Elizabete Čeprova | 2024.10.15
Konjaks, brendija veids, bieži tiek asociējās greznību, izsmalcinātību un meistarību. Pazīstams ar savu bagāto vēsturi un sarežģīto garšas profilu, konjaks gadsimtiem tiek baudīts, un ir augstu novērtēts stiprais alkoholiskais dzēriens.
Kas ir konjaks?

Muzejs “Andrupenes lauku sēta” aicina gan lielus, gan mazus kopīgi iekustināt Ziemas Saulgriežus un svinēt astronomiskās ziemas sākumu!
Krāslavas TIC
Konjaks ir destilēta vīna brendija veids, kura izcelsme ir Konjaka reģionā Francijas dienvidrietumos. Ir plašs konjaku piedāvājums, tāpēc, lai iepazītos vairāk, apskati piedāvājumu spirits and wine platformā. Lai to varētu dēvēt par konjaku, tam jāatbilst vairākiem stingriem Francijas tiesību aktos noteiktajiem kritērijiem:
● Ģeogrāfiskā izcelsme - konjaks ir jāražo Konjaka reģionā, kurā ietilpst seši specifiski vīna dārzu apgabali, piemēram, Grande Champagne, Petite Champagne un Borderies.
● Vīnogu šķirnes - galvenā vīnoga, ko izmanto konjaka ražošanā, ir Ugni Blanc, lai gan var izmantot arī Folle Blanche un Colombard. Ugni Blanc ir pazīstams ar savu skābo garšu un spēju ražot vieglus, atsvaidzinošus vīnus, kas ir ideāli piemēroti destilācijai.
● Destilācijas process - konjaks divreiz jādestilē vara destilācijas traukos. Šī dubultā destilācija ir veids, kā tiek panākta konjakam raksturīgā garša un aromāts.
● Nogatavināšana - pēc destilācijas konjaks tiek izturēts ozolkoka mucās vismaz divus gadus. Ozolkoka mucas, kas bieži izgatavotas no franču ozola, veicina garšas profilu, laika gaitā piešķirot vaniļas, garšvielu un koka notis.
Konjaka ražošanas process
Pirms konjaks nonāk veikalu plauktos, tam ir jāiziet vairāki posmi un pagatavošanas process:
● Ražas novākšana - process sākas rudenī, kad tiek novāktas vīnogas. Vīnogas tiek presētas, lai iegūtu sulu, kas pēc tam tiek raudzētas vīnā ar zemu alkohola saturu.
● Divkāršā destilācija iegūto vīnu divreiz destilē vara destilācijas traukos un pārvērš to dzidrā, bezkrāsainā spirtā, ko sauc par "eau-de-vie", kas burtiski nozīmē "dzīvības ūdens".
● Nogatavināšana - eau-de-vie tiek pārnests uz ozolkoka mucām, kur tas nogatavojas un attīsta konjaka raksturīgo krāsu un garšu. Novecošanas process ir ļoti svarīgs, jo tas ļauj dzērienam mijiedarboties ar koku.
● Sajaukšana - viens no unikālākajiem konjaka aspektiem ir sajaukšanas process, apvienojot dažāda vecuma un dažādu vīna dārzu spirtus, lai izveidotu harmonisku galaproduktu.
Dažādas konjaka kategorijas: VS, VSOP, XO
Konjaks tiek iedalīts dažādās kategorijās, pamatojoties uz jaunāko eau-de-vie, kas izmantots dzēriena pagatavošanai. Šīs vecuma klasifikācijas sniedz vispārēju priekšstatu par konjaka gatavību un garšas profilu.
1. VS (Very Special), minimālais vecums ir 2 gadi - VS konjaki parasti ir vieglāki un pēc garšas svaigāki, padarot tos par lielisku izvēli kokteiļiem vai malkošanai. Tā kā tie ir jaunāki, to garša bieži vien ir auglīga ar ozola notīm. Kopējās garšas notis VS konjakos ietver svaigu augļu, citrusaugļu un ziedu aromātus.
2. VSOP (Very Superior Old Pale), minimālais vecums ir 4 gadi - VSOP konjaki ir sarežģītāki nekā VS, un tiem ir dziļāks garšas profils, pateicoties ilgākam izturēšanas procesam. Šim konjakam ir raksturīgas bagātīgākas žāvētu augļu, medus un garšvielu notis. VSOP konjaki ir daudzpusīgi, un tos var baudīt tīrā veidā vai kokteiļos.
3. XO (Extra Old), minimālais vecums ir 10 gadi - XO konjaki piedāvā neticami sarežģītas un daudzpusīgas garšas, bieži vien ietverot žāvētus augļus, tumšo šokolādi, tabaku, ādu un siltas garšvielas. XO konjaku vislabāk baudīt tīrā veidā, istabas temperatūrā, tulpes formas glāzē. Tas ļauj atklāties visam aromātu un garšu profilam, piedāvājot patiesi ieskaujošu pieredzi.
4. Napoleons - līdzīgi kā XO, arī Napoleona konjakiem jābūt izturētiem ilgāku periodu, vismaz 6 gadus. Daži zīmoli izmanto šo apzīmējumu, lai norādītu konjaku, kas ir starp VSOP un XO brieduma ziņā.
5. Hors d’Âge - šis apzīmējums, kas nozīmē "pārsniedzis vecumu", tiek izmantots konjakiem, kas pārsniedz tipiskās XO novecošanas prasības, ko bieži uzskata par prestižākajiem un labākajiem konjakiem.
Konjaks apvieno greznību, bagātīgas garšas un senas tradīcijas. Izpratne par konjaka pagatavošanu, ieguvi un dažādiem veidiem ļaus pilnībā novērtēt šo izcilo dzērienu. Tāpēc nākamreiz, kad atradīsit sev glāzi konjaka, veltiet laiku, lai pārskatītu vēsturi, meistarību un bagātīgās garšas, kas raksturo šo ikonisko dzērienu.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.


Viesu māja “Pie draugiem” piedāvā naktsmītnes komfortablos numuros, pirti un dīķi, svinību telpas, bērnu rotaļu laukumu, sporta laukumu, Wi-Fi internetu u.c.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Ja vēlaties uzzināt vairāk par hialuronskābes un PRP injekcijām, piesakieties uz konsultāciju pie mūsu ginekologiem!
Republikas laukuma klīnika

20. decembrī Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs aicina uz koncertuzvedumu "Ziemassvētkus gaidot".
Liepājas reģiona TIB

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” atklāta jauna publiska telpa iedzīvotājiem un pilsētas viesiem ar nosaukumu “Pietura”.
Liepājas reģiona TIB

Pēdējā brīža piedāvājumi un karstākās ceļojumu atlaides! Dažādi ceļojumu pakalpojumi.
EUR 249 | Estravel Latvia

🍕 Domino's Pizza ir lielākā picu ķēde pasaulē ar vairāk nekā 20 000 restorāniem visā pasaulē. Domino's - amerikāņu garšīgo picu zīmols!
Domino`s Pizza

Turkish Airlines Ekonomiskās klases aviobiļešu akcija // Ceļošanas periods: līdz 15.06.2026. // PĀRDOŠANA: līdz 26.12.
EUR 409 | SKY24.LV

Viesu māja “Pumpuri” piedāvā naktsmītnes 6 cilvēkiem (3 istabas). Viesiem ir pieejama burbuļvanna, bezmaksas Wi-Fi, sauna, dārzs.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Turkish Airlines Ekonomiskās klases aviobiļešu piedāvājums // Pārdošanas periods: līdz 26.12. // Ceļošanas periods: līdz 15.06.2026.
EUR 549 | SKY24.LV

Kalnu slēpošanas bāze EGĻUKALNS atrodas Latvijā visaugstākajā Augšzemes augstienē.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Rokdarbu darbnīcā “Māra” ir iespēja iegādāties un pasūtīt dažādus rokdarbus, kā arī apgūt rokdarbu tehnikas.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

20. decembrī plkst. 11.00–15.00 līdzās Valmiermuižas parkam norisināsies ziemas saulgriežu svinības un tirdziņš “Gardu muti”.
Valmieras novada Tūrisma pārvalde

CANTINA – Silene Resort&SPA vīna studija, kurā patstāvīgi tiek papildināts bagātīgs itāļu vīnu klāsts, kas pārsteigs īstus vīna cienītājus ar Processo vīniem.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa