Milzu oga varenam mielastam – gardais un daudzveidīgais ķirbis

Milzu oga varenam mielastam –

Foto: Rimibaltic.com | Autors: Inga Bite | 2024.10.11

Ķirbis ar riekstu garšu, ķirbis cepšanai, spageti ķirbis, muskata ķirbis, dekoratīvais ķirbis – šie un citi ķirbju šķirņu nosaukumi jau saka priekšā, cik daudzveidīgs ir lielās ogas pielietojums. Galu galā, ir arī omes ķirbis – tas visparastākais, kas izaudzis kompostkaudzē un kopā ar citiem lauku labumiem nonācis virtuvē. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis skaidro, ko ar šo rudens bagātību iesākt, lai tā ne tikai neaizietu bojā, bet arī atvieglotu ikdienas maltīšu pagatavošanu.

Kā uzglabāt veselu ķirbi?

Prātīga apiešanās ar šīm lielajām ogām saglabās to krāšņumu un uzturvērtību līdz pat nākamajai siltajai sezonai. Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka ķirbi uzmanīgi transportēt no dārza, tirgus vai veikala uz mājām, ja iecerēts to nesagrieztu novietot ilgtermiņa uzglabāšanai. Būtiski, lai netiktu bojāta ķirbja miza, un tas jāglabā telpā, kurā nav augstas temperatūras, caurvēja un mitruma, – tad lielā oga nebojāsies pat mēnešiem.

Sagriezta ķirbja gabalus, kam iztīrītas sēklas, arī iespējams uzglabāt istabā, taču tikai dažas dienas – ne ilgāk par nedēļu. Griezuma vietā ķirbis izdala sulu, kas apkalst, pārtop par plēvīti un uz laiku pasargā no ārējās vides ietekmes.

Sagataves ēdienreizēm

Kad ķirbis ir atgādāts mājās, gadās attapties, ka vakariņu pagatavošanai šīs rudens veltes tomēr būs par daudz. Tāpēc lieko ķirbja daļu var sagatavot turpmākajām ēdienreizēm. Svaigu ķirbi, sagriežot gabalos un ieliekot slēgtā traukā, ledusskapī var uzglabāt pāris nedēļu, savukārt saldētavā – mēnešiem. Sagataves var izmantot kā piedevas gaļas ēdieniem, izcepot cepeškrāsnī un karstu apberot ar garšvielām.

Ķirbja gabalus var arī izcept vai novārīt bez garšvielām, sablendēt, sapildīt pa porcijām zip-lock slēgtajos maisiņos un uzglabāt saldētavā. Ķirbju biezenis bez garšvielām ir piemērots arī zīdaiņiem, tāpēc jaunie vecāki biezeni var pagatavot lielākā daudzumā, sasaldēt mazulim piemērotās porcijās un atkausēt, kad vajag. Ķirbju biezenis ir piemērots arī kā piedeva sautējumiem, pankūku mīklai, krēmiem un kūkām.

Daudzveidīgs pielietojums

“Tradicionālais jeb omes ķirbis ir kā vissezonas riepas – universāls. To var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienojot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem,” skaidro Normunds Baranovskis.

Nedrīkst aizmirst bērnības ziemas garšu – marinētu ķirbi ar krustnagliņām. Taču, lai ar to iekārdinātu arī mūsdienu jaunāko paaudzi, plānākas ķirbja šķēles var sadalīt, izspiežot ar piparkūku formām, un burkās pildīt, piemēram, ķirbju zvaigznes. Un, ja pievienosi arī plānas cidoniju šķēlītes, ķirbis iegūs ananasa garšu. Savukārt pārpalikumus var savārīt biezenī. Ķirbjus var arī sālīt un fermentēt 3–4% sālsūdenī.

No ķirbjiem var spiest sulu, taču, lai balansētu saldumu garšā, ieteicams pievienot arī ābolu, burkānu vai citrusaugļu sulu. Ja ķirbja sulu vēlies uzglabāt ilgāk par pāris dienām, tā jākarsē. Savukārt no izspiedumiem var cept pankūkas.

Sulas spiešanai gan nederēs muskatķirbis, taču to var izmantot pankūku, biezzupu un jo sevišķi ievārījumu pagatavošanai. Saldā ķirbja masa kā bāze, kam pievienoti āboli, upenes vai citas ogas un augļi, var tapt par negaidīti gardu piedevu desertiem.

Kaltēt var ne tikai gabaliņos sagrieztus svaigus ķirbjus, bet arī cukura sīrupā vārītus, pagatavojot sukādes. Savukārt cepšanai piemēroti ir arī mazie ķirbīši, kurus cepeškrāsnī var likt veselus ar visu mizu un pēc tam izgrebt aromātisko biezeni ar karoti.

Visbeidzot, ķirbis var kļūt arī par dizaina objektu – mazie daudzveidīgo formu ķirbīši piešķirs rudenīgi mājīgu noskaņu interjerā. Savukārt lielākos ķirbjos var izgrebt acis, muti vai kādus fantāzijas tēlus un ar tiem izdekorēt māju Helovīnam.

Avots: Rimibaltic.com


aviareps - 3842

"DEMO" salodojums TOREIZ un TAGAD

Koncertšovs "TOREIZ UN TAGAD", kurā rotaļīgā retrospekcijā uz skatuves kāps gan bijušie gan esošie dejotāji un parādīs kā 25 gados mainījušās dejas tendences.

Tukuma TIC

Leģendu nakts Svitenes pilī

Leģendu nakts Svitenes pilī

Svitenes pilī Latvijas Piļu un muižu asociācijas rīkotais pasākums – Leģendu nakts 2024. Iepazīsties ar pasākumu programmu Svitenes pilī.

Bauskas TIC

Piesakies pirts skolai Lielzemenēs

Piesakies pirts skolai Lielzemenēs

2024. gada 27.oktobrī savas mācības uzsāks jaunā pirtnieku un pirtsmīļu grupa. Tev ir iespēja pievienoties!

Bauskas TIC

Augšdaugavas novada pasākumi oktobrī

Augšdaugavas novada pasākumi oktobrī

Augšdaugavas novada kultūras pasākumi oktobrī.

TAKA

Halovīnu parks Bauskā

Halovīnu parks Bauskā

No 17. oktobra līdz 10. novembrim esat aicināti piedzīvot īstu Halovīna burvību katru dienu no plkst. 15:00 līdz 22:00.

Bauskas TIC

Baudi atpūtu kādā no viesnīcām Bauskā

Baudi atpūtu kādā no viesnīcām Bauskā

Baudi izsmalcinātu atpūtu kādā no 7 viesnīcām: kā Bauskā, tā arī Bauskas pievārtē, gūstot patiesu mieru Zemgalē!

Bauskas TIC

Iepazīsti Bausku ar autofotoorientēšanos

Iepazīsti Bausku ar autofotoorientēšanos

19.oktobrī notiks autofotoorientēšanās brauciens "Bauska 2024"

Bauskas TIC

Radošās darbnīcas rudens brīvlaikā

Radošās darbnīcas rudens brīvlaikā

Rīgas Motormuzejs aicina bērnus un jauniešus piedalīties radošās aktivitātēs, lai interesanti un izzinoši pavadītu brīvo laiku un uzzinātu daudz jauna.

Motormuzejs

Leģendu nakts Kokneses pilsdrupās

Leģendu nakts Kokneses pilsdrupās

26.oktobra vakarā Kokneses pilsdrupu teritorija tērpsies starmešu gaismās multimediālā gaismas uzvedumā "Vēstules no kosmosa".

Aizkraukles novada TIC

Pasaku muzejā–rokoperas

Pasaku muzejā–rokoperas "Lāčplēsis" tērpi

Jaunā iestudējuma krāšņie tērpi un to skices, kuru autore ir tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska).

Tukuma TIC

Kodolraķešu bāzē Zeltiņos - Halovīni

Kodolraķešu bāzē Zeltiņos - Halovīni

Jau otro gadu Zeltiņu Kodolraķešu bāzē norisināsies Halovīnu pasākums. sākot ar dažādām spēlēm un radošajām darbnīcām un beidzot ar tērpu apbalvošanu!

Alūksnes TIC

Baudi Zelta rudeni Alūksnē!

Baudi Zelta rudeni Alūksnē!

Zelta rudens Alūksnē- tās ir piesātinātas krāsas fotogrāfijās, toņu daudzveidība un harmoniska dabas savīšanās ar Alūksnes kultūrvēsturi! Kur baudīt- ieskaties!

Alūksnes TIC

HALOVĪNS | Nakts piedzīvojums Tukuma mežos

HALOVĪNS | Nakts piedzīvojums Tukuma mežos

Īpašais Halovīna pārgājiens. Meklēsim vilkačus Tukuma pusē! Jaunas aizraujošas aktivitātes mežā, bet arī iespēju piedzīvot ko nepiedzīvotu

Tukuma TIC

Koncertstāsts Mežotnes baznīcā

Koncertstāsts Mežotnes baznīcā

Esat aicināti piedalīties koncertstāstā "Mežā ... nakts", kas norisināsies Kultūrtelpa "Mežotnes baznīca".

Bauskas TIC

Publiskā ekskursija Kodolraķešu bāzē.

Publiskā ekskursija Kodolraķešu bāzē.

19.oktobrī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. Piesakies, atklāj un uzzini!

EUR 5 | Alūksnes TIC

Kamermūzikas koncerts

Kamermūzikas koncerts "Ar gaismu sirdī"

Kamermūzikas koncerts "Ar gaismu sirdī" notiks 26. oktobrī plkst. 18:00 Neretas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Ieeja koncertos bez maksas vai par ziedojumiem.

Aizkraukles novada TIC

Bezmaksas objekti – jā, Tu nepārlasīji!

Bezmaksas objekti – jā, Tu nepārlasīji!

Dodies Bauskas novadā uz objektiem, kas pieejami bezmaksas! Dabas takas un parki, vides objekti, māksla, arhitektūra, kulta vietas, pat sala, rātsnams un vēl!

Bauskas TIC

Leģendu nakts 2024 Alūksnē

Leģendu nakts 2024 Alūksnē

Alūksnes Jaunā pils Leģendu nakts 2024 ietvaros aicina apmeklētājus 26. oktobrī no plkst. 16.00 – 20.00 uz pasākumu “Pagātnes stāsti mākslas gaismā”!

EUR 4 | Alūksnes TIC

Maizes cepšana Ribbes dzirnavās!

Maizes cepšana Ribbes dzirnavās!

19.oktobrī no plkst. 15:00 līdz plkst. 19:00 Grauda Spēks Maizes cepšanas meistarklase Ribbes dzirnavās!

Bauskas TIC

Miks Dukurs Bauskā

Miks Dukurs Bauskā

24. oktobris – neaizmirstamam mūzikas vakaram Bauskā!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -