Annija Tauriņa | 2025.07.29
Alus darīšana mūsdienās vairs nav tikai stāsts par garšu un tradīcijām – gan ražotāji, gan patērētāji aizvien lielāku uzmanību pievērš dažādiem procesa posmiem un viens faktoriem, kas tiek īpaši novērtēts, ir ilgtspēja. Ūdens un enerģijas patēriņš, iepakojuma izvēle, izejvielu izcelsme un blakusproduktu pārstrāde – šie jautājumi vairs nav tikai stratēģiski, bet arī praktiski. Vienlaikus mainās arī patērētāju uzvedība, un pieaug interese par produktiem ar skaidru vides un sociālo atbildību. Tāpat nozari ietekmē arī mākslīgais intelekts – no resursu patēriņa un loģistikas līdz pat iepakojumam. Viedokli pauž Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore, vadošā pētniece, Dr. sc. ing. Zanda Krūma.
Gudrā alus darīšana - enerģija, ūdens un digitalizācija
Šobrīd alus darīšanas tehnoloģijās ir aktuāla ilgtspējas un energoefektivitātes integrēšana. Ražotājiem ir svarīgi domāt par atkārtotu siltumenerģijas izmantošanu, iekārtu efektivitātes uzlabošanu un ūdens attīrīšanas risinājumiem, lai alus darīšanas process kļūtu gan ekonomiski izdevīgāks, gan ilgtspējīgāks. Tāpat kā citās nozarēs, arī alus ražošanā šobrīd ir aktuāla digitalizācija. Dažādos alus darīšanas posmos iekārtās tiek izmantoti sensori, kas ar mākslīgo intelektu palīdz identificēt un analizēt problēmas, piemēram, ievērojamu enerģijas zudumu atsevišķos posmos vai pārmērīgu ūdens patēriņu, ļaujot pēc tam optimizēt resursu izmantošanu un pielāgot to padevi. Ražotāji ir atraduši dažādas iespējas, piemēram, “Mežpils alus” savāc un atkārtoti izmanto tvertņu skalošanai to ūdens tvaika kondensātu, kas rodas vārīšanas procesā.
No blakusproduktiem līdz ilgtspējīgiem risinājumiem
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē specializējamies tehnoloģiskajos risinājumos, veicam dažādus pētījumus par alus tehnoloģiju optimizēšanu un kopā ar ražotājiem strādājam arī pie jaunu produktu attīstības. Pašlaik norisinās projekts “GreenAgroRes - Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai” - tā ir valsts pētījumu programma, kurā tiek risinātas nozarei svarīgas problēmas. Kā viens no darba uzdevumiem šobrīd tiek pētīta iespēja izmantot alus ražošanas galveno blakusproduktu – drabiņas, iesaistot alus ražotājus un Latvijas Alus darītāju savienību. Drabiņas ir bagātas ar olbaltumvielām, tādēļ tiek meklēti risinājumi, kā šo masu izmantot vērtīgu pārtikas izejvielu - proteīnu koncentrātu gatavošanai, kas tālāk var tikt izmantots dažādos produktos, piemēram, olbaltumvielu kokteiļos. Drabiņās esošās šķiedrvielas veicina gremošanu, palīdz uzturēt sāta sajūtu un uzlabo zarnu darbību, kā arī veicina labvēlīgo zarnu baktēriju, piemēram, Bifidobacterium un Lactobacillus, attīstību, kā arī varētu kalpot par izejvielu arī tehniskiem risinājumiem, tostarp biodegradējamu materiālu izgatavošanai. Protams, ir izaicinājumi - drabiņu sastāva variācija, ātra bojāšanās, kā arī nepieciešami ieguldījumi tehnoloģijās. Mērķis ir atrast pēc iespējas ilgtspējīgāku risinājumu.
Lai izejvielas audzētu Latvijā, jāpielāgo šķirnes
Ilgtspēja ir arī Latvijā audzētu izejvielu izmantošana alus ražošanas procesos un tā bieži ir atkarīga no ekonomiskās situācijas un ražošanas apjoma. Pie mums audzē alus miežus, un ir pieejams arī Latvijā ražots iesals. Apiņiem Latvijā nav tik piemēroti klimatiskie apstākļi, līdz ar to neveidojas pietiekami daudz rūgtvielas, mazāk izteikts aromāts, līdz ar to mazāks iznākums, kas nav ekonomiski izdevīgi. Šobrīd ir ļoti grūti konkurēt ar lieliem ražotājiem - ASV, Vācija, Čehija, arī Ķīnu, kur ir gan piemērotie apstākļi, gan šķirnes, gan apjomi. Ja vēlamies Latvijā uzsākt ekonomiski pamatotu audzēšanu, ir jāpielāgo šķirnes. Bet tas ir ilgtermiņa jautājums, kas nav iekļauts aktualitāšu sarakstā.
Mākslīgā intelekta loma
Mākslīgais intelekts alus ražošanā tiek izmantots arvien vairāk - gan kvalitātes kontrolē, gan dažādu procesu optimizācijā, kā arī vērtējot ilgtspēju. Ilgtspējas aprēķini ir dažādi, uzsverot dažādus vidi ietekmējošus faktorus, bet, lai šo procesu optimizētu arī var palīdzēt mākslīgais intelekts. Pavisam nesen konferencē Francijā tika diskutēts, kā atrast piemērotāko metodi pārtikas ražošanas ilgtspējas aprēķināšanai un kā ietekmējošos faktorus kategorizēt. Tas ir smalks un laikietilpīgs pētniecības process. “Dzīves cikla novērtējuma” metodikā arī šobrīd izmanto dažādas mākslīgā intelekta aprēķināšanas sistēmas, lai varētu vieglāk prognozēt ilgtspēju. Būtiski ilgtspējas aspekti ir arī resursu izcelsme un transportēšanas attālums - jo tuvāk atrodas izejvielas, jo mazāks ekoloģiskais nospiedums tiek radīts.
Tendences patērētāju vidū un izpratne par kvalitāti
Tendenču ziņā Latvijas patērētājs ir klasiska produkta cienītājs, tādēļ līderu pozīcijas ieņem lager tipa alus. Protams, cilvēkiem patīk arī eksperimentēt un nogaršot nišas produktus, piemēram, skābu kviešu alu vai sajust netradicionālas apiņu notis (citruss, tropiskie augļi u.c.). Aizvien lielāka nozīme ir alus kvalitātei, kas ir arī nemainīgums starp partijām, tāpēc ražotnēs ir ieviestas kvalitātes kontrole sistēmas, kas seko līdzi visiem posmiem, un nodrošina patērētājus ar kvalitatīvu alu. Populāra tendence ir vegāni produkti, tas skar arī alus ražotājus. Brūvēšanas procesā izmantotie materiāli galvenokārt ir vegāniski, jo tipiski ražošanā netiek izmantots nekas no dzīvnieku valsts. Arvien vairāk dažādos pasākumos redzams, ka cilvēki izvēlas arī bezalkoholisko alu. Ja kādreiz šo produktu klāsts bija mazs, tagad gandrīz katram alus ražotājam ir savs bezalkoholiskā alus veids. Teju visi tiecas sekot šīm tendencēm, un tas ir labi, jo baudām alu atbildīgāk. Pateicoties tam, ka pieejama dažāda informācija un ražotāji īsteno informatīvas akcijas, patērētāji kļūst izglītotāki.
Pavadi dienu sportiski draudzīgā gaisotnē kopā ar draugiem, radiem, paziņām, kolēģiem un citiem riteņbraukšanas entuziastiem!
Bauskas TIC
Ar procedūrām un nodarbībām piepildītas 10 dienas, lai izjustu rehabilitācijas pozitīvo ietekmi uz pašsajūtu. Priecāsimies parūpēties par Jūsu veselību!
EUR 623 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Pasākuma programma ir plaša, sākot no plkst. 9.00 rītā līdz pat pēcpusdienai plkst. 16.00.
Bauskas TIC
Olimpiskā centra “Ventspils” atpūtas objektos - Piedzīvojumu parkā, Ūdens piedzīvojumu parkā, Ledus hallē un viesnīcā tiek piedāvātas īpašas atlaides skolēniem
Ventspils TIC
Ērta atrašanās vieta starp centru un lidostu. Pasākumiem no 1000 € – 10% atlaide. Kafijas pauzes un ēdināšana. Piedāvājums līdz 30.04.2026.
EUR 100 | Rixwell Elefant Hotel
Īpašas cenas Coral Travel Elite vispārdotākajām viesnīcām! Tiem, kuri novērtē luksusa pilnas brīvdienas!
Coral Travel Latvia
2025. gada 20. septembrī no plkst. 9.00 līdz 13.00 dodies izzinošā un jautrā autoorientēšanās braucienā pa Bauskas novadu!
Bauskas TIC
Meklē jauku un piedzīvojumiem bagātu vietu kur doties ekskursijā ar klasesbiedriem? Apkopots Bauskas novada tūrisma piedāvājums skolēniem šajā rudenī!
Bauskas TIC
Ietaupi līdz pat 100EUR nākamajam ceļojumam! Izbaudi saulainās brīvdienas kādā no mūsu īpaši atlasītajām VASARAS KOLEKCIJAS viesnīcām! ☀️
Coral Travel Latvia
20. septembrī notiks “Ērgļu Izaicinājums 2025” - izaicinājums ikvienam ar vieglo 4×4 automašīnu kādā no četrām dalībnieku grupām.
Madonas TIC
Rudens Tukuma novadā atnāk ne tikai ar nu jau dažām krāsainām lapām, bet arī ar bagātīgu kultūras, mūzikas un garšu programmu.
Tukuma TIC
Izbaudi latgaliešu garšas mūsdienīgi! Vīns, ēdiens un sirsnība pašā Rēzeknes sirdī!
Rēzeknes pilsētas TIC
Ventspils Ūdens piedzīvojumu parkā pieejamas sporta, atpūtas un atveseļošanās iespējas dažāda vecuma grupu iedzīvotājiem un sportistiem.
Ventspils TIC
27. septembrī norisināsies ikgadējās auto orientēšanās sacensības komandām “Tūrisma rallijs 2025”. 120 kilometru garumā varēs izzināt Jelgavu un Jelgavas novadu
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
2025. gada 20. septembrī no plkst. 10.00 līdz 13.00 dodieties izzinošā un jautrā pastaigā.
Bauskas TIC
Ienirsti Latgales sirdī – kur kultūra dzīvo un skan! GORS nav tikai koncertzāle, bet vesela pieredze ar pasaules klases akustiku, gardēžu virtuvi un skatu!
Rēzeknes pilsētas TIC
Izmanto QR kodus un atklāj pilsētas vēsturi audio formātā, 4 valodās!
Rēzeknes pilsētas TIC
Latgales vēstniecība GORS ielūdz uz 10. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla “ORGANismi” notikumiem (10.–17. okt.)
Rēzeknes pilsētas TIC
Klāt rudens un dažādos pasākumos, ciemos un pilsētās arī tirdziņi un gadatirgi. Sekojam līdzi informācijai un dodaties baudīt šos brīniškīgos pasākumus!
Tukuma TIC
Plaša telpu izvēle un bezmaksas stāvvieta. 10% atlaide pasākumiem no 1000 €. Pieejamas kafijas pauzes un ēdināšana. Piedāvājums spēkā līdz 30.04.2026.
Rija VEF Hotel