Jānis Pēteris Bērziņš | 2025.01.28
Francijas pilsētā Lionā 2025. gada 27. janvārī noslēdzās prestižais pavāru konkursa “Bocuse d’Or” lielais fināls. Latvijas pavāru komandai šis bija pirmais fināls, un 24 komandu konkurencē Latvija izcīnīja augsto 14. vietu, liecina 27. janvāra vakarā publicētā organizatoru informācija.
Par uzvarētājiem kļuva Francijas pavāri, kuri sakrāja 2070,5 punktus, otrajā vietā ar 2017 punktiem ierindojās Dānijas komanda, bet trijnieku ar 1988 punktiem noslēdza Zviedrijas komanda.Latvijas komanda izcīnīja 14. vietu, sakrājot 1696 punktus.
Par godu Liepājas pilsētas 400. dzimšanas dienai, šogad pastaiga “Izgaismotā Liepāja” norisināsies piecus vakarus – no 18. līdz 22. martam.
Liepājas reģiona TIB
Latvijas komandu Bocuse d’Or finālā pārstāvēja restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele, kuram gatavošanas procesā palīdzēja konkursa “Latvijas Gada pavārs 2024” uzvarētāja Agate Batraga. Savukārt komandas trenere un Latvijas Bocuse d’Or prezidente Svetlana Riškova sekoja līdzi laika grafikam. Latvijas komandu konkursā pārstāvēja arī iepriekšējo gadu Bocuse d’Or Eiropas atlases Latvijas kandidāts Dinārs Zvidriņš, kurš bija degustācijas žūrijā.
Konkursā "Bocuse d’Or" Nils Ģēvele un Agate Batraga gatavoja vairākus ēdienus, ar kuriem vispirms bija jāizdekorē divas īpašas plates, bet pēc tam – jāservē uz šķīvjiem. To pagatavošanai bija piecas stundas un 35 minūtes.
Uz pirmās plates tika pasniegts omārs un akmens asaris ar seleriju un tās kātu, bet otrā plate sastāvēja no stirnas muguras veselā gabalā, pīrāga, kas gatavots no stirnas pleca un fuagras jeb pīles aknām, kā arī valstij raksturīgas nacionālās uzkodas, kur Latvijas komanda izcēla bumbiera un dzērveņu garšas. Tāpat komandām bija jāgatavo ravioli ar dzidrinātu buljonu; Latvijas komanda tā pildījumā izvēlējās izmantot karamelizētus sīpolus ar lēni gatavotu olas dzeltenumu.
“Kopumā esmu ļoti gandarīts gan par rezultātiem, gan par iespēju piedalīties "Bocuse d’Or" konkursā un redzēt, kā tas tiek organizēts. Mums no paša sākuma līdz pat fināla dienai būšana Lionā bija kā brišana pa neiestaigātu pļavu – ja aizejam nepareizā virzienā, ir jāiet atpakaļ; ja zāle ir garāka, jāmēģina tā iemīt. Savukārt pārējām valstīm tas ir kā brauciens pa lielceļu, kura malā izvietotas ceļazīmes un kur katrs posms ir zināms. Man ir prieks būt pirmajam, kurš izdzīvo pamata lietas, lai pēc tam, līdzīgi kā tas notiek citās valstīs, varētu palīdzēt nākamajiem kandidātiem,” stāsta Ģēvele.
"Bocuse d'Or" ir prestižākais starptautiskais šefpavāru konkurss pasaulē. To 1987.gadā dibināja slavenais franču šefpavārs Pols Bokus (Paul Bocuse), un kopš tā laika tas notiek ik pēc diviem gadiem Lionā, Francijā. Konkursā piedalās šefpavāri no dažādām pasaules valstīm, kuri sacenšas, lai parādītu savas kulinārijas prasmes augstākajā līmenī. Lai piedalītos "Bocuse d'Or" finālā, šefpavāriem vispirms jāiziet nacionālie un kontinentālie atlases konkursi.
Konkursa laikā pavāriem ir noteikts laiks, parasti 5 stundas un 35 minūtes, lai sagatavotu vairākus sarežģītus ēdienus. Šos ēdienus vērtē starptautiska tiesnešu komanda, kurā piedalās daudzi ievērojami šefpavāri no visas pasaules.
Vērtēšanas kritēriji ir ēdienu garša, vizuālais noformējums, tehnika un inovācijas. Papildus tam tiek vērtēts arī pavāru darba organizācijas un tīrības līmenis.
Pols Bokus pats bija viens no izcilākajiem 20.gadsimta šefpavāriem, kurš tiek uzskatīts par vienu no "Nouvelle Cuisine" kustības tēviem, kas fokusējas uz vieglāku, vienkāršāku ēdiena gatavošanas stilu ar augstāku uzmanību uz produktu kvalitāti un sezonālām sastāvdaļām. Viņa ietekme uz mūsdienu gastronomiju ir bijusi milzīga, un "Bocuse d'Or" ir veids, kā viņa mantojums turpinās.
"Bocuse d'Or" ne tikai palīdz attīstīt šefpavāru karjeras, bet arī popularizē gastronomisko mākslu globālā mērogā. Konkurss veicina gan tradicionālo, gan moderno kulinārijas tehniku apvienošanu, vienlaikus stimulējot radošumu un inovāciju ēdienu gatavošanā.
Fināla uzvarētāji tiek uzskatīti par vieniem no labākajiem pasaules pavāriem, un viņu ieguldījums gastronomijā bieži vien veido turpmākās tendences gastronomijas pasaulē.
Aizkraukles novada un Kokneses TIC, Koknesē, 13.martā, pulksten 18.00, ceļojumu stāstu vakars kopā ar Agritu Vagoliņu "Austrālijas un Jaunzēlandes mirkļi".
Aizkraukles novada TIC
15. martā 18.00 kultūrtelpā AKUSTIKA notiks Ances Krauzes koncerts “Pavasara mīlestības kamermūzika”.
EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Unikāla autortūre tiem, kuri vēlas notievēt, uzlabot veselību, atbrīvoties no stresa un uzzināt, kā vingrot mājās un saglabāt iegūtos rezultātus- 29.04.2025
EUR 787 | Nikos Travel
Piedzīvot neaizmirstamas skolēnu brīvdienas, dodoties braucienā ar Baltijā vienīgo regulāri kursējošo šaursliežu vilcienu – Bānīti, Alūksnes novadā
EUR 5.00 | Alūksnes TIC
Eksotiska paradīze, kur zeltainas pludmales, tējas lauki, budistu tempļi un ziloņi piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu dabas un kultūras harmonijā!
EUR 685.00 | Latvia Tours
Neatkārtojams piedzīvojums ar ekskursijām latviešu valodā. Ekskursijas jau iekļautas cenā!
EUR 1499.0 | Latvia Tours
Martā visā Latgalē 40 lieliski ēdināšanas uzņēmumi gaidīs ciemos ar īpašām ēdienkartēm!
Latgale.travel
Par godu Liepājas pilsētas 400. dzimšanas dienai, šogad pastaiga “Izgaismotā Liepāja” norisināsies piecus vakarus – no 18. līdz 22. martam.
Liepājas reģiona TIB
Jaunums! Aizbrauksim uz Čimganas kalniem, šī diena sniegs Jums unikālus iespaidus par Uzbekistānas kalnu dabu.
EUR 1615 | AL SVETS
ZIEDU PARĀDE HOLANDĒ, HAMBURGA: Šceciņa, Hamburga, Miniatūras ''WUNDERLAND'', Amsterdama, Ziedu parāde, Keukenhofas ziedu dārzs
EUR 360.00 | Latvia Tours
Turcija - 7 naktis ar izlidošanu 17. aprīlī! Šarm el Šeiha - 7 naktis ar izlidošanu 16. aprīlī!
EUR 475 | Atlantic Travel
Jo nemierīgāka pasaule, jo svarīgāks ir iekšējais miers. Programma “Antistress” ir piesātināta ar relaksējošām procedūrām un nodarbībām stresa mazināšanai.
EUR 714 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Futbola brīvdienas Londonā, Liverpūlē vai Mančestrā // nakšņpšana + spēle
EUR 580 | Estravel Latvia
• Atlaides līdz 30% • Izbraukšana no Vidusjūras un Ziemeļeiropas ostu pilsētām • Akcijas periods: 05.03.– 12.03.2025 • Izbraukšanas periods: 14.04.-01.06.2025
EUR 589.00 | Latvia Tours
Ja vēlaties izbaudīt Latgales dabas valdzinājumu un pavadīt jaukus mirkļus rāmā Viragnas ezera krastā, esiet laipni aicināti atpūtas bāzē “Virogna”!
TAKA
Vidusjūras kruīzs no Barselonas apvieno greznību, kultūru un dabas skaistumu, sākot ar Gaudi šedevriem, La Rambla un katalāņu garšām
EUR 699 | Latvia Tours
Pickalbatros Jungle Aqua Park by Neverland (4+)
EUR 979 | Atlantic Travel
Ir pēdējais brīdis saplānot saturīgas un jautras brīvdienas Latgales sirdī – Rēzeknē.
Rēzeknes pilsētas TIC