Recepte: olimpiete Līna Mūze-Sirmā gatavo zupu no Latvijas lielākās ogas

Inga Bite | 2024.10.17

Rudens ir īstais laiks, kad galdā celt Latvijas dabas veltes – gardas, smaržīgas, pilnas zemes spēka. Un kam gan tas vēl vairāk vajadzīgs nekā mūsu sportistiem! Šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā viesojas pie Rimi Gardēža, šefpavāra Normunda Baranovska un meistaro gardu krēmzupu no ķirbja, ar ko cienāt sporta menedžeri Ievu Zundu.

Profesionāliem sportistiem uzturs ir ārkārtīgi svarīgs. Tāpēc Līna Mūze-Sirmā šķīvī liek to, ko uztura speciāliste uzrakstījusi priekšā, lai maltīte būtu sabalansēta un uzturvielām bagāta. Arī uz veikalu viņa dodas ar sarakstu, kurā ir daudz ogļhidrātiem un proteīniem bagātu produktu. Brokastis parasti gatavo Līnas vīrs Zigismunds, viņa pati ir atbildīga par pusdienām, vakariņām un uzkodām. Toties svētku laikā var panašķēties!

“Es Ziemassvētkos gatavoju pīrādziņus un ļoti, ļoti, ļoti daudz,” saka Līna. “Man ir pieci brāļi un māsa, un viņi gatavo daudz garšīgāk nekā es. Tomēr Ziemassvētkos pīrādziņi ir mana specializācija. Reizēm ir tā, ka pirmā panna jau noēsta, pirms vēl izcepu nākamo, un tad ir jāuzrauj ātrums, lai vispār kaut kas paliktu svētku galdam.”

Līnai vislabāk garšo cepti kartupeļi ar sīpoliem, bet šoreiz kārta pienākusi citai Latvijas dārza veltei – ķirbim. Klasiskais dārza ķirbis ir kā rudens lapas uz ceļa – tās ir visur un arī ķirbji rudens sezonā ir visos dārzos. Un pat, ja nav tavā dārzā, noteikti atradīsies kāds draugs vai kaimiņš, kuram ir lieks ķirbis. Ķirbi var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem. Kad ciemos nāk sporta menedžere Ieva Zunda, Līna ceļ galdā ķirbja krēmzupu ar bulguru. Noskaties video un meklē rokā savu ķirbi arī tu! https://youtu.be/gLVbiiJ0HYs

Ķirbju krēmzupa ar bulguru

4 cilvēkiem

Gatavošanas laiks: 40 min

Izmaksas kopā: 3,33 eiro

Cena par porciju: 0,84 eiro

Nepieciešams:

1,2 kg ķirbja;

1 sīpols;

4 ķiploka daiviņas;

200 g bulgura Rimi;

200 ml saldā krējuma Rimi Smart 10%;

2 buljona kubiņi;

sāls, cukurs un pipari pēc garšas;

eļļa cepšanai.

Pagatavošana

Smalki sagriez sīpolu un apcep, līdz tas kļūst caurspīdīgs un viegli zeltains. Pievieno smalki sagrieztu ķiploku un vidēja izmēra ķirbja gabaliņus. Apcep visu 3–4 minūtes, līdz ķiploki kļūst aromātiski un ķirbji sāk mīkstināties. Citā katliņā uzkarsē 500 ml ūdens un pievieno 1 buljona kubiņu. Samaisi, līdz tas izšķīst, un saglabā šo buljonu turpmākai izmantošanai.

Katlā pie ķirbjiem un ķiplokiem pievieno iepriekš pagatavoto buljonu. Pēc tam samazini uguni un vāri, līdz ķirbji ir pilnībā mīksti (apmēram 15–20 minūtes). Tad izslēdz uguni un sablendē zupu, līdz tā iegūst vienmērīgu, krēmīgu konsistenci. Pievieno saldo krējumu un vēlreiz samaisi. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ja zupa šķiet par biezu, vari pievienot vēl nedaudz ūdens vai buljona, līdz sasniedz vēlamo konsistenci.

Paralēli citā katlā liec vārīties bulguru, pievieno 1 buljona kubiņu. Vāri bulguru apmēram 10–12 minūtes, līdz tas ir gatavs. Nolej lieko šķidrumu, ja nepieciešams.

Pasniedz ķirbju krēmzupu ar bulguru kā garnējumu vai iemaisi to zupā.

Avots: Rimibaltic.com


travelnews - 3832
Ekskluzīvs piedāvājums Via Vitalité

Ekskluzīvs piedāvājums Via Vitalité

Rezervē jebkuru no Via Vitalité programmām šajos svētku mēnešos un katru 5. dienu saņem dāvanā bez maksas! *atlaides nesummējas. Tel: +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Liepājas skaņas Rundāles pilī

Liepājas skaņas Rundāles pilī

14. decembra vakars Rundāles pils Baltajā zālē būs veltīts kamermūzikai.

Bauskas TIC

Grupas “Klaidonis” jubilejas svinības

Grupas “Klaidonis” jubilejas svinības

Kantrīmūzikas koncerts un jaunā albuma prezentācija “Klaidonim 20”.

Tukuma TIC

Svētku garšas tirdziņš Tukumā

Svētku garšas tirdziņš Tukumā

Ikvienu interesentu gaidīs mājražotāji un amatnieki ar saviem gardumiem un darinājumiem. Notekti būs iespēja atrast svētku dāvanas.

Tukuma TIC

Izdota Bauskas novada tūrisma himna

Izdota Bauskas novada tūrisma himna

Noklausies jauno hitu un seko līdzi izaicinājumam - tūrisma himna nu jāizveido #LiepājaTravel komandai!

Bauskas TIC

Alūksnes pilsētas Ziemassvētku tirdziņš

Alūksnes pilsētas Ziemassvētku tirdziņš

Ziemassvētku tirdziņš Alūksnē ik gadu pulcē daudz alūksniešu, pilsētas viesu, lai satiktos, baudītu Ziemassvētku noskaņu mūziku, iegādātu skaistas dāvanas!

Alūksnes TIC

Vecpilsētas mājā - H. Smilgas foto izstāde

Vecpilsētas mājā - H. Smilgas foto izstāde

Jelgavas Vecpilsētas mājā līdz 1.decembrim skatāma Haralda Smilgas fotogrāfiju izstāde “Sarmīte un dzejnieks Čaks.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Ziemassvētku koncerts Skaistkalnes baznīcā

Ziemassvētku koncerts Skaistkalnes baznīcā

Uz Ziemassvētku noskaņu koncertu Skaistkalnes katoļu baznīcā aicina dziedātāja Aleksandra ŠPICBERGA!

Bauskas TIC

Ziemas pasaka Durbes pilī

Ziemas pasaka Durbes pilī

Katrs no mums sapņos un iedomās ir iztēlojies savu Ziemas pasaku. Pavisam noteikti katrs stūrītis šeit piepildīts ar ticību un mīlestību, bet ko vēl?

Tukuma TIC

Šefs virtuvē Ingmārs Ladigs Rožmalās

Šefs virtuvē Ingmārs Ladigs Rožmalās

Esi gaidīts ciemos uz vakara restorānu A/K "Rožmalas"!

Bauskas TIC

Sākas Ziemsvētku gaidīšanas laiks Madonā

Sākas Ziemsvētku gaidīšanas laiks Madonā

30. novembrī ar oriģinālu un košu Boho stila adventes vainagu veidošanu LVM Kalsnavas arborētumā sāksies skaistais saulgriežu gaidīšanas laiks.

Madonas TIC

Skaistais Toskānas zieds Bauskas pilī

Skaistais Toskānas zieds Bauskas pilī

Sestdien, 23.novembrī plkst. 18.00 Bauskas pils aicina uz romantisku koncertu “Skaistais Toskānas zieds”.

Bauskas TIC

Izdota brošūra “Bauskas novads aicina

Izdota brošūra “Bauskas novads aicina"!

Izdota tūrisma brošūra “Bauskas novads aicina!” latviešu un angļu valodā, iekļaujot fotogrāfijas, aprakstus par tūrisma objektiem un citu aktuālo informāciju.

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -