Fermarestorans.lv | 2025.01.23
Latvijas pavāru komanda ir devusies uz Francijas pilsētu Lionu, lai jau 2025. gada 27. janvārī pārstāvētu mūsu valsti pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse d’Or finālā. Restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele ir pirmais Latvijā, kuram izdevies tajā iekļūt, sacenšoties par uzvaru ar 20 citu valstu kulināro eliti. Konkursā komandas izceļ kādu sociāli atbildīgu un savā valstī aktuālu tēmu, un Nils ar komandu izvēlējušies vērst uzmanību ilgtspējas tēmai ēdināšanas nozarē, jo viņš uzskata, ka ilgtspējai virtuvē jābūt ne tikai pārliecībai, bet arī ieradumam.
Latvijas komandu Bocuse d’Or finālā pārstāvēs restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele, kuram gatavošanas procesā palīdzēs konkursa “Latvijas Gada pavārs 2024” uzvarētāja Agate Batraga. Savukārt komandas trenere un Latvijas Bocuse d’Or prezidente Svetlana Riškova palīdzēs pavāriem gatavošanas procesā, sekojot līdzi laika grafikam. Latvijas komandu konkursā pārstāvēs arī iepriekšējo gadu Bocuse d’Or Eiropas atlases Latvijas kandidāts Dinārs Zvidriņš, kurš šogad būs degustācijas žūrijā.
Nils Ģēvele, Agate Batraga un Svetlana Riškova sacentīsies fināla otrajā dienā, 27. janvārī, startējot pirmie jau plkst.8.00 rītā. Katrai komandai būs piecas stundas un 35 minūtes, lai pagatavotu visus ēdienus. Savukārt Bocuse d’Or fināla rezultāti tiks paziņoti 27. janvāra vakarā.
“Esmu ļoti pateicīgs un gandarīts par iespēju nest Latvijas vārdu kulinārajā pasaulē. Mēs ar komandu plecu pie pleca esam aizvadījuši ļoti daudz stundu treniņos, lai varam godam pārstāvēt mūsu valsti uz šīs prestižās kulinārās skatuves. Produkti, kas konkursā jāizmanto, nav gluži tādi, ko esam raduši gatavot ikdienā, kā arī izaicinājumu radīs ierobežotais laiks vairāku sarežģītu ēdienu servēšanai, tomēr esam vienoti, sagatavojušies un pagaidām arī diezgan mierīgi, tāpēc mēģināsim izdarīt vislabāko,” saka Ģēvele.
Komandām būs jāgatavo ēdieni, ko servēt uz divām īpašām platēm – uz pirmās plates tiks pasniegts omārs un akmens asaris ar seleriju un tās kātu. Savukārt otrā plate sastāvēs no stirnas muguras veselā gabalā, pīrāga, kas gatavots no stirnas pleca un fuagras jeb pīles aknām, kā arī valstij raksturīga nacionālā uzkoda. Tāpat katrai komandai jāuztaisa ravioli ar dzidrinātu buljonu. Latvijas komanda īpašo uzkodu un ravioli pildījumu atklās pēc konkursa.
Katrai komandai papildus ēdienu gatavošanai ir jāizceļ arī aktuāla sociāli atbildīgā tēma, un Latvijas komandai tā ir ilgtspēja ēdināšanas nozarē. Nils Ģēvele izvēlējās šo tēmu, jo tā ir viņa pārliecība un darba organizācija ikdienā, vadot restorāna “Ferma” komandu. Viņš rūpējas, lai restorānā primāri tiek izvēlēti vietējie produkti, pārtika tiek maksimāli servēta uz šķīvja, lietas, kuras vēl var izmantot, netiek izmestas, bet lietotas iespējami ilgi, tiek šķiroti atkritumi, tai skaitā bioloģiski noārdāmie, u.tml.
Bocuse d’Or fināla atklāšanas pasākums notiks 25. janvārī, bet pats konkurss – 26. un 27. janvārī. Latvijas pavāru komanda devusies uz Lionu dažas dienas agrāk, lai sagatavotos konkursam, iepazītos ar telpām un aprīkojumu, laikus nogādātu inventāru un produktus, izveidotu sagataves u.tml.
Pasaules šefpavāru konkursā Bocuse d’Or tiek vērtēta katra detaļa, piemēram, darba organizācijas virtuvē, sadarbība ar palīgiem, tai skaitā trešo palīgu, kurš iepriekš nav zināms un komandai pievienosies tikai konkursa dienā, gatavošanas tehnika, inovācijas gatavošanā, ēdiena noformējums, garša, ilgtspēja jeb tas, cik daudz ēdamā resursa tiek izmantots un cik – izmests.
Līdz šim Latvija Bocuse d’Or konkursā tikusi līdz pusfinālam, bet šogad pirmo reizi startēs finālā. Pērnā gada sākumā, startējot pusfinālā, Nils Ģēvele izcīnīja 12. vietu Eiropas atlasē, tomēr konkursa žūrija oktobra sākumā piešķīra Latvijai īpašo biļeti startam finālā.
Nils ir ieguvis vairākus prestižus apbalvojumus, tai skaitā Michelin ceļveža “Jaunā šefpavāra” izcilības apbalvojumu, titulu “Latvijas Gada pavārs 2022” un ekselences medaļu konkursā “WorldSkills”. Papildus restorāna “Ferma” šefpavāra darbam Nils ir arī pasniedzējs Restorānu Servisa skolā, kur apmāca jaunos pavārus un konditorus.
“Bocuse d’Or” ir pasaulē prestižākais kulinārijas konkurss, kas notiek reizi divos gados Lionā, Francijā. Konkursu 1987. gadā izveidoja leģendārais šefpavārs Pols Bokuss (Paul Bocuse), un tas ir kļuvis par pasaules gastronomijas “olimpiskajām spēlēm”, pulcējot izcilākos pavārus no visas pasaules.
14. martā, Zvaigžņu festivāla uzstāsies austriešu čelliste un dziedātāja deeLinde un brazīliešu ģitārists, trombonists, komponists un diriģents Emiliano Sampaio
Liepājas reģiona TIB
Klasiskā ārstēšanas pakete vienā no Igaunijas labākajām sanatorijām. Labākais ieguldījums ir ieguldījums savā veselībā. Nekavējieties un pievienojieties.
EUR 592 | Nikos Travel
Esam apkopojuši idejas ar labākajiem suvenīriem, kas atgādinās par Rēzekni vēl kādu laiku pēc pilsētas apmeklējuma.
Rēzeknes pilsētas TIC
No 1.marta līdz 6.maijam spēkā pavasara īpašais piedāvājums - programma veselības uzlabošanai. Modinām spēkus un enerģiju ar procedūrām, nodarbībām, lai spēks!
EUR 290 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Atsākam sezonas populārāko braucienu uz Lietuvu- Delfinārijs un Jūras muzejs. Priecāsies gan bērni, gan pieaugušie. Smaidiem piepildīta diena!
EUR 38 | Nikos Travel
Jo nemierīgāka pasaule, jo svarīgāks ir iekšējais miers. Programma “Antistress” ir piesātināta ar relaksējošām procedūrām un nodarbībām stresa mazināšanai.
EUR 714 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Jūs esat pelnījuši labāko! - un par labāko iespējamo cenu! Baudiet neatkārtojamu pieredzi un izsmalcnātu atmosdēru kruīzā ar Oceania Cruises. Spēkā līdz 31.03.
EUR 2160 | Estravel Latvia
Tuvojas pavasaris ar krāšņām krāsām. Laiks doties ekskursijā uz Pakroju, kur krāšņi jo krāšņi zied narcises un tulpes... Pa ceļam ZS Līcīši un Šauļi.
EUR 40 | Nikos Travel
Veselības programma paredzēta bērniem vecumā no 4 līdz 16 gadiem (ieskaitot). Procedūras tiek noteiktas individuāli medicīniskās konsultācijas laikā.
Nikos Travel
Aizraujošs veids, kā iepazīt unikālas kultūras, apbrīnot neskartas dabas ainavas un izbaudīt autentiskas pieredzes tālos, nereti mazāk zināmos pasaules nostūros
Latvia Tours
Eksotiska paradīze, kur zeltainas pludmales, tējas lauki, budistu tempļi un ziloņi piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu dabas un kultūras harmonijā!
EUR 685.00 | Latvia Tours
15. martā 18.00 Valmiermuižas alus viesistabā kopā ar folkloras kopu "Dandari" būs iespēja apgūt pavasara saulgriežu dziesmas, dančus un tradīcijas.
EUR 10 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Unikāla autortūre tiem, kuri vēlas notievēt, uzlabot veselību, atbrīvoties no stresa un uzzināt, kā vingrot mājās un saglabāt iegūtos rezultātus- 29.04.2025
EUR 787 | Nikos Travel
Pavasarim piestāv vieglums - uzsāc svara korekciju pareizi, pieredzējušu speciālistu uzraudzībā. Programmā iekļautas procedūras, diētiska ēdināšana, nodarbības.
EUR 318 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Liepāja piedāvā plašas iespējas, kas ļauj aizraujoši un lietderīgi pavadīt brīvdienas. Iepazīsti pilsētas vēsturi, aktīvi izkusties, izbaudi dabu.
Liepājas reģiona TIB
Pievienojies pārgājienu seriālam “IzPēdo Dienvidkurzemi” Dunalkā!
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Ja vēlaties izbaudīt Latgales dabas valdzinājumu un pavadīt jaukus mirkļus rāmā Viragnas ezera krastā, esiet laipni aicināti atpūtas bāzē “Virogna”!
TAKA
• Atlaides līdz 30% • Izbraukšana no Vidusjūras un Ziemeļeiropas ostu pilsētām • Akcijas periods: 05.03.– 12.03.2025 • Izbraukšanas periods: 14.04.-01.06.2025
EUR 589.00 | Latvia Tours
Nav tālu jālido, cenas draudzīgas, un viesnīcu izvēle plaša — no mājīgām brokastu viesnīcām līdz grezniem "viss iekļauts" kūrortiem
EUR 464.00 | Latvia Tours