Milzu oga varenam mielastam – gardais un daudzveidīgais ķirbis

Inga Bite | 2024.10.11

Ķirbis ar riekstu garšu, ķirbis cepšanai, spageti ķirbis, muskata ķirbis, dekoratīvais ķirbis – šie un citi ķirbju šķirņu nosaukumi jau saka priekšā, cik daudzveidīgs ir lielās ogas pielietojums. Galu galā, ir arī omes ķirbis – tas visparastākais, kas izaudzis kompostkaudzē un kopā ar citiem lauku labumiem nonācis virtuvē. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis skaidro, ko ar šo rudens bagātību iesākt, lai tā ne tikai neaizietu bojā, bet arī atvieglotu ikdienas maltīšu pagatavošanu.

Kā uzglabāt veselu ķirbi?

Prātīga apiešanās ar šīm lielajām ogām saglabās to krāšņumu un uzturvērtību līdz pat nākamajai siltajai sezonai. Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka ķirbi uzmanīgi transportēt no dārza, tirgus vai veikala uz mājām, ja iecerēts to nesagrieztu novietot ilgtermiņa uzglabāšanai. Būtiski, lai netiktu bojāta ķirbja miza, un tas jāglabā telpā, kurā nav augstas temperatūras, caurvēja un mitruma, – tad lielā oga nebojāsies pat mēnešiem.

Sagriezta ķirbja gabalus, kam iztīrītas sēklas, arī iespējams uzglabāt istabā, taču tikai dažas dienas – ne ilgāk par nedēļu. Griezuma vietā ķirbis izdala sulu, kas apkalst, pārtop par plēvīti un uz laiku pasargā no ārējās vides ietekmes.

Sagataves ēdienreizēm

Kad ķirbis ir atgādāts mājās, gadās attapties, ka vakariņu pagatavošanai šīs rudens veltes tomēr būs par daudz. Tāpēc lieko ķirbja daļu var sagatavot turpmākajām ēdienreizēm. Svaigu ķirbi, sagriežot gabalos un ieliekot slēgtā traukā, ledusskapī var uzglabāt pāris nedēļu, savukārt saldētavā – mēnešiem. Sagataves var izmantot kā piedevas gaļas ēdieniem, izcepot cepeškrāsnī un karstu apberot ar garšvielām.

Ķirbja gabalus var arī izcept vai novārīt bez garšvielām, sablendēt, sapildīt pa porcijām zip-lock slēgtajos maisiņos un uzglabāt saldētavā. Ķirbju biezenis bez garšvielām ir piemērots arī zīdaiņiem, tāpēc jaunie vecāki biezeni var pagatavot lielākā daudzumā, sasaldēt mazulim piemērotās porcijās un atkausēt, kad vajag. Ķirbju biezenis ir piemērots arī kā piedeva sautējumiem, pankūku mīklai, krēmiem un kūkām.

Daudzveidīgs pielietojums

“Tradicionālais jeb omes ķirbis ir kā vissezonas riepas – universāls. To var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienojot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem,” skaidro Normunds Baranovskis.

Nedrīkst aizmirst bērnības ziemas garšu – marinētu ķirbi ar krustnagliņām. Taču, lai ar to iekārdinātu arī mūsdienu jaunāko paaudzi, plānākas ķirbja šķēles var sadalīt, izspiežot ar piparkūku formām, un burkās pildīt, piemēram, ķirbju zvaigznes. Un, ja pievienosi arī plānas cidoniju šķēlītes, ķirbis iegūs ananasa garšu. Savukārt pārpalikumus var savārīt biezenī. Ķirbjus var arī sālīt un fermentēt 3–4% sālsūdenī.

No ķirbjiem var spiest sulu, taču, lai balansētu saldumu garšā, ieteicams pievienot arī ābolu, burkānu vai citrusaugļu sulu. Ja ķirbja sulu vēlies uzglabāt ilgāk par pāris dienām, tā jākarsē. Savukārt no izspiedumiem var cept pankūkas.

Sulas spiešanai gan nederēs muskatķirbis, taču to var izmantot pankūku, biezzupu un jo sevišķi ievārījumu pagatavošanai. Saldā ķirbja masa kā bāze, kam pievienoti āboli, upenes vai citas ogas un augļi, var tapt par negaidīti gardu piedevu desertiem.

Kaltēt var ne tikai gabaliņos sagrieztus svaigus ķirbjus, bet arī cukura sīrupā vārītus, pagatavojot sukādes. Savukārt cepšanai piemēroti ir arī mazie ķirbīši, kurus cepeškrāsnī var likt veselus ar visu mizu un pēc tam izgrebt aromātisko biezeni ar karoti.

Visbeidzot, ķirbis var kļūt arī par dizaina objektu – mazie daudzveidīgo formu ķirbīši piešķirs rudenīgi mājīgu noskaņu interjerā. Savukārt lielākos ķirbjos var izgrebt acis, muti vai kādus fantāzijas tēlus un ar tiem izdekorēt māju Helovīnam.

Avots: Rimibaltic.com


travelnews - 3832
Ziemas pasaka Durbes pilī

Ziemas pasaka Durbes pilī

Katrs no mums sapņos un iedomās ir iztēlojies savu Ziemas pasaku. Pavisam noteikti katrs stūrītis šeit piepildīts ar ticību un mīlestību, bet ko vēl?

Tukuma TIC

Izdota Bauskas novada tūrisma himna

Izdota Bauskas novada tūrisma himna

Noklausies jauno hitu un seko līdzi izaicinājumam - tūrisma himna nu jāizveido #LiepājaTravel komandai!

Bauskas TIC

Šefs virtuvē Ingmārs Ladigs Rožmalās

Šefs virtuvē Ingmārs Ladigs Rožmalās

Esi gaidīts ciemos uz vakara restorānu A/K "Rožmalas"!

Bauskas TIC

Svētku garšas tirdziņš Tukumā

Svētku garšas tirdziņš Tukumā

Ikvienu interesentu gaidīs mājražotāji un amatnieki ar saviem gardumiem un darinājumiem. Notekti būs iespēja atrast svētku dāvanas.

Tukuma TIC

Ziemassvētku koncerts Skaistkalnes baznīcā

Ziemassvētku koncerts Skaistkalnes baznīcā

Uz Ziemassvētku noskaņu koncertu Skaistkalnes katoļu baznīcā aicina dziedātāja Aleksandra ŠPICBERGA!

Bauskas TIC

Skaistais Toskānas zieds Bauskas pilī

Skaistais Toskānas zieds Bauskas pilī

Sestdien, 23.novembrī plkst. 18.00 Bauskas pils aicina uz romantisku koncertu “Skaistais Toskānas zieds”.

Bauskas TIC

Grupas “Klaidonis” jubilejas svinības

Grupas “Klaidonis” jubilejas svinības

Kantrīmūzikas koncerts un jaunā albuma prezentācija “Klaidonim 20”.

Tukuma TIC

Alūksnes pilsētas Ziemassvētku tirdziņš

Alūksnes pilsētas Ziemassvētku tirdziņš

Ziemassvētku tirdziņš Alūksnē ik gadu pulcē daudz alūksniešu, pilsētas viesu, lai satiktos, baudītu Ziemassvētku noskaņu mūziku, iegādātu skaistas dāvanas!

Alūksnes TIC

Vecpilsētas mājā - H. Smilgas foto izstāde

Vecpilsētas mājā - H. Smilgas foto izstāde

Jelgavas Vecpilsētas mājā līdz 1.decembrim skatāma Haralda Smilgas fotogrāfiju izstāde “Sarmīte un dzejnieks Čaks.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Sākas Ziemsvētku gaidīšanas laiks Madonā

Sākas Ziemsvētku gaidīšanas laiks Madonā

30. novembrī ar oriģinālu un košu Boho stila adventes vainagu veidošanu LVM Kalsnavas arborētumā sāksies skaistais saulgriežu gaidīšanas laiks.

Madonas TIC

Liepājas skaņas Rundāles pilī

Liepājas skaņas Rundāles pilī

14. decembra vakars Rundāles pils Baltajā zālē būs veltīts kamermūzikai.

Bauskas TIC

Ekskluzīvs piedāvājums Via Vitalité

Ekskluzīvs piedāvājums Via Vitalité

Rezervē jebkuru no Via Vitalité programmām šajos svētku mēnešos un katru 5. dienu saņem dāvanā bez maksas! *atlaides nesummējas. Tel: +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Izdota brošūra “Bauskas novads aicina

Izdota brošūra “Bauskas novads aicina"!

Izdota tūrisma brošūra “Bauskas novads aicina!” latviešu un angļu valodā, iekļaujot fotogrāfijas, aprakstus par tūrisma objektiem un citu aktuālo informāciju.

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -