Foto: Govilnius.lt | Autors: Gintarė Kavaliūnaitė | 2024.11.09
Šoruden gardēži tiek aicināti uz 14. Lietuvas Gastronomijas nedēļu, kas no 4. līdz 10. novembrim piedāvās aizraujošu kulinārijas pieredzi vairāk nekā 75 ēdināšanas uzņēmumos, tostarp ar Michelin zvaigznēm apbalvotajos un ceļveža ieteiktajos restorānos. Šie restorāni piedāvās īpaši veidotas ēdienkartes, kas apvieno tradicionālās virtuves izejvielas ar mūsdienīgām kulinārijas metodēm, ļaujot apmeklētājiem piedzīvot autentisku Baltijas garšas ceļojumu.
Michelin Guide ir starptautiski atzīts un prestižs restorānu reitings, kurā ēdināšanas vietas tiek novērtētas pēc dažādiem kritērijiem – no ēdiena kvalitātes un pasniegšanas līdz atmosfērai un apkalpošanas līmenim. Lietuvas ceļvedī šobrīd iekļauti 34 restorāni, no kuriem deviņi saņēmuši īpašas atzinības. Šogad tādi starptautiski atzīti restorāni kā Nineteen18, 14 Horses, Stikliai, Stebuklai un Fabrikėlis līdz ar citiem apvienos spēkus Gastronomijas nedēļā, piedāvājot izsmalcinātas ēdienkartes, kurās mūsdienīgi akcenti savijas ar vietējām garšām.
Tradicionālais gastronomijas festivāls ieguvis plašu atzinību gan apmeklētāju, gan restorānu vidū. Gatavošanās festivālam ir rūpīgs process, kurā iesaistās daudzi talantīgi šefpavāri un komandas, lai radītu unikālas ēdienkartes un piedāvātu neaizmirstamu pieredzi. Nedēļas izskaņā apmeklētājiem būs iespēja balsot par saviem iecienītākajiem restorāniem, nosakot Gastronomijas nedēļas Zvaigznes titula ieguvēju.
Zvaigžņotais Nineteen18 Viļņas senajā centrā
Restorāns Nineteen18, kuru vada talantīgais šefpavārs Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius), 2024. gadā ieguva prestižo Michelin zvaigzni, piešķirot Lietuvas kulinārajam mantojumam starptautisku atzinību. Kubiļus ir intensīvi pētījis Baltijas virtuves tradīcijas un iedvesmojies no savas mātes un vecmāmiņas, lai radītu ēdienus, kas godā vietējās garšas un tradīcijas. Gatavošanā tiek izmantotas tikai vietējās un sezonālās sastāvdaļas, un katrs ēdiens ir rūpīgi izstrādāts, apvienojot tradicionālos aromātus ar mūsdienīgām gatavošanas tehnikām un paņēmieniem.
Nineteen18 savu nosaukumu ieguvis par godu Baltijas valstu neatkarības pasludināšanas gadam – 1918. Viens no ēdieniem, kas īpaši piesaistīja Michelin ekspertu uzmanību, bija dāņu liellopu gaļa ar vistu karamelē un sēņu pelmeņi.
Muižnieku ēdieni mūsdienu interpretācijās
Michelin ceļvedī iekļautais Restorāns Ertlio Namas atdzīvina Lietuvas vēsturisko virtuvi, piedāvājot ēdienus, ko iedvesmojušas Lietuvas dižciltīgo muižnieku galdu tradīcijas. Šefpavārs Tomass Rimvidis (Tomass Rimvydis), sadarbojoties ar vēsturniekiem, rūpīgi pēta senās receptes un gatavošanas metodes un izmanto tikai sezonālās un vietējās sastāvdaļas, kā to darīja senie Lietuvas muižnieki, lai saglabātu un atainotu garšas vēsturi visā tās izcilībā. Viens no unikālajiem restorāna piedāvājumiem ir mājās cepta maize ar biešu sviestu, fazāns ābolos ar pīlādžu mērci, un deserts – bumbieri ar topinambūru saldējumu un aveņu konfektēm. Katrs no šiem ēdieniem stāsta par Lietuvas kulinārijas vēsturi un piedāvā radošu, mūsdienīgu interpretāciju, ļaujot viesiem doties ceļojumā cauri laikam un garšām, kas sakņojas autentiskajā Lietuvas dižciltīgo dzīvesveidā.
Michelin ceļveža rekomendācija: Pacai vīna piedāvājums
Restorāns Pacai izceļas ar izciliem vīna piedāvājumiem un ēdienkarti, kas akcentē ziemeļvalstu un lietuviešu garšu sezonalitāti. Šefpavāri Vītauts Alekna (Vytautas Alekna) un Goda Juknaite (Goda Juknaitė) izmanto tradicionālās lietuviešu sastāvdaļas, piemēram, ķimenes, dilles un mārrutkus, lai radītu izsmalcinātus ēdienus. Viens no restorāna zīmīgajiem piedāvājumiem ir brieža tataki ar brūklenēm un kūpinātas foreles virtuļi. Restorāns Pacai atrodas 17. gadsimta muižā, kas piederējusi Pacu dižciltīgajai ģimenei, un ēkas sienās joprojām var redzēt oriģinālās freskas un fragmentus, kas atklāj muižas vēsturisko mantojumu.
Maltīte ar skatu uz Viļņas Katedrāles laukumu
Telegrafas, kas iekļauts 2024. gada Michelin ceļvedī, atrodas vēsturiskajā Viļņas vecpilsētā, viesnīcā Grand Hotel Kempinski. Agrāk šajā ēkā atradās telegrāfa birojs, kas tagad ir pārvērsts elegantā restorānā. Šefpavārs Justins Kapkovičs (Justinas Kapkovičius) rada ēdienus, kas atspoguļo Lietuvas dabas skaistumu un sezonālas garšas, kur vieta atrodas gan topinambūram un karaliskajai austersēnei, gan unikāliem desertiem no upenēm un bietēm. Viņa pieeja apvieno tradicionālo un moderno kulināriju, veidojot ēdienus ar māksliniecisku pieskārienu.
Augšdaugavas novads aicina baudīt zelta rudeni un piedāvā atpūtas un izklaides pakalpojumu klāstu.
TAKA
• Lidojumi uz Larnaku no 20.04.2025 līdz 19.10.2025
EUR 568 | Atlantic Travel
Rēzekniešiem piemīt unikāla spēja smelties iedvesmu no pasaules tendencēm, piešķirt tām “odziņu”, padarīt tās unikālas. Ielūkojies Rēzeknes garšu plūsmā!
Rēzeknes pilsētas TIC
Ideāla vieta, kur baudīt īstu pirts rituālu. Pieejams masāžas baseins kompānijām līdz 6 cilvēkiem.
TAKA
Mēs nepiedāvājam sniegu, bet gribam piedāvāt vairākus neaizmirstamus ziemas piedzīvojumus Baltijā...
EUR 34.00 | Latvia Tours
Atklāj CUPRA Terramar – Mild-Hybrid SUV modeli, kas ir gan sportisks, gan emocionāls.
Europcar
Latvijas Republikas 106. gadadienas svētku pasākumi Dienvidkurzemē
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Atlaide līdz 50% kruīziem 2024. gada nogalei un 2025. gadam, no 4 līdz 22 naktīm
EUR 299 | Estravel Latvia
Baltvilla aicina uz gruntīgu svētku branču par godu mūsu Latvijai! 18. novembrī no plkst.11-15. Būs gardi pamatēdieni, uzkodas un svētku deserti!
Baltvilla
Aicina uz sveču liešanas meistarklasi 22.novembrī Dvietē. Obligāta pieteikšanās.
TAKA
Novembris ir īpašs mēnesis, kad ikviens var sajust Latvijas valsts svētku gaisotni. Sagaidot Latvijas Republikas proklamēšanas 106. gadadienu Rēzeknē!
Rēzeknes pilsētas TIC
Iejūtieties hibrīda mobilitātes nākotnē ar Ford Kuga Plug-In Hybrid. Apskati Pilna Servisa Līzinga piedāvājumu pie Europcar.
Europcar
Vīzas noformēšana uz Ķīnu tūrisma vai darījuma braucieniem, konsultācijas 28 45 45 47, riga@alsvets.lv
AL SVETS
23.novembrī pl.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Rēzijas Kalniņas mūzikls “GALMS [pa]GALMĀ” pēc H.K.Andersena darba "Neglītais pīlēns" motīviem.
EUR 20 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Krāslavas novada uzņēmēju/lauksaimnieku gada noslēguma pasākums "Iemirdzies zvaigznēm līdzi"
EUR 7.00 | Krāslavas TIC
Svētku sezona tuvojas lieliem soļiem un tagad ir īstais laiks saplānot kur pavadīt Ziemassvētkus un Jauno gadu!
EUR 1079 | Latvia Tours
16. novembrī plkst. 13.00 Strenču Kultūras centrā norisināsies LOMU SPĒLES – gaumīga franču komēdija vienā cēlienā. Režisors Intars Rešetins-Pētersons.
EUR 15 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde