Foto: Rimibaltic.com | Autors: Inga Bite | 2024.10.17
Rudens ir īstais laiks, kad galdā celt Latvijas dabas veltes – gardas, smaržīgas, pilnas zemes spēka. Un kam gan tas vēl vairāk vajadzīgs nekā mūsu sportistiem! Šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā viesojas pie Rimi Gardēža, šefpavāra Normunda Baranovska un meistaro gardu krēmzupu no ķirbja, ar ko cienāt sporta menedžeri Ievu Zundu.
Profesionāliem sportistiem uzturs ir ārkārtīgi svarīgs. Tāpēc Līna Mūze-Sirmā šķīvī liek to, ko uztura speciāliste uzrakstījusi priekšā, lai maltīte būtu sabalansēta un uzturvielām bagāta. Arī uz veikalu viņa dodas ar sarakstu, kurā ir daudz ogļhidrātiem un proteīniem bagātu produktu. Brokastis parasti gatavo Līnas vīrs Zigismunds, viņa pati ir atbildīga par pusdienām, vakariņām un uzkodām. Toties svētku laikā var panašķēties!
Turpinām sezonas populārāko braucienu- Delfinārijs un Jūras muzejs. Priecāsies gan bērni, gan pieaugušie. Smaidiem piepildīta diena!
EUR 35 | Nikos Travel
“Es Ziemassvētkos gatavoju pīrādziņus un ļoti, ļoti, ļoti daudz,” saka Līna. “Man ir pieci brāļi un māsa, un viņi gatavo daudz garšīgāk nekā es. Tomēr Ziemassvētkos pīrādziņi ir mana specializācija. Reizēm ir tā, ka pirmā panna jau noēsta, pirms vēl izcepu nākamo, un tad ir jāuzrauj ātrums, lai vispār kaut kas paliktu svētku galdam.”
Līnai vislabāk garšo cepti kartupeļi ar sīpoliem, bet šoreiz kārta pienākusi citai Latvijas dārza veltei – ķirbim. Klasiskais dārza ķirbis ir kā rudens lapas uz ceļa – tās ir visur un arī ķirbji rudens sezonā ir visos dārzos. Un pat, ja nav tavā dārzā, noteikti atradīsies kāds draugs vai kaimiņš, kuram ir lieks ķirbis. Ķirbi var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem. Kad ciemos nāk sporta menedžere Ieva Zunda, Līna ceļ galdā ķirbja krēmzupu ar bulguru. Noskaties video un meklē rokā savu ķirbi arī tu! https://youtu.be/gLVbiiJ0HYs
Ķirbju krēmzupa ar bulguru
4 cilvēkiem
Gatavošanas laiks: 40 min
Izmaksas kopā: 3,33 eiro
Cena par porciju: 0,84 eiro
Nepieciešams:
1,2 kg ķirbja;
1 sīpols;
4 ķiploka daiviņas;
200 g bulgura Rimi;
200 ml saldā krējuma Rimi Smart 10%;
2 buljona kubiņi;
sāls, cukurs un pipari pēc garšas;
eļļa cepšanai.
Pagatavošana
Smalki sagriez sīpolu un apcep, līdz tas kļūst caurspīdīgs un viegli zeltains. Pievieno smalki sagrieztu ķiploku un vidēja izmēra ķirbja gabaliņus. Apcep visu 3–4 minūtes, līdz ķiploki kļūst aromātiski un ķirbji sāk mīkstināties. Citā katliņā uzkarsē 500 ml ūdens un pievieno 1 buljona kubiņu. Samaisi, līdz tas izšķīst, un saglabā šo buljonu turpmākai izmantošanai.
Katlā pie ķirbjiem un ķiplokiem pievieno iepriekš pagatavoto buljonu. Pēc tam samazini uguni un vāri, līdz ķirbji ir pilnībā mīksti (apmēram 15–20 minūtes). Tad izslēdz uguni un sablendē zupu, līdz tā iegūst vienmērīgu, krēmīgu konsistenci. Pievieno saldo krējumu un vēlreiz samaisi. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ja zupa šķiet par biezu, vari pievienot vēl nedaudz ūdens vai buljona, līdz sasniedz vēlamo konsistenci.
Paralēli citā katlā liec vārīties bulguru, pievieno 1 buljona kubiņu. Vāri bulguru apmēram 10–12 minūtes, līdz tas ir gatavs. Nolej lieko šķidrumu, ja nepieciešams.
Pasniedz ķirbju krēmzupu ar bulguru kā garnējumu vai iemaisi to zupā.
2024. gada 27.oktobrī savas mācības uzsāks jaunā pirtnieku un pirtsmīļu grupa. Tev ir iespēja pievienoties!
Bauskas TIC
Kamermūzikas koncerts "Ar gaismu sirdī" notiks 26. oktobrī plkst. 18:00 Neretas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Ieeja koncertos bez maksas vai par ziedojumiem.
Aizkraukles novada TIC
19.oktobrī notiks autofotoorientēšanās brauciens "Bauska 2024"
Bauskas TIC
No 14. līdz 20. oktobrim, Jelgavā un tās apkārtnē norisināsies gardēžu svētki - “baudĒŠANA Jelgavas pusē.
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Īpašais Halovīna pārgājiens. Meklēsim vilkačus Tukuma pusē! Jaunas aizraujošas aktivitātes mežā, bet arī iespēju piedzīvot ko nepiedzīvotu
Tukuma TIC
Zelta rudens Alūksnē- tās ir piesātinātas krāsas fotogrāfijās, toņu daudzveidība un harmoniska dabas savīšanās ar Alūksnes kultūrvēsturi! Kur baudīt- ieskaties!
Alūksnes TIC
Jaunā iestudējuma krāšņie tērpi un to skices, kuru autore ir tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska).
Tukuma TIC
Dodies Bauskas novadā uz objektiem, kas pieejami bezmaksas! Dabas takas un parki, vides objekti, māksla, arhitektūra, kulta vietas, pat sala, rātsnams un vēl!
Bauskas TIC
Esat aicināti piedalīties koncertstāstā "Mežā ... nakts", kas norisināsies Kultūrtelpa "Mežotnes baznīca".
Bauskas TIC
Rudens beidzot ir atnācis pa īstam, bet mēs NEparasti sērijas turpinājumā dodamies uz saulaino Itāliju – picēriju “Neapole” Madonā!
Madonas TIC
Svitenes pilī Latvijas Piļu un muižu asociācijas rīkotais pasākums – Leģendu nakts 2024. Iepazīsties ar pasākumu programmu Svitenes pilī.
Bauskas TIC
Jelgavas TIC ir sagatavojis skolēnu rudens ceļvedi, kur idejas izzinošai dienas pavadīšanai Jelgavā un Jelgavas novadā atradīs kā klases, tā ģimenes ar bērniem.
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Rīgas Motormuzejs aicina bērnus un jauniešus piedalīties radošās aktivitātēs, lai interesanti un izzinoši pavadītu brīvo laiku un uzzinātu daudz jauna.
Motormuzejs
Koncertšovs "TOREIZ UN TAGAD", kurā rotaļīgā retrospekcijā uz skatuves kāps gan bijušie gan esošie dejotāji un parādīs kā 25 gados mainījušās dejas tendences.
Tukuma TIC
19.oktobrī no plkst. 15:00 līdz plkst. 19:00 Grauda Spēks Maizes cepšanas meistarklase Ribbes dzirnavās!
Bauskas TIC
Samanta ielūdz uz atklātiem un personiskiem dzīves stāstu akustiskiem tūres koncertiem “Vēstule Tev”
Bauskas TIC
Ēģiptes sezona ir klāt un tagad ir īstais brīdis, lai plānotu ziemas iedegumu!
AirGuru
Alūksnes Jaunā pils Leģendu nakts 2024 ietvaros aicina apmeklētājus 26. oktobrī no plkst. 16.00 – 20.00 uz pasākumu “Pagātnes stāsti mākslas gaismā”!
EUR 4 | Alūksnes TIC