Trīs Vidusjūras virtuves aromātiskākās garšvielas – rozmarīns, timiāns un raudene

Trīs Vidusjūras virtuves aromā

Foto: Paulig.lv | Autors: Daina Vārpiņa | 2025.03.13

Vidusjūras virtuve Latvijā ir iecienīta un tādas garšvielas kā rozmarīns, timiāns un raudene padara izcilu gandrīz katru ēdienu, sniedzot iespēju katram virtuvē sajusties kā šefpavāram.

“Vērojama izteikta iedzīvotāju vēlme gatavot mājās ātri un kvalitāti un reizē būtu pārliecinātiem par ēdiena sastāvdaļām. Piemēram, dažādas garšvielas ir veids, kā ēdienam radīt izcilu garšu pat nepievienojot sāli. Iedzīvotāji maltītes gatavošanā labprāt izvēlas dažādas pazīstamas Vidusjūras virtuves garšvielas, piemēram, timiānu, rozmarīnu un raudeni. Mūsu lielā pieredze garšvielu pasaulē liecina, ka garšu veido arī tas, kā šie augi ir audzēti ievākti, uzglabāti. Kā sakām mūsu “Garšu skolā”: “Iemācāmies variēt ar rozmarīnu, timiānu, raudeni un ciemiņiem noteikti būs asociācijas ar saulaino Itāliju, Spāniju, Grieķiju, Francijas dienvidiem u.c.!”,” norāda Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Grilēšanā rozmarīns ir ļoti piemērota garšviela

Rozmarīns ir īpaši iecienīts Vidusjūras reģionā, tam ir raksturīga rūgtena garša un aromāts, turklāt kaltētam augam garša ir izsmalcinātāka. Ja maltītes gatavošanā tiek izmantots aromātisks rozmarīns, gatavojot nav nepieciešams to pievienot pārāk daudz. Četru personu maltītei būs pietiekami ar 0,5–1 tējkaroti kaltēta rozmarīna. Ar to nevajag pārspīlēt, ja par daudz, maltīte atstās asu, it kā skujkoku pēcgaršu...

Rozmarīnu var pievienot jau gatavošanas sākumā, tad vislabāk atvērsies tā aromāti. Ja to pievieno aukstām mērcēm, piemēram, olīveļļas bāzes salātu mērcei, tad vislabāk mērci iejaukt pusstundu pirms baudīšanas, tādējādi labāk atvērsies kaltētā garšauga aromāti.

Šis garšaugs ir piemērots jēra, putnu gaļas, medījumu, kartupeļu, burkānu, cukīni un citu sakņu ēdieniem. Rozmarīnu var gan pārkaisīt gatavojamajam produktam, gan pievienot marinādei. Ātras maltītes sastāvdaļu ideja – laša fileja, rozmarīns un citrona sula.

Šī Vidusjūras auga tradīcijas atspoguļojas arī tajā, ka rozmarīnam ir  saderība ar kazas sieru, fetas sieru, olīvām, saulē kaltētiem tomātiem. Līdzīgi bez rozmarīna nav iedomājama fokača u.c. miltu izstrādājumi krekeri, maizes standziņas, mājās cepta maize. 

Krāsnī cepti kartupeļi ir viens no populārākajiem ēdieniem, kam pievieno rozmarīnu. Šī garšviela kartupeļiem piešķir niansētu garšu. Lūk, viena mini recepte – kartupeļi cepeškrāsnī ar olīveļļu, ķiploku un rozmarīnu – un puse no restorāna cienīgas maltītes jau gatava!

Jāatgādina arī par iespēju rozmarīnu pievienot eļļai vai etiķim, ja vēlamies aromātu, kas nedaudz atgādina skujas, sveķus, kamparu, eikaliptu…

Raudene gan Vidusjūras, gan Meksikas virtuvei

Vai nu cep picu, vāri zupu vai vienkārši gribi piešķirt ēdienam īpašu garšu – šis garšaugs nekad neliks vilties! Raudene ir ļoti iecienīts, klasisks garšaugs, ko pazīst un lieto visā pasaulē. Īpaši populāra tā ir itāliešu, grieķu un meksikāņu virtuvēs. Raudenes kaltētās lapas saglabā savu aromātu, ir piesātinātas ar ēteriskajām eļļām, kas  izdala auga intensīvo, nedaudz saldeno aromātu. Raudenes izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions – jo vairāk saules, jo raudenes aromāts ir brīnišķīgāks!

Raudeni izmanto veģetāro ēdienu garšas bagātināšanai, piemēram, ķirbju, cukini, kabaču, paprikas un kartupeļu sautējumos, pievieno ceptas, sautētas, vārītas cūkgaļas, jēra un liellopu gaļas ēdieniem. Tā lieliski garšo pie salātiem, karstām tostermaizēm, dažādiem tomātu ēdieniem, olām un siera. Raudeni ēdienam labāk pievienot īsi pirms gatavošanas beigām vai pat pēc gatavošanas, lai piešķirtu tam pilnīgāku aromātu un garšu.

Picai raudene piešķir tik raksturīgo Vidusjūras garšu, līdzīgi arī pastai, lazanjai un risoto. Grilētai gaļai, zivīm raudene dod nedaudz pikantu garšu, īpaši kombinācijā ar olīveļļu un ķiploku. No klasiskās tomātu zupas līdz bagātīgiem gaļas sautējumiem – raudene padara ēdienu daudz aromātiskāku. Arī tādi meksikāņu ēdieni kā čili kon karne, tako un salsas mērces iegūst īpašu akcentu, ja pievieno raudeni. Savukārt kartupeļiem raudene piešķir maigu un īpašu garšu. Arī olīveļļu var bagātināt raudeni, pēcāk izmantojot to grilētiem ēdieniem, maizei vai pastai. Raudene labi sader arī ar lēcām, pupiņām un zirņiem.

Pietiek ar šķipsniņu timiāna

Timiāns ir aromātisks garšaugs ar izsmalcinātu garšu, un tam ir spēcīgāka garša nekā svaigam timiānam. Ideāli piemērots gan gaļai, gan dārzeņiem. Jāņem vērā, ka kaltēts timiāns ir koncentrētāks nekā svaigs, tāpēc ar to jābūt uzmanīgam – pietiek ar šķipsniņu, lai ēdiens iegūtu patīkamu, bagātīgu garšu.

Šo augu kā garšvielu lieto zupām, veģetārajiem, zivju, gaļas, vistas gaļas, tomātu, sēņu un olu ēdieniem, makaroniem, salātu un sarkanvīna mērcēm, marinādēmJa vāri vistas, liellopa vai dārzeņu buljonu, piešķir tam aromātu ar timiānu, ļaujot garšām ievilkties. Timiāns un zivis – ideāla saderība! Piemēram, var pagatavot ceptu vai grilētu zivi citrona sulā ar timiānu. It kā vienkārši, bet garšos kā augstas klases restorānā. Timiānu var pievienot lasim, forelei vai pat garnelēm.

Tāpat timiānu  var pievienot fokačai, sāļajiem cepumiem vai smalkmaizītēm – tas piešķirs elegantu garšas niansi. Pievienojot timiānu ceptiem kartupeļiem, burkāniem, kabačiem vai baklažāniem, pastai, risoto, iegūstam patīkamu Vidusjūras noskaņu. Samaisot timiānu ar olīveļļu, sāli un ķiploku, iegūst aromātisku garšvielu maisījumu. Kaltēts timiāns spēj izglābt jebkuru maltīti!

Laba saderība

Rozmarīns – timiāns, raudene, ķiploks, citrons, ingvers, olīveļļa.

Raudene – rozmarīns, timiāns, baziliks, čili, kumīns, laima sula.

Timiāns – rozmarīns, lauru lapās, muskatrieksts, ķiploks, olīveļļa.

Avots: Paulig.lv


celojumubode - 3882
Danču un sadziedāšanās vakars Valmiermuižā

Danču un sadziedāšanās vakars Valmiermuižā

15. martā 18.00 Valmiermuižas alus viesistabā kopā ar folkloras kopu "Dandari" būs iespēja apgūt pavasara saulgriežu dziesmas, dančus un tradīcijas.

EUR 10 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Brīvdienu māja “Pakrasti”

Brīvdienu māja “Pakrasti”

Liels plašums klusai atpūtai uz pussalas Sventes ezera krastā, dabas parka “Svente teritorijā.

TAKA

Uz Turciju maijā! ☀️🍓

Uz Turciju maijā! ☀️🍓

Aizpildi formu un saņem vislabāko piedāvājumu savai ģimenei.

EUR 786 | Atlantic Travel

Turcijas sezona jau mazāk nekā 20 dienām!

Turcijas sezona jau mazāk nekā 20 dienām!

Vai esi gatavs Turcijas sezonai? Ja nē – pasteidzies, jo pirmssezonas cenas ir visizdevīgākās!

AirGuru

KIRGIZTĀNA - “Vidusāzijas Šveice”

KIRGIZTĀNA - “Vidusāzijas Šveice”

Jauns ceļojums uz Kirgizstānu! Neskarta daba starp debesīm un zemi, krāsainas zaļas ainavas ar jurtām, nacionālā virtuve.

EUR 1260 | AL SVETS

Fine-dining at Harper Woolf restaurant

Fine-dining at Harper Woolf restaurant

Have you had the chance to dine at Harper Woolf restaurant yet? Treat yourself to an unforgettable meal in a welcoming atmosphere. Reserve your table today!

Harper Woolf

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Ances Krauzes koncerts Valmierā

Ances Krauzes koncerts Valmierā

15. martā 18.00 kultūrtelpā AKUSTIKA notiks Ances Krauzes koncerts “Pavasara mīlestības kamermūzika”.

EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

UZBEKISTĀNA - AUSTRUMU MOTĪVI

UZBEKISTĀNA - AUSTRUMU MOTĪVI

Jaunums! Aizbrauksim uz Čimganas kalniem, šī diena sniegs Jums unikālus iespaidus par Uzbekistānas kalnu dabu.

EUR 1615 | AL SVETS

Krāšņa atpūta Šrilankā!

Krāšņa atpūta Šrilankā!

Eksotiska paradīze, kur zeltainas pludmales, tējas lauki, budistu tempļi un ziloņi piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu dabas un kultūras harmonijā!

EUR 685.00 | Latvia Tours

Pullman Riga Old Town Hotel

Pullman Riga Old Town Hotel

Choose Pullman Riga Old Town Hotel for an unforgettable stay where modern luxury meets historic charm. Book your stay today!

Pullman Riga Old Town

VJETNAMA. IEPRIEKŠPĀRDOŠANA

VJETNAMA. IEPRIEKŠPĀRDOŠANA

Lidojumi novembrī un decembrī jau ir pieejami!

EUR 1349 | Atlantic Travel

Latgales garšas martā,Rēzeknes piedāvājums

Latgales garšas martā,Rēzeknes piedāvājums

Martā, visa mēneša garumā Latgalē būs pieejama gastronomiskā akcija “Latgales garšu mēnesis”, kuras ietvaros būs pieejami īpaši piedāvājumi!Rēzeknes piedāvājums

Rēzeknes pilsētas TIC

Oceania Luksus kruīzi ar atlaidi no 25-40%

Oceania Luksus kruīzi ar atlaidi no 25-40%

Jūs esat pelnījuši labāko! - un par labāko iespējamo cenu! Baudiet neatkārtojamu pieredzi un izsmalcnātu atmosdēru kruīzā ar Oceania Cruises. Spēkā līdz 31.03.

EUR 2160 | Estravel Latvia

ALIKANTE dzīves baudītājiem!

ALIKANTE dzīves baudītājiem!

𝐇𝐨𝐠𝐮𝐞𝐫𝐚𝐬 𝐝𝐞 𝐒𝐚𝐧 𝐉𝐮𝐚𝐧 (Jāņu svētki) — ja brauc jūnijā, šis ir trakākais laiks, ar ugunskuriem, uguņošanu un nepārtrauktām ballītēm ielās

EUR 661.00 | Latvia Tours

Izzinoša ekskursija ar Andri Grīnbergu

Izzinoša ekskursija ar Andri Grīnbergu

Aicinām 5. aprīlī doties izzinošā ekskursijā apsekojot dažādus dabas un kultūrvēstures objektus Aizputes, Cīravas un Dunalkas pusē.

Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs

Futbola brīvdienas šajā pavasarī

Futbola brīvdienas šajā pavasarī

Futbola brīvdienas Londonā, Liverpūlē vai Mančestrā // nakšņpšana + spēle

EUR 580 | Estravel Latvia

Pastaiga

Pastaiga "Izgaismotā Liepāja"

Par godu Liepājas pilsētas 400. dzimšanas dienai, šogad pastaiga “Izgaismotā Liepāja” norisināsies piecus vakarus – no 18. līdz 22. martam.

Liepājas reģiona TIB

Mozuo tradiceju škola mozajim

Mozuo tradiceju škola mozajim

Mozuo tradiceju škola mozajim ap Pavasara saulis grīžim i Muorys dīnu Ondrupinis lauku sātā

Krāslavas TIC

Laipni lūgti porcelāna leļļu karaļvalstī!

Laipni lūgti porcelāna leļļu karaļvalstī!

Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra 3. stāvā atrodas unikāla un apburoša porcelāna leļļu galerija "Kad piepildās bērnības sapņi"!

Krāslavas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -