Elizabete Čeprova | 2024.10.15
Konjaks, brendija veids, bieži tiek asociējās greznību, izsmalcinātību un meistarību. Pazīstams ar savu bagāto vēsturi un sarežģīto garšas profilu, konjaks gadsimtiem tiek baudīts, un ir augstu novērtēts stiprais alkoholiskais dzēriens.
Kas ir konjaks?
Turība piedāvā studiju programmu “Viesnīcu pakalpojumu organizators”, kur nepieciešamās zināšanas var iegūt īsā laikā - tikai 2,3 gados!
Biznesa augstskola Turība
Konjaks ir destilēta vīna brendija veids, kura izcelsme ir Konjaka reģionā Francijas dienvidrietumos. Ir plašs konjaku piedāvājums, tāpēc, lai iepazītos vairāk, apskati piedāvājumu spirits and wine platformā. Lai to varētu dēvēt par konjaku, tam jāatbilst vairākiem stingriem Francijas tiesību aktos noteiktajiem kritērijiem:
● Ģeogrāfiskā izcelsme - konjaks ir jāražo Konjaka reģionā, kurā ietilpst seši specifiski vīna dārzu apgabali, piemēram, Grande Champagne, Petite Champagne un Borderies.
● Vīnogu šķirnes - galvenā vīnoga, ko izmanto konjaka ražošanā, ir Ugni Blanc, lai gan var izmantot arī Folle Blanche un Colombard. Ugni Blanc ir pazīstams ar savu skābo garšu un spēju ražot vieglus, atsvaidzinošus vīnus, kas ir ideāli piemēroti destilācijai.
● Destilācijas process - konjaks divreiz jādestilē vara destilācijas traukos. Šī dubultā destilācija ir veids, kā tiek panākta konjakam raksturīgā garša un aromāts.
● Nogatavināšana - pēc destilācijas konjaks tiek izturēts ozolkoka mucās vismaz divus gadus. Ozolkoka mucas, kas bieži izgatavotas no franču ozola, veicina garšas profilu, laika gaitā piešķirot vaniļas, garšvielu un koka notis.
Konjaka ražošanas process
Pirms konjaks nonāk veikalu plauktos, tam ir jāiziet vairāki posmi un pagatavošanas process:
● Ražas novākšana - process sākas rudenī, kad tiek novāktas vīnogas. Vīnogas tiek presētas, lai iegūtu sulu, kas pēc tam tiek raudzētas vīnā ar zemu alkohola saturu.
● Divkāršā destilācija iegūto vīnu divreiz destilē vara destilācijas traukos un pārvērš to dzidrā, bezkrāsainā spirtā, ko sauc par "eau-de-vie", kas burtiski nozīmē "dzīvības ūdens".
● Nogatavināšana - eau-de-vie tiek pārnests uz ozolkoka mucām, kur tas nogatavojas un attīsta konjaka raksturīgo krāsu un garšu. Novecošanas process ir ļoti svarīgs, jo tas ļauj dzērienam mijiedarboties ar koku.
● Sajaukšana - viens no unikālākajiem konjaka aspektiem ir sajaukšanas process, apvienojot dažāda vecuma un dažādu vīna dārzu spirtus, lai izveidotu harmonisku galaproduktu.
Dažādas konjaka kategorijas: VS, VSOP, XO
Konjaks tiek iedalīts dažādās kategorijās, pamatojoties uz jaunāko eau-de-vie, kas izmantots dzēriena pagatavošanai. Šīs vecuma klasifikācijas sniedz vispārēju priekšstatu par konjaka gatavību un garšas profilu.
1. VS (Very Special), minimālais vecums ir 2 gadi - VS konjaki parasti ir vieglāki un pēc garšas svaigāki, padarot tos par lielisku izvēli kokteiļiem vai malkošanai. Tā kā tie ir jaunāki, to garša bieži vien ir auglīga ar ozola notīm. Kopējās garšas notis VS konjakos ietver svaigu augļu, citrusaugļu un ziedu aromātus.
2. VSOP (Very Superior Old Pale), minimālais vecums ir 4 gadi - VSOP konjaki ir sarežģītāki nekā VS, un tiem ir dziļāks garšas profils, pateicoties ilgākam izturēšanas procesam. Šim konjakam ir raksturīgas bagātīgākas žāvētu augļu, medus un garšvielu notis. VSOP konjaki ir daudzpusīgi, un tos var baudīt tīrā veidā vai kokteiļos.
3. XO (Extra Old), minimālais vecums ir 10 gadi - XO konjaki piedāvā neticami sarežģītas un daudzpusīgas garšas, bieži vien ietverot žāvētus augļus, tumšo šokolādi, tabaku, ādu un siltas garšvielas. XO konjaku vislabāk baudīt tīrā veidā, istabas temperatūrā, tulpes formas glāzē. Tas ļauj atklāties visam aromātu un garšu profilam, piedāvājot patiesi ieskaujošu pieredzi.
4. Napoleons - līdzīgi kā XO, arī Napoleona konjakiem jābūt izturētiem ilgāku periodu, vismaz 6 gadus. Daži zīmoli izmanto šo apzīmējumu, lai norādītu konjaku, kas ir starp VSOP un XO brieduma ziņā.
5. Hors d’Âge - šis apzīmējums, kas nozīmē "pārsniedzis vecumu", tiek izmantots konjakiem, kas pārsniedz tipiskās XO novecošanas prasības, ko bieži uzskata par prestižākajiem un labākajiem konjakiem.
Konjaks apvieno greznību, bagātīgas garšas un senas tradīcijas. Izpratne par konjaka pagatavošanu, ieguvi un dažādiem veidiem ļaus pilnībā novērtēt šo izcilo dzērienu. Tāpēc nākamreiz, kad atradīsit sev glāzi konjaka, veltiet laiku, lai pārskatītu vēsturi, meistarību un bagātīgās garšas, kas raksturo šo ikonisko dzērienu.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Reizi gadā Žagare pārtop par Ķiršu galvaspilsetu. Visgaržīgākas ogas, jautrība...pa ceļam apciemosim mūsu iemīļoto objektu-ZS Līcīši
EUR 40 | Nikos Travel
Garšu un notikumu telpa Burzma-ēdienu halle Rīgā ar terasi. Brokastis, pusdienu piedāvājums, kafija, dzērieni, vakariņas baudīšanai restorānā vai ...
Burzma
Pastaigā pa bruģētajām Rodas vecpilsētas ieliņām, kur katrs stūris elpo vēsturi un romantiku. Šī sala ir kā dzīva pasaka, kas apvieno kultūru, dabu un atpūtu.
EUR 637 | Latvia Tours - Berga bazārs
Svētku apmeklētāji aicināti ienirt muzikālos, radošos un brīnumu pilnos viļņos, kas piedāvās daudzveidīgas muzikālās programmas.
Liepājas reģiona TIB
Jaunsventes parks veidots 19. gadsimta beigās. Parka platība 5,22 ha un tajā aug 27 dažādas koku sugas, interesantākās no kurām ir Akmens (Ērmaņa) bērzs.
TAKA
Vasaras karstākie datumi aizpildas strauji! Rezervē neaizmirstamu kāzu banketu laicīgi. Rīgas restorāns vecpilsētas vēsturiskajā un darījumu centrā.
Kaļķu vārti
Viesnīca ar lielisku atrašanās vietu Rīgas centrā, restorānu «Elements», kafejnīcu un konferenču centru un burvīgu personālu!
Tallink Hotel Riga
No 16. jūnija līdz 22. jūlijam Liepājas Latviešu biedrības namā būs skatāma mākslinieces Maijas Liepnieces gleznu izstāde “Starp klusumu un gaismu”.
Liepājas reģiona TIB
Ja meklē vietu, kur zilganzaļi jūras ūdeņi satiekas ar kalnu ainavām, cenas ir draudzīgas un piedzīvojumi – neaizmirstami, Albānija būs Tavs šīs vasaras lielāka
EUR 486 | Latvia Tours
Labiekārtotais parks atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā meža ielokā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā.
TAKA
Jezupovas (Juzefovas) parks ir veidots 19. gadsimtā holandiešu stilā, mūsdienās ir saglabājusies tikai neliela daļa no muižas parka.
TAKA
No 1. jūnija aicinām visus piedzīvojumu medniekus piedalīties tradicionālajā Valmieras novada tūrisma akcijā “Dārgumu medības”!
Valmieras novada Tūrisma pārvalde