvāt individuāli pielāgotas ēdienkartes un pakalpojumus, ņemot vērā klientu vēlmes un uztura ierobežojumus. Šī tendence izpaužas arī pieprasījumā pēc bioloģiskiem un ilgtspējīgiem produktiem. Lai saglabātu konkurētspēju, ir svarīgi katram pasākumam nodrošināt īpašu ēdienkarti, ņemot vērā viesu skaitu, pasākuma norises vietu, konceptu u.tml. Pieprasījumi ir ļoti dažādi – no street-food stacijām ar ļoti vienkāršiem, bet sātīgiem ēdieniem, kas lieliski iederas sporta spēlēs u.tml. pasākumos, līdz pat augstās klases restorānu ēdināšanai ar īpaši izmeklētiem produktiem. Lai gan daudziem mūsu restorāna grupa vairāk asociējas ar “fine dining” jeb restorānu klases ēdināšanu, patiesībā piedāvājam arī bistro tipa virtuvi, un tieši plašā piedāvājuma gamma palīdz nodrošināt dažādas klientu vēlmes.
Ēdinātājs ir būtiska pasākuma daļa
Izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem šobrīd jāspēj ne tikai piedāvāt tradicionālos ēdienus, bet arī eksperimentēt ar dažādiem stiliem un ēdienu pasniegšanas veidiem. Šobrīd viena no atslēgām, lai saglabātu konkurētspēju nozarē, ir komunikācija ar klientu. Pēc pandēmijas ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs vairāk nav tikai kāds, kurš rūpējas, lai viesi ir paēduši, tā ir svarīga pasākuma daļa, lai radītu nepieciešamo atmosfēru un sasniegtu pasākuma mērķus. Tāpēc šobrīd ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, līdzīgi kā mākslinieki, mūziķi, fotogrāfi, vispirms detalizēti pārrunā pasākuma norisi, plānoto auditoriju u.c. lietas ar pasūtītāju, pieņemot lēmumu par piemērotāko ēdienkarti.
Tendence – uz vietas gatavoti ēdieni
Būtisks izaicinājums, ar ko pēc pandēmijas saskaras, izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, ir darbaspēka trūkums. Ņemot vērā, ka arvien populārāki kļūst izbraukuma banketi, kur maltītes tiek gatavotas un pasniegtas tieši pasākuma norises vietā, personāla pieejamībai un prasmēm ir izšķiroša nozīme. Jāpiezīmē, ka ēdiena gatavošana uz vietas pasākumā ļauj radīt unikālu atmosfēru un pielāgoties dažādām vietām, ēdināšanas pakalpojumu padarot par pasākuma atmosfēru papildinošo elementu. Viesiem ir iespēja iepazīties ar to, kā viņu maltīte tiek pagatavota, kas arī ir aizraujoša un unikāla pieredze. Lai nodrošinātu šo pieredzi, mēs apvienojam vairāku restorānu spēkus, atkarībā no pieprasījuma. Tas daļēji risina darbaspēka pieejamības jautājumu, ļauj apkalpot lielu skaitu viesu un tajā pašā laikā neapstādina arī attiecīgo restorānu darbu.
Klienti pēc pandēmijas aizvien lielāku uzmanību pievērš kvalitātei un novatoriskiem risinājumiem, tāpēc izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji tiek izvēlēti ne tikai pēc cenas, bet arī pēc to spējas nodrošināt garšīgu un estētisku risinājumu. Kopumā jāsaka, ka pasākumu un izbraukuma ēdināšanas nozare, vismaz tie uzņēmumi, kas spējuši pārdzīvot krīzi, ir kļuvuši elastīgāki, pielāgojoties jaunajiem apstākļiem.
Jau otro gadu Zeltiņu Kodolraķešu bāzē norisināsies Halovīnu pasākums. sākot ar dažādām spēlēm un radošajām darbnīcām un beidzot ar tērpu apbalvošanu!
Alūksnes TIC
Jaunā iestudējuma krāšņie tērpi un to skices, kuru autore ir tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska).
Tukuma TIC
Jelgavas TIC ir sagatavojis skolēnu rudens ceļvedi, kur idejas izzinošai dienas pavadīšanai Jelgavā un Jelgavas novadā atradīs kā klases, tā ģimenes ar bērniem.
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 14. līdz 20. oktobrim, Jelgavā un tās apkārtnē norisināsies gardēžu svētki - “baudĒŠANA Jelgavas pusē.
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
2024. gada 27.oktobrī savas mācības uzsāks jaunā pirtnieku un pirtsmīļu grupa. Tev ir iespēja pievienoties!
Bauskas TIC
19.oktobrī no plkst. 15:00 līdz plkst. 19:00 Grauda Spēks Maizes cepšanas meistarklase Ribbes dzirnavās!
Bauskas TIC
Baudi izsmalcinātu atpūtu kādā no 7 viesnīcām: kā Bauskā, tā arī Bauskas pievārtē, gūstot patiesu mieru Zemgalē!
Bauskas TIC
Alūksnes Jaunā pils Leģendu nakts 2024 ietvaros aicina apmeklētājus 26. oktobrī no plkst. 16.00 – 20.00 uz pasākumu “Pagātnes stāsti mākslas gaismā”!
EUR 4 | Alūksnes TIC
Svitenes pilī Latvijas Piļu un muižu asociācijas rīkotais pasākums – Leģendu nakts 2024. Iepazīsties ar pasākumu programmu Svitenes pilī.
Bauskas TIC
Ēģiptes sezona ir klāt un tagad ir īstais brīdis, lai plānotu ziemas iedegumu!
AirGuru
19.oktobrī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. Piesakies, atklāj un uzzini!
EUR 5 | Alūksnes TIC
26.oktobra vakarā Kokneses pilsdrupu teritorija tērpsies starmešu gaismās multimediālā gaismas uzvedumā "Vēstules no kosmosa".
Aizkraukles novada TIC
Dodies Bauskas novadā uz objektiem, kas pieejami bezmaksas! Dabas takas un parki, vides objekti, māksla, arhitektūra, kulta vietas, pat sala, rātsnams un vēl!
Bauskas TIC
Esat aicināti piedalīties koncertstāstā "Mežā ... nakts", kas norisināsies Kultūrtelpa "Mežotnes baznīca".
Bauskas TIC
Rīgas Motormuzejs aicina bērnus un jauniešus piedalīties radošās aktivitātēs, lai interesanti un izzinoši pavadītu brīvo laiku un uzzinātu daudz jauna.
Motormuzejs
Zelta rudens Alūksnē- tās ir piesātinātas krāsas fotogrāfijās, toņu daudzveidība un harmoniska dabas savīšanās ar Alūksnes kultūrvēsturi! Kur baudīt- ieskaties!
Alūksnes TIC
Kamermūzikas koncerts "Ar gaismu sirdī" notiks 26. oktobrī plkst. 18:00 Neretas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Ieeja koncertos bez maksas vai par ziedojumiem.
Aizkraukles novada TIC
Īpašais Halovīna pārgājiens. Meklēsim vilkačus Tukuma pusē! Jaunas aizraujošas aktivitātes mežā, bet arī iespēju piedzīvot ko nepiedzīvotu
Tukuma TIC