Konjaka ceļvedis - ieguve, pagatavošana un veidi

Elizabete Čeprova | 2024.10.15

Konjaks, brendija veids, bieži tiek asociējās greznību, izsmalcinātību un meistarību. Pazīstams ar savu bagāto vēsturi un sarežģīto garšas profilu, konjaks gadsimtiem tiek baudīts, un ir augstu novērtēts stiprais alkoholiskais dzēriens.

Kas ir konjaks?

Konjaks ir destilēta vīna brendija veids, kura izcelsme ir Konjaka reģionā Francijas dienvidrietumos. Ir plašs konjaku piedāvājums, tāpēc, lai iepazītos vairāk, apskati piedāvājumu spirits and wine platformā. Lai to varētu dēvēt par konjaku, tam jāatbilst vairākiem stingriem Francijas tiesību aktos noteiktajiem kritērijiem:

● Ģeogrāfiskā izcelsme - konjaks ir jāražo Konjaka reģionā, kurā ietilpst seši specifiski vīna dārzu apgabali, piemēram, Grande Champagne, Petite Champagne un Borderies.
● Vīnogu šķirnes - galvenā vīnoga, ko izmanto konjaka ražošanā, ir Ugni Blanc, lai gan var izmantot arī Folle Blanche un Colombard. Ugni Blanc ir pazīstams ar savu skābo garšu un spēju ražot vieglus, atsvaidzinošus vīnus, kas ir ideāli piemēroti destilācijai.
● Destilācijas process - konjaks divreiz jādestilē vara destilācijas traukos. Šī dubultā destilācija ir veids, kā tiek panākta konjakam raksturīgā garša un aromāts.
● Nogatavināšana - pēc destilācijas konjaks tiek izturēts ozolkoka mucās vismaz divus gadus. Ozolkoka mucas, kas bieži izgatavotas no franču ozola, veicina garšas profilu, laika gaitā piešķirot vaniļas, garšvielu un koka notis.

Konjaka ražošanas process
Pirms konjaks nonāk veikalu plauktos, tam ir jāiziet vairāki posmi un pagatavošanas process:
● Ražas novākšana - process sākas rudenī, kad tiek novāktas vīnogas. Vīnogas tiek presētas, lai iegūtu sulu, kas pēc tam tiek raudzētas vīnā ar zemu alkohola saturu.
● Divkāršā destilācija iegūto vīnu divreiz destilē vara destilācijas traukos un pārvērš to dzidrā, bezkrāsainā spirtā, ko sauc par "eau-de-vie", kas burtiski nozīmē "dzīvības ūdens".
● Nogatavināšana - eau-de-vie tiek pārnests uz ozolkoka mucām, kur tas nogatavojas un attīsta konjaka raksturīgo krāsu un garšu. Novecošanas process ir ļoti svarīgs, jo tas ļauj dzērienam mijiedarboties ar koku.
● Sajaukšana - viens no unikālākajiem konjaka aspektiem ir sajaukšanas process, apvienojot dažāda vecuma un dažādu vīna dārzu spirtus, lai izveidotu harmonisku galaproduktu.

Dažādas konjaka kategorijas: VS, VSOP, XO
Konjaks tiek iedalīts dažādās kategorijās, pamatojoties uz jaunāko eau-de-vie, kas izmantots dzēriena pagatavošanai. Šīs vecuma klasifikācijas sniedz vispārēju priekšstatu par konjaka gatavību un garšas profilu.

1. VS (Very Special), minimālais vecums ir 2 gadi - VS konjaki parasti ir vieglāki un pēc garšas svaigāki, padarot tos par lielisku izvēli kokteiļiem vai malkošanai. Tā kā tie ir jaunāki, to garša bieži vien ir auglīga ar ozola notīm. Kopējās garšas notis VS konjakos ietver svaigu augļu, citrusaugļu un ziedu aromātus.
2. VSOP (Very Superior Old Pale), minimālais vecums ir 4 gadi - VSOP konjaki ir sarežģītāki nekā VS, un tiem ir dziļāks garšas profils, pateicoties ilgākam izturēšanas procesam. Šim konjakam ir raksturīgas bagātīgākas žāvētu augļu, medus un garšvielu notis. VSOP konjaki ir daudzpusīgi, un tos var baudīt tīrā veidā vai kokteiļos.
3. XO (Extra Old), minimālais vecums ir 10 gadi - XO konjaki piedāvā neticami sarežģītas un daudzpusīgas garšas, bieži vien ietverot žāvētus augļus, tumšo šokolādi, tabaku, ādu un siltas garšvielas. XO konjaku vislabāk baudīt tīrā veidā, istabas temperatūrā, tulpes formas glāzē. Tas ļauj atklāties visam aromātu un garšu profilam, piedāvājot patiesi ieskaujošu pieredzi.
4. Napoleons - līdzīgi kā XO, arī Napoleona konjakiem jābūt izturētiem ilgāku periodu, vismaz 6 gadus. Daži zīmoli izmanto šo apzīmējumu, lai norādītu konjaku, kas ir starp VSOP un XO brieduma ziņā.
5. Hors d’Âge - šis apzīmējums, kas nozīmē "pārsniedzis vecumu", tiek izmantots konjakiem, kas pārsniedz tipiskās XO novecošanas prasības, ko bieži uzskata par prestižākajiem un labākajiem konjakiem.

Konjaks apvieno greznību, bagātīgas garšas un senas tradīcijas. Izpratne par konjaka pagatavošanu, ieguvi un dažādiem veidiem ļaus pilnībā novērtēt šo izcilo dzērienu. Tāpēc nākamreiz, kad atradīsit sev glāzi konjaka, veltiet laiku, lai pārskatītu vēsturi, meistarību un bagātīgās garšas, kas raksturo šo ikonisko dzērienu.

Reklāmas raksts.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Avots: uprankd.com


celojumubode - 3940
Vidusjūras princese - Malta!

Vidusjūras princese - Malta!

EUR 1009 | Itaka Latvia

Kaspars Znotiņš un Ēriks Upenieks Akustikā

Kaspars Znotiņš un Ēriks Upenieks Akustikā

31.oktobrī AKUSTIKĀ aicinām uz lirisku, mīļu, arī asprātīgu piektdienas vakaru koā ar Kasparu Znotiņu un Ēriku Upenieku!

EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Parīze - Apskates ceļojums!

Parīze - Apskates ceļojums!

EUR 689 | Itaka Latvia

Lielā dzintara jubilejas festivāls

Lielā dzintara jubilejas festivāls

7. un 8. novembrī Liepājas koncertzāles desmitgades svinību kulminācijā uz skatuves vienosies vairāk nekā 250 profesionālu mūziķu.

Liepājas reģiona TIB

Erudīcijas spēle Mujānu biedrības namā

Erudīcijas spēle Mujānu biedrības namā

30. oktobrī plkst. 18.30 Mujānu biedrības namā norisināsies erudīcijas spēle, ko rīko ZiMinU spēles.

EUR 30 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Pirmsoperācijas anesteziologa konsultācija

Pirmsoperācijas anesteziologa konsultācija

Pirms jebkuras operācijas vai invazīvas procedūras, kurā tiek izmantota anestēzija, viens no svarīgākajiem sagatavošanās posmiem ir anesteziologa konsultācija.

Republikas laukuma klīnika

Raiņa māja Berķenelē

Raiņa māja Berķenelē

Berķeneles pusmuižā ir pagājusi Latvijas izcilā dzejnieka, tulkotāja, drāmas meistara, politiskā un sabiedriskā darbinieka Raiņa (1865 – 1929) bērnība.

TAKA

Jauns mānesis - jaunas Atlaides

Jauns mānesis - jaunas Atlaides

Nepalaid garām iespēju apceļot savu sapņu galamērķi! - Jaunas atlaides patru mēnesi un izdevīgi pēdējā brīža piedāvājumi // Neatradi kāroto - jautā mums!

EUR 415 | Estravel Latvia

 Bebrenes muižas komplekss

Bebrenes muižas komplekss

Bebrenes muižas ansamblis ir viens no nedaudzajiem Sēlijā, kurā pilnībā ir saglabājušies visi 19. gs. Bebrenes muižas apbūves elementi.

TAKA

Franču Rivjēra! Cena sākot no 309 eur!

Franču Rivjēra! Cena sākot no 309 eur!

EUR 309 | Itaka Latvia

Nebeidzama vasara ar Club Med!

Nebeidzama vasara ar Club Med!

Iegādājieties savu sapņu ceļojumu 2025. gada nogalei un 2026. gadam, ietaupot līdz pat 30%. // Viss iekļauts serviss!

EUR 855 | Estravel Latvia

Jamaika! Cena sākot no 2069 eur !

Jamaika! Cena sākot no 2069 eur !

EUR 2069 | Itaka Latvia

Dvietes īstais lauku saldējums

Dvietes īstais lauku saldējums

Dvietes īstais lauku saldējums ir ģimenes uzņēmums, kas izveidots balstoties uz paaudžu paaudzēs iegūtām zināšanām par to, kā jāgaršo kvalitatīvam pienam.

TAKA

Vidusjūras kruīzu ceļojumi!

Vidusjūras kruīzu ceļojumi!

Laiks doties jūrā! Vidusjūras kruīzs – lielisks veids, kā apvienot atpūtu, komfortu un jaunu vietu atklāšanu.

EUR 589.00 | Latvia Tours

Šī gada BAISĪGĀKAIS DISKO!

Šī gada BAISĪGĀKAIS DISKO!

Helovīna nakts “Pērlē” – grandioza mistērija Jūrmalā ar FUNFIN uz skatuves, maskām un DJ ritmiem līdz rīta gaismai.

EUR 30 | Baltic Beach Hotel & SPA

Ēģipte! Cena sākot no 549 eur!

Ēģipte! Cena sākot no 549 eur!

EUR 549 | Itaka Latvia

Kipra! Cena sākot no 399 eur!

Kipra! Cena sākot no 399 eur!

EUR 399 | Itaka Latvia

Meditatīvs skaņu rīts un sajūtu brokastis

Meditatīvs skaņu rīts un sajūtu brokastis

1. novembrī plkst. 7.00 Mujānu biedrības nams aicina ļauties meditatīvam skaņu rītam! Pēc skaņu meditācijas būs iespēja pievienoties Sajūtu brokastīm.

EUR 20 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Ekskursija koncertzālē

Ekskursija koncertzālē "Lielais dzintars"

Ekskursijas laikā gida pavadībā ielūkosieties kā Lielajā zālē, tā arī citās koncertu un mākslas telpās, kur ikdienā uzturas ap 400 esošo un topošo mūzikas profe

Liepājas reģiona TIB

Amsterdama! Cena sākot no 399 eur!

Amsterdama! Cena sākot no 399 eur!

EUR 399 | Itaka Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -