Valdis Čunka: Alus pasaules tendences nosaka patērētāji un izejvielu pieejamība

Valdis Čunka: Alus pasaules te

Foto: Miltton.com | Autors: Marta Mackeviča | 2024.10.18

Alus darīšanas procesu visā pasaulē ir mainījusi gan tehnoloģiju attīstība un mākslīgā intelekta ienākšana mūsu ikdienā, gan pandēmija, izejvielu pieejamība un patērētāju vēlmes, tomēr ir lietas, kas palikušas nemainīgas. Alus darīšana ir process, ko nevajag sasteigt, un tā centrā, kā galvenais elements, vienmēr bija un būs aldaris. Teju divdesmit gadus darbojoties nozarē, jokojot saku, ka aldara galvenais pienākums ir rūpēties, lai alus raugs būtu “laimīgs”, bet kopumā šī ir joma, kurā katra diena ir citādāka. Turklāt, šī ir nozare, kurā dažādu valstu pārstāvji mācās no Latvijas, un esmu gandarīts, ka mēs varam dalīties pieredzē un zināšanās. Viedokli pauž “Carlsberg” reģionālās darbības kvalitātes un alus procesu vadītājs Valdis Čunka.

Citas valstis mācās no Latvijas

Esmu atbildīgs par kvalitātes un alus procesu vadību plašā reģionā, kas ietver ne tikai Baltiju, bet arī Bulgāriju, Horvātiju, Serbiju, Ukrainu, Itāliju, Grieķiju, Azerbaidžānu, Kazahstānu, Indiju un Kanādu. Lai gan katrā valstī patērētājiem ir atšķirīgas vēlmes un iecienītākās garšas, Latvijā populārais lager tipa alus ir iecienīts visās minētajās vietās. Darbs ar tik daudziem un dažādiem tirgiem ir arī pieredzes apmaiņa un iespēja dalīties ar zināšanām. Ja citās jomās esam raduši, ka Latvijas pārstāvji nereti jautā pēc padoma ārvalstu kolēģiem, tad alus ražošana pavisam noteikti ir nozare, kurā pēc padoma bieži vēršas pie mums.

20 gadi nozarē

Pirms nepilniem divdesmit gadiem, sākot strādāt kā PET pudeļu pildīšanas operators, jautāju vecākajiem kolēģiem, cik sen viņi strādā ražotnē? Uzzinot, ka tie ir divdesmit gadi, biju pārsteigts un domāju – kā gan iespējams vienā jomā un vienā uzņēmumā strādāt tik ilgi, bet te nu es esmu. No operatora kļuvu par maiņas meistaru pildītavā, kam sekoja iespēja mācīties aldara arodu Dānijā, kur kļuvu par sertificētu alus meistaru. Vēlāk sekoja piedāvājums kļūt par galveno aldari, bet 2013. gada beigās - par alus darītavas vadītāju, uzņemoties atbildību par alus ražošanu Latvijā. Šo gadu laikā bijuši neskaitāmi jauni projekti un izaicinājumi, un nevienu brīdi nav bijis garlaicīgi, lai gan arī alus darīšanā neizpaliek dienas, kas tiek pavadītas pie datora ekrāna, piemēram, rakstot atskaites.

Latvijā – mieži, Indijā – rīsi

Darbojoties plašā reģionā, ir iespēja arī salīdzināt alus darīšanas un baudīšanas tendences. Ja Latvijā esam pieraduši, ka alus pamats ir alus miežu iesals, ko maksimāli izmantojam, tad citās valstīs dominē pavisam atšķirīgas izejvielas, piemēram, Indijā daļa alus miežu iesala tiek aizstāts ar rīsiem, kas attiecīgi rada jau pavisam citas garšas nianses. Izejvielu pieejamība būtiski ietekmē alus brūvēšanas procesu un gala rezultātu, piemēram, ik gadu ir atšķirīga alus miežu raža – to ietekmē laikapstākļi, mainās olbaltumvielu daudzums, graudu dīgtspēja u.tml. Līdzīgi ir arī ar apiņiem – raža no ražas nedaudz atšķiras un aldari cenšas meklēt tādus, kuros ir tāda alfa un beta skābju attiecība, kas nepieciešama attiecīgajai alus šķirnei, jo tā nosaka alus rūgtumu un apiņu aromātu.

Domājot par nepieciešamo rūgtuma daudzumu, alus krāsu vai alkohola stiprumu, jāpiezīmē, ka Latvijas patērētāji dod priekšroku alum, kas nav nedz par vieglu, nedz par stipru. Biežākā izvēle ir aptuveni 5% - 5,5% stipruma, dzintara krāsas, saldens un ar vidēju apiņu rūgtumu.

Virzība uz lielāku ilgtspēju

Domājot par pārmaiņām alus ražošanā, jāmin arī virzība uz lielāku ilgtspēju – aizvien vairāk ražotāju domā par to, kā patērēt mazāk resursus un būt videi draudzīgāki. Piemēram, esam nomainījuši vārāmos katlus, lai samazinātu siltuma zudumus. Ir mainīta arī tehnoloģija, kā tiek mazgātas tvertnes un iekārtas - ja pirms četrdesmit gadiem tvertni mazgāja cilvēks, ielienot tajā un strādājot ar birsti, šobrīd tas ir automatizēts process, kas, izmantojot noteiktu spiedienu, ļauj sasniegt augstākus tīrības standartus. Ir mainījusies arī izpratne par pašu alu – ja agrāk bija pilnīgi pieņemami atvērti tecināt misu  no filtrkubla, tad mūsdienās to saucam par oksidācijas ietekmi uz produktu, kā rezultātā tiek detalizēti skatīts viss alus brūvēšanas process un samazināti dažādi riski, kas var negatīvi ietekmēt garšu un kvalitāti.

Cilvēks kā nemainīga vērtība  

Vienlaikus alus darīšanas procesā ir arī lietas, kas gadu gaitā nemainās. Man patīk domāt, ka aldaris ir kā galdnieks – mēs saņemam gatavas izejvielas, dažādas sastāvdaļas, no kā varam radīt produktu. Un lielā mērā tieši no mūsu zināšanām un prasmēm ir atkarīgs tas, cik kvalitatīvs būs šis produkts. Bet alus darīšanas secība ir nemainīga, neraugoties uz tehnoloģiju ietekmi – ir iesals, ko nepieciešams sadrupināt, ir iejavošanas process, kura laikā graudos esošā ciete tiek pārvērsta vienkāršos cukuros, pēc tam – filtrēšana, atdalot tukšos graudus jeb drabiņas. Starp citu, arī drabiņas netiek izmestas, bet nodotas lopbarībai. Filtrēšanas procesā iegūtā saldā misa tiek vārīta, pievienojot apiņus, pēc tam seko dzirdināšana. Dzidrā misa tiek dzesēta, bagātināta ar skābekli, tiek pievienots raugs un sākts raudzēšanas process. Pēc raudzēšanas to nogatavina, dzesē zemā temperatūrā, lai raugi visi nosēžas – raugus tālāk var izmantot atkārtoti līdz pat desmit reizēm, bet nogatavināto alu var filtrēt vai nefiltrēt, atkarībā no tā, kāds gala rezultāts ir nepieciešams, un pildīt pudelēs, skārdenēs vai kegos.

Pienākums “darīt raugu laimīgu”

Aldara pienākums visos laikos ir bijis “darīt raugu laimīgu” – raugs ir kā mazs bērns, arī viņu “iepriecina” cukurs, ir vajadzīgs svaigs gaiss un rūpes, lai nebūtu pārāk karsti vai auksti. Kad raugs “jūtas laimīgs”, pieaug tā biomasa un no vienas nelielas mēģenes pāris nedēļu laikā raugs “izaug” līdz pat vairākām tonnām. Lai gan alus darīšanas procesā veiksmīgs rezultāts ir atkarīgs no dažādiem aspektiem, gan pirms simts gadiem, gan mūsdienās svarīgākais ir un paliek tieši cilvēks. Nenoliedzami, tehnoloģiju attīstība ir atvieglojusi mūsu darbu, piemēram, ir dažādi atgādinājumi par to, kurā brīdī jāveic noteiktas darbības. Ja kādreiz aldarim pašam bija jāaprēķina, kāds iesala daudzums ir nepieciešams, lai iegūtu vēlamo krāsu, cik daudz apiņu jāpievieno, lai būtu optimālais rūgtums, tad šobrīd daudz ko pasaka priekšā tehnoloģijas.

Avots: Miltton.com


aviareps - 3842
Leģendu nakts 2024 Alūksnē

Leģendu nakts 2024 Alūksnē

Alūksnes Jaunā pils Leģendu nakts 2024 ietvaros aicina apmeklētājus 26. oktobrī no plkst. 16.00 – 20.00 uz pasākumu “Pagātnes stāsti mākslas gaismā”!

EUR 4 | Alūksnes TIC

Piesakies pirts skolai Lielzemenēs

Piesakies pirts skolai Lielzemenēs

2024. gada 27.oktobrī savas mācības uzsāks jaunā pirtnieku un pirtsmīļu grupa. Tev ir iespēja pievienoties!

Bauskas TIC

Miks Dukurs Bauskā

Miks Dukurs Bauskā

24. oktobris – neaizmirstamam mūzikas vakaram Bauskā!

Bauskas TIC

HALOVĪNS | Nakts piedzīvojums Tukuma mežos

HALOVĪNS | Nakts piedzīvojums Tukuma mežos

Īpašais Halovīna pārgājiens. Meklēsim vilkačus Tukuma pusē! Jaunas aizraujošas aktivitātes mežā, bet arī iespēju piedzīvot ko nepiedzīvotu

Tukuma TIC

Iepazīsti baznīcas Bauskas novadā

Iepazīsti baznīcas Bauskas novadā

Dodies uz 8 dažādām baznīcām – luterāņu un katoļu, modernizētām un senatnīgām, greznām un vienkāršām, pilsētās un lauku apvidū!

Bauskas TIC

Vakarēšana ar Jēkabu Reini

Vakarēšana ar Jēkabu Reini

Klāt rudens un omulīga vakarēšana būs tieši laikā! Baltā māja ir sarūpējusi pasākumu!

Bauskas TIC

Izbaudi rudeni Daugavpilī!

Izbaudi rudeni Daugavpilī!

Kad rudens ar savām krāsainajām lapām un dzestro gaisu sāk pārņemt Latviju, Daugavpils kļūst par īpaši pievilcīgu galamērķi, kur pavadīt brīvdienas.

Daugavpils TIC

Halovīnu parks Bauskā

Halovīnu parks Bauskā

No 17. oktobra līdz 10. novembrim esat aicināti piedzīvot īstu Halovīna burvību katru dienu no plkst. 15:00 līdz 22:00.

Bauskas TIC

Skolēnu rudens ceļvedis

Skolēnu rudens ceļvedis

Jelgavas TIC ir sagatavojis skolēnu rudens ceļvedi, kur idejas izzinošai dienas pavadīšanai Jelgavā un Jelgavas novadā atradīs kā klases, tā ģimenes ar bērniem.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Leģendu nakts Svitenes pilī

Leģendu nakts Svitenes pilī

Svitenes pilī Latvijas Piļu un muižu asociācijas rīkotais pasākums – Leģendu nakts 2024. Iepazīsties ar pasākumu programmu Svitenes pilī.

Bauskas TIC

Vakara restorāns Rožmalās

Vakara restorāns Rožmalās

26.oktobrī no plkst. 18:00 Rožmalu virtuvē gardus ēdienus gatavos Ingmars Ladigs.

Bauskas TIC

"DEMO" salodojums TOREIZ un TAGAD

Koncertšovs "TOREIZ UN TAGAD", kurā rotaļīgā retrospekcijā uz skatuves kāps gan bijušie gan esošie dejotāji un parādīs kā 25 gados mainījušās dejas tendences.

Tukuma TIC

Pasaku muzejā–rokoperas

Pasaku muzejā–rokoperas "Lāčplēsis" tērpi

Jaunā iestudējuma krāšņie tērpi un to skices, kuru autore ir tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska).

Tukuma TIC

Leģendu nakts Cesvaines pilī

Leģendu nakts Cesvaines pilī

Kā katru rudeni - oktobra pēdējā sestdienā Latvijas pilīs un muižās norisināsies Leģendu nakts, kurā piedalās arī noslēpumainā Cesvaines pils!

Madonas TIC

Kodolraķešu bāzē Zeltiņos - Halovīni

Kodolraķešu bāzē Zeltiņos - Halovīni

Jau otro gadu Zeltiņu Kodolraķešu bāzē norisināsies Halovīnu pasākums. sākot ar dažādām spēlēm un radošajām darbnīcām un beidzot ar tērpu apbalvošanu!

Alūksnes TIC

Bezmaksas objekti – jā, Tu nepārlasīji!

Bezmaksas objekti – jā, Tu nepārlasīji!

Dodies Bauskas novadā uz objektiem, kas pieejami bezmaksas! Dabas takas un parki, vides objekti, māksla, arhitektūra, kulta vietas, pat sala, rātsnams un vēl!

Bauskas TIC

Koncertstāsts Mežotnes baznīcā

Koncertstāsts Mežotnes baznīcā

Esat aicināti piedalīties koncertstāstā "Mežā ... nakts", kas norisināsies Kultūrtelpa "Mežotnes baznīca".

Bauskas TIC

Kamermūzikas koncerts

Kamermūzikas koncerts "Ar gaismu sirdī"

Kamermūzikas koncerts "Ar gaismu sirdī" notiks 26. oktobrī plkst. 18:00 Neretas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Ieeja koncertos bez maksas vai par ziedojumiem.

Aizkraukles novada TIC

Neparastā Neapole Madonā?

Neparastā Neapole Madonā?

Rudens beidzot ir atnācis pa īstam, bet mēs NEparasti sērijas turpinājumā dodamies uz saulaino Itāliju – picēriju “Neapole” Madonā!

Madonas TIC

"Leģendu nakts" Daugavpils cietoksnī

2024. gada 26. oktobrī visā Latvijā notiek Latvijas Piļu un muižu asociācijas rīkots notikums – Leģendu nakts.

EUR 1.50 | Daugavpils TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -