Latvijas pavāru komanda no Itālijas atved zeltu

Laura Podgurska | 2025.02.26

Latvijas pavāru komanda jau trešo reizi startēja starptautiskās pavāru asociācijas “Worldchefs” organizētajā Eiropas pavāru čempionātā “Global Chef Challenge”, kas 16.–18. februārī norisinājās Itālijas pilsētā Rimini. Latvieši parādīja ne tikai lielisku sniegumu, ko atzinīgi novērtēja starptautiskā žūrija, bet arī izcīnīja vairākas medaļas.

“Latvijas komanda “Worldchefs” organizētajos konkursos startē jau kopš 2015. gada, bet tik augsti rezultāti kā šogad vēl nav bijuši! Esam saviļņoti un gandarīti! Neapšaubāmi, piedaloties dažādos konkursos, Latvijas pavāriem ir audzis profesionālās sagatavotības līmenis. Un tas nebūtu iespējams bez atbalsta, ko sniedz Latvijas valsts un sadarbības partneri, ļaujot mums arvien labāk trenēties un iegādāties jaunas iekārtas un izejvielas. Paldies visiem par iesaisti un atbalstu!” – tā “Pavāru kluba” valdes locekle Svetlana Riškova.

Latvijas komanda startēja trīs nominācijās: “Vegan Chef Challenge”, “Global Chef Challenge” un “Global Pastry Chef Challenge” un katrā no tām ieguva augstu starptautiskās žūrijas novērtējumu.

Sudrabs nominācijā “Vegan Chef Challenge”

Latvijas pavāru komandu nominācijā “Vegan Chef Challenge” pārstāvēja pavāre Valērija Čudova no restorāna “Ferma”, pavāra palīgs (commis) – Rodrigo Nežborts un trenere Svetlana Riškova, kura šoreiz bija arī šīs nominācijas žūrijas komisijā (vērtēja arī savu komandu!). Sīvā cīņā Valērija un Rodrigo 12 Eiropas valstu konkurencē ieguva 3. vietu un sudraba medaļu.

Zelta medaļa 19 komandu konkurencē

Talantīgo jauniešu komanda sasniedza arī visaugstāko rezultātu Latvijas startā “Global Chef Challenge”. Pavāre Valērija Čudova un pavāra palīgs Rodrigo Nežborts nominācijā “Global Chef Challenge” 19 komandu konkurencē ierindojās 5. vietā un izcīnīja zelta medaļu. Šajā pavāru cīņā piedalījās vispieredzējošākie Eiropas valstu pavāri no 19 valstīm!

Sudrabs un bronza nominācijā “Global Pastry Chef Challenge”

Konditoru konkursā “Global Pastry Chef Challenge” piedalījās konditore Jeļizaveta Kuzmina no restorāna “Whitehouse” ar palīgu Dāvidu Ivanovu, kurš ir Ogres tehnikuma 2. kursa students. Nominācijā “Global Pastry Chef Challenge” jaunieši ieguva 3. vietu un bronzas medaļu savā kategorijā un sudraba medaļu Ziemeļvalstu kategorijā.

Šajā nominācijā Latvijas komanda piedalījās pirmo reizi. Konkursa pārstāvji tika noskaidroti 2024. gada pārtikas izstādē “Riga Food”, kur biedrība “Pavāru klubs” sadarbībā ar “Lavazza” pirmo reizi organizēja konkursu “Latvijas gada restorāna konditors”. “Pavāru klubs” plāno konkursu pilnveidot, lai tas, tāpat kā “Latvijas Gada pavārs”, kļūtu par tradīciju.

“Latvijai ir liela konkurence, mūsu komandā ir daudz jaunu pavāru, bet, neskatoties uz to, esam labi sagatavoti un ar lielu motivāciju. Pēdējo gadu laikā, pateicoties dalībai konkursā “Bocuse d’Or”, “Michelin” ienākšanai Latvijā, biedrības “Pavāru klubs” cītīgam darbam, Latvijas kulinārijas līmenis ir ievērojami audzis. Bet mēs turpināsim strādāt, lai attīstītu Latvijas gastronomijas tūrismu un kulināriju,” norāda Svetlana Riškova.

Arī Latvijas pavāri starp pasaules labākajiem žūrijā!

Eiropas čempionātā piedalījās arī biedrības “Pavāru klubs” prezidents Artūrs Arnicāns un biedre Agate Batraga. Viņi abi pirmo reizi praktizējās žūrijas komisijā, lai iegūtu starptautiskas žūrijas diplomu un pārstāvētu Latviju dažādos pasaules pavāru konkursos. Starp citu, tieši Agate Batraga izstādē “Riga Food 2024” plūca uzvaras laurus un ieguva titulu “Latvijas gada pavārs 2024”.

“Worldchefs” ir starptautiska organizācija, kas apvieno pavārus un kulinārijas profesionāļus no 98 pasaules valstīm. Latvija šajā organizācijā iestājās 2008. gadā un, pēc piecu gadu pārtraukuma, atkārtoti 2014. gadā. Kopš tā laika biedrība “Pavāru klubs”, kas pārstāv Latviju, aktīvi piedalās visos “Worldchefs” organizētajos pasākumos, apmācībās un konkursos.

“Global Chef Challenge” ir pasaules pavāru čempionāts, kas notiek reizi divos gados Itālijas pilsētā Rimini un tiek organizēts vairākās nominācijās: “jaunais pavārs” (Young chef), “pavāru komanda” (Global chef), “konditors” (Pastry chef) un “vegānais pavārs” (Vegan chef). “Global Chef Challenge” Eiropas čempionātā dalībnieku profesionālais līmenis aug ar katru konkursu, aug arī dalībvalstu pārstāvniecība.

Šogad čempionāta četrās nominācijās piedalījās pavāri no 26 pasaules valstīm. No Ziemeļeiropas piedalījās igauņu, norvēģu, dāņu, zviedru, britu un Islandes komandas. Vegānā un “Global Chef Challenge” nominācijā 1. vietu ieguva Itālijas komanda, savukārt konditoru un jauno pavāru nominācijās 1. vietu izcīnīja Norvēģijas komanda. Savukārt kaimiņi igauņi izcīnīja sudraba medaļu nominācijā “Vegan Chef Challenge” (kopvērtējumā 8. vietu) un jaunā pavāra nominācijā – bronzas medaļu (kopvērtējumā 8. vietu). Detalizēti ar visiem rezultātiem var iepazīties: https://bit.ly/4k6l6d8

Pavāru sacensības un aizraujoši šovi

Jau tagad zināms, ka 4.–6. septembrī Latvijas labākie pavāri tiksies Baltijas lielākajā pārtikas izstāde “Riga Food”, kas šogad svin 30 gadu jubileju. 4. septembrī norisināsies Baltijas profesionālo skolu komandu konkurss “Zero Waste Challenge 2025”, 5. septembrī interesenti varēs vērot konkursu “Latvijas gada restorāna konditors 2025” un pavāru sacensības “Latvijas gada pavārs 2025”, “Latvijas gada pavārzellis 2025”. Bet 6. septembrī Ķīpsalā noskaidros pavāru, kas pārstāvēs Latviju prestižajā starptautiskajā šefpavāru konkursā “Bocuse d’Or”. Vairāk: www.rigafood.lv

Avots: Pavāru klubs


celojumubode - 3888
Barselona-Costa Brava-Costa Dorada

Barselona-Costa Brava-Costa Dorada

Cosa del Sol-Madride-Maljorka-Menorka - Valensija-Costa Blanka-Ibiza.

EUR 379 | Itaka Latvia

Velokruīzs Dalmācijas dienvidos -35%

Velokruīzs Dalmācijas dienvidos -35%

Atlaide 10.05. // 7 naktis uz klāja izvēlētajā kajītē, puspansija, izstrādāts maršruts // Splita - Brača - Hvara - Pelješaca - Mljeta - Korčul - Šolta - Splita

EUR 650 | Estravel Latvia

Lisabona - Portu - Algarve

Lisabona - Portu - Algarve

Pieejami ceļojumi līdz oktobra beigām!

EUR 489 | Itaka Latvia

Bulgārija! Cena no 349 eur!

Bulgārija! Cena no 349 eur!

Bulgārija - patīkams klimats,garas skaistas pludmales, aromātiskie vietejie ēdieni.

EUR 349 | Itaka Latvia

Sensorium

Sensorium

Inovatīvs ekskursijas veids, ekskursija pilnīgā tumsā. Piecas ekspozīciju telpas. Ekskursija norisinās neredzīgu gidu pavadībā.

Neredzamā Pasaule

Atpūtas vieta “Višķezers”

Atpūtas vieta “Višķezers”

Atpūtas vieta “Višķezers” atrodas bijušajā pilskalnā, kura pakājē ir Višķu ezers ar saviem paugurainajiem krastiem.

TAKA

Viesu māja “Mežmalas”

Viesu māja “Mežmalas”

Viesu māja atrodas apmēram 25 km no Daugavpils, ciematā ar romantisku un gardu nosaukumu „Baraviki”.

TAKA

Lieldienu brokastis viesnīcā Baltvilla!

Lieldienu brokastis viesnīcā Baltvilla!

Aicinām uz īpaši gardām Lieldienu brokastīm mūsu restorānā. Tradicionāli Lieldienu ēdieni, brokastu gardumi – ideāli svētku rītam kopā ar ģimeni

Baltvilla

Notiks Lieldienu sarīkojums Zirgu salā

Notiks Lieldienu sarīkojums Zirgu salā

Liepājas valstspilsētas pašvaldība aicina liepājniekus un pilsētas viesus 20. aprīlī no pulksten 12.00 līdz 15.00 svinēt Lieldienas dabā – Zirgu salā.

Liepājas reģiona TIB

Putāns. Toreiz un Tagad.

Putāns. Toreiz un Tagad.

9. maijā 19.00 Valmieras Kultūras centrā satiksies latviešu hiphops un latgaliešu dzeja koncertizrādē “Putāns. Toreiz un Tagad”.

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Lieldienu piedzīvojums ģimenei Jūrmalā

Lieldienu piedzīvojums ģimenei Jūrmalā

🐣 Lieldienu piedzīvojums visai ģimenei Jūrmalā! 2 naktis, smiekli, rotaļas un SPA prieki un dāvana no mums – radiet neaizmirstamus mirkļus kopā pie jūras! 🌊🐰

EUR 460 | Baltic Beach Hotel & SPA

Vīzas noformēšana uz Lielbritāniju

Vīzas noformēšana uz Lielbritāniju

Bezmaksas konsultācijas, zvaniet 28454547

AL SVETS

Viesu māja “Rubeņi”

Viesu māja “Rubeņi”

Viesu māja “Rubeņi” atrodas blakus dabas liegumam “Pilskalnes Siguldiņa”.

TAKA

Saliedēšanās Sensorium

Saliedēšanās Sensorium

Team building pieredze kādas nav nekur citur! Muzejs tumsā, inovatīva pasākumu vieta. Dažādi izaicinājumi pilnīgā tumsā kas veido uzticēšanos.

Neredzamā Pasaule

Bārtas plostnieku svētki

Bārtas plostnieku svētki

Gadsimtiem sens ir plostnieku amats – skaudrs, bīstams, bet reizē arī skaists.

Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs

Marijas Naumovas akustiskais koncerts

Marijas Naumovas akustiskais koncerts

27. aprīlī 16.00 Restorānā AKUSTIKA ielūdzam uz Marijas Naumovas akustisko solo koncertu “Franču Saulrietā”!

EUR 30 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Viesu māja “Priedes”

Viesu māja “Priedes”

Viesu māja “Priedes” piedāvā ērtas naktsmītnes, saunu, atpūtu lapenē un makšķerēšanas iespējas Dubnas upē vai Luknas ezerā.

TAKA

Līgo Višķos 2025

Līgo Višķos 2025

Vasaras gaidītākais notikums Višķu estrādē – festivāls Līgo Višķos 2025, kuru vairāk nekā 10 gadus Augšdaugavas novada pašvaldība rīko Luknas ezera krastā.

TAKA

Latvijas komēdijas balva “Grābeklis”

Latvijas komēdijas balva “Grābeklis”

24.aprīlī 19.00 Valmieras Kultūras centrā aicinām uz Latvijas komēdijas balvu “Grābeklis”, kur piedalīsies 10 komiķi no Comedy Latvia un Riga Stand – Up.

EUR 20 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Alikante - Spānijas kūrorts

Alikante - Spānijas kūrorts

✈️Izlidošanas datumi: 27. maijs, 10., 17. un 24. jūnijs, 12., 19. un 26. augusts, 9., 16. un 23. septembris

EUR 664 | Atlantic Travel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -