Šefpavāra ieteikumi stiprāko Lieldienu olu novārīšanai un pēc svētkiem pāri palikušo olu pagatavošanai

Šefpavāra ieteikumi stiprāko L

Foto: Fermarestorans.lv | Autors: Fermarestorans.lv | 2025.04.17

Lieldienas bez olām, visticamāk, nav iespējamas, bet, ja tās plānots vārīt lielā daudzumā, tad tikpat neiespējami būs visas šīs olas apēst. Protams, ja zaudēsi visās olu kaujās, tad olu pārdozēšana Lieldienās nedraud, tomēr, ja esi apņēmības pilns cīnīties un uzvarēt, tad restorāna “Ferma” īpašnieks un šefpavārs Māris Astičs dalās padomos, kā novārīt stiprākās un skaistākās olas, kādi ēdieni lieliski piestāv Lieldienu galdam un ko pagatavot no pāri palikušajām olām.

# Olu vārīšana ikdienā un Lieldienās atšķiras

Pietiekami un pareizi vārītas olas ir pamats, lai uzvarētu olu kaujās, bet, ja cīņa nav prātā, bet tās gribas nobaudīt, tad vārīšanas laiks un tehnika būs atšķirīga.

Ikdienā olas jāvāra, liekot tās verdošā ūdenī, jo olas sāk gatavoties jau no 42 grādiem. Tāpēc sagaidi, kad ūdens katliņā sāk vārīties, un tikai tad liec iekšā olas. Lai iegūtu ļoti mīksti vārītu olu, tā jāvāra trīs minūtes, ja vidēji / viegli vārītu, tad piecas, bet, ja labāk patīk nedaudz stingra, tad ola jāvāra septiņas minūtes.

Savukārt olas, kuras plānots izmantot kaujās, ieteicams vārīt, vispirms liekot aukstā ūdenī, jo tas stiprinās čaumalu. Pakāpeniska olas uzsildīšanai ļauj tai “pierast” pie temperatūras maiņas, kas attiecīgi novērš tās plaisāšanu. Šādas olas ieteicams vārīt 10 līdz 12 minūtes.

“Kādā meistarklasē viens kungs teica, ka olas taču jāvāra sālsūdenī. Es pajautāju, kāpēc viņš tā dara, un atbilde bija, ka tā darīja viņa mamma. Tas atsauc atmiņā stāstu, ka reiz kāda meitene, gatavojot vistu, to grieza uz pusēm, katru pusi lika uz savas paplātes un tikai tad ievietoja tās cepeškrāsnī. Kad viņai jautāja, kāpēc viņa necep veselu vistu un neliek uz vienas paplātes, atbilde bija, ka tā darīja viņas mamma. Kad šo jautājumu uzdeva mammai, viņa atbildēja, ka šādi savukārt darījusi vecmāmiņa, bet, pajautājot to pašu vecmāmiņai, viņas atbilde bija, ka toreiz mājās nebija lielākas paplātes,” stāsta Astičs.

Viņš piebilst, ka tradīcijas, protams, ir vērtīgas, tomēr agrākos laikos tehnikas varēja atšķirties praktisku iemeslu dēļ. Ikdienā sālsūdenī vārīt olas nav nepieciešams, tomēr gadījumā, ja ola vārīšanās procesā pārplīsīs, sālsūdenī olbaltums ātri savilksies un neizplūdīs.

# Lai kaujā zaudētās olas varētu ēst, izmanto dabīgās krāsas

Ir ļoti daudz dažādu olu krāsošanas veidu, tomēr ieteikums ir izvēlēties dabīgus produktus, lai produktu pēc tam varētu droši ēst. Klasika ir krāsot olas sīpolu mizās, kas piešķir tām dzeltenbrūnu, pat tumši sarkanu nokrāsu. Tomēr ir vērts pamēģināt krāsot olas arī sarkanajā kāpostā, kurkumā, mellenēs (var izmantot svaigas, saldētas vai to ievārījumu), sarkanajās bietītēs, spinātos, kafijā, sarkanvīnā u.c. produktos, kas krāso.

Lai iegūtu rakstu, olu var ietīt marlītē, pievienojot dažādus augus, piemēram, krāsošanas procesā piespiežot pētersīli vai dilles pie olas.

# Lieldienu galdā pavasarīgi produkti

Lieldienas ir pavasara un dabas atmošanās svētki, tāpēc uz galda iederēsies svaigas un vieglas garšas. Šobrīd tirgū pieejami lakši, un no tiem var pagatavot salātus, pievienojot arī gurķus, tomātus, redīsus, salātlapas, vīnogu kauliņu eļļu un citrona sulu. Tāpat lieliski garšos lakšu sviests – tos var sablenderēt un iemaisīt sviestā, kas ir pastāvējis istabas temperatūrā un kļuvis mīksts.

Grilēta gaļa vai zivis vienmēr ir laba ideja jebkuros svētkos, turklāt veikalos vai tirgū pieejams ļoti plašs zivju sortiments. Lieldienām piestāvētu viegli grilēta forele, dorāde, stores šašliks vai arktiskā palija. “Es dodu priekšroku zivīm, jo tās ne tikai labi garšo, bet zivīm nav nepieciešama ilgstoša marinēšana. Pietiek, ja tās uz laiciņu ieliek garšaugu marinētā, kur klāt var būt timiāns, ķiploks,” saka Astičs.

Lieldienu galdā iederēsies arī bruschettas ar dažādām piedevām – olu, tunci, sīpoliem, parmezāna sieru, tomātiem, avokado u.tml. 

# Ko iesākt ar pāri palikušajām olām?

Nereti pēc Lieldienām pāri paliek daudz olu, un tās var izmantot gan radoši, gan ļoti garšīgi. Klasika ir vācu salāti – vārītām olām pievieno kartupeļus, seleriju, majonēzi, var arī marinētu gurķi. Tomēr tiem, kuri vēlas vairāk palutināt garšu kārpiņas, ieteiktu pagatavot pildītas olas ar marinētām reņģēm un sīpola lociņiem. Pildītām olām var pievienot klāt visdažādākos produktus – ceptu bekonu ar sieru, kūpinātu lasi ar kaperiem, marinētus gurķīšus ar dillēm u.c.
Lai sevi palutinātu arī pēc svētkiem, Astičs iesaka pamēģināt dažas gardas receptes.

# Šefpavāra receptes

Pildīta ola ar marinētām reņģēm

Sastāvdaļas: vārītas olas, krēmsiers, sāls, pipari, dilles, reņģes, sīpols (šarlotes vai sarkanais), ķiploks, baltvīna etiķis, timiāns.
Pagatavošana: vārītas olas griež uz pusēm, dzeltenumu samaisa ar krēmsieru, pievieno sāli, piparus un dilles. Pildītajām olu pusītēm virsū liek marinētas reņģes. Tās var iegādāties gatavas vai iemarinēt pats. Ja vēlies marinēt pats, vispirms vāri baltvīna etiķi piecas minūtes, pievienojot tam cukuru, sāli un mazliet ūdens. Gandrīz vārošā marinādē ieber sasmalcinātus sīpolus. Pēc tam marinādi nedaudz atdzesē, pārlej pāri notīrītām reņģu filejām. Kad tās atdziest, ieliec reņģes ledusskapī un atstāj uz nakti.

Kuskusa salāti ar lakšu pesto un pavasara dārzeņiem

Sastāvdaļas: kuskuss, sparģeļi, gurķi, sīpoli, rukola, lakši, eļļa, citrons vai laims, maurlociņi, baltvīna etiķis, sāls, pipari.
Pagatavošana: uzvāri buljonu vai ūdeni, pārlej kuskusam (mazliet mazāk nekā rakstīts instrukcijā, lai tas ir irdenāks), pēc tam irdini kuskusu ar dakšiņu, lai nesalīp, pievieno sablenderētus lakšus (blenderē tos kopā ar eļļu), pievieno sāli, piparus, uzspied nedaudz laima sulu, pievieno baltvīna etiķi (pēc garšas) un sakapātus maurlokus. Pirms pasniegšanas pievieno rukolu, viegli noblanšētus sparģeļus, svaigu gurķi un sīpolu. 

Marinēta ola

Sastāvdaļas: vārīta ola, baltvīna etiķis, sojas mērce, ūdens, timiāns, ķiploks, citronzāle, ingvers.
Pagatavošana: vispirms savieno visas minētās sastāvdaļas (izņemot olu) un pievieno marinādei nedaudz ūdens, tad dažas minūtes pavāri, lai garšas ievelkas. Pēc tam siltā marinādē liec iekša novārītas olas. Atstāj tās marinādē visu nakti.

Avots: Fermarestorans.lv


celojumubode - 3888
2 nakšu atpūta Jūrmalā

2 nakšu atpūta Jūrmalā

Darba dienu piedāvājumi pāriem un ģimenēm // Baltic Beach Hotel & SPA // līdz 30.05.

EUR 180 | Estravel Latvia

Apskates vietas ģimenēm ar bērniem

Apskates vietas ģimenēm ar bērniem

Laiku kopā ģimenēm ar bērniem var baudīt vairāk kā 17 apskates objektos, kur iespējams ir itin viss!

Bauskas TIC

TEĀTRIS |

TEĀTRIS | "Kopdzīves ģenerālmēģinajums"

Šajā iestudējumā par teātri daudz nerunāsim, kaut gan Viņš ir režisors, Viņa – dramaturģe, un lugā darbojas arī divi aktieri.

Tukuma TIC

Lieldienu svinēšana Tukumā

Lieldienu svinēšana Tukumā

Bagāta programma ar tradicionālām svētku izdarībām - radošās darbnīcas, trušu māja un kazlēni, Cilpošanas spēle, rotaļas, muzikāli izklaidējošā programma.

Tukuma TIC

Strūklakas modināšanas svētki Tukumā

Strūklakas modināšanas svētki Tukumā

šogad jau trīsdesmito reizi tradicionāli 1. maijā modinām ne tikai strūklaku, bet arī saulaino pavasari, un diena tiek aizvadīta ar priecīgām čalām pilsētā.

Tukuma TIC

HORIZONTA KAUSS- orientēšanās Alūksnē

HORIZONTA KAUSS- orientēšanās Alūksnē

Orientēšanās Klubs “Alūksne” 2025. gada sezonā piedāvā aizraujošu HORIZONTA KAUSU. Tas sastāvēs no 6 aizraujošiem posmiem- vienu reizi mēnesī.

Alūksnes TIC

Džeza koncerts “Jazz ar Māri Briežkalnu”

Džeza koncerts “Jazz ar Māri Briežkalnu”

Mazajā Mežotnes pilī 25. aprīlī ar īpašu koncertu viesosies Māra Briežkalna kvintets kopā ar vairākiem neparastiem viesiem.

Bauskas TIC

Bānīša kauss jeb Apsteidz tvaiku 2025!

Bānīša kauss jeb Apsteidz tvaiku 2025!

Viens no Bānīša zemes gaidītākajiem pasākumiem sporta cienītājiem ir Bānīša kauss jeb Apsteidz tvaiku 2025, kas šogad norisināsies 3. maijā.

Alūksnes TIC

Pārgājiens piekrastē

Pārgājiens piekrastē

Veselībau veicinošs pārgājiens ar Ilzi Luteri. Alabatros Home - Plieņciema skatu laukums - Albatross Home, kur Jūs sagaidīs silta, uz uguns vārīta zupa un sarun

Tukuma TIC

Kalsnavas koku stāsti gaismai

Kalsnavas koku stāsti gaismai

Arborētuma varenās kokaugu rindas savu stāstu stāsta jau 50 gadus. 20. aprīļa vakarā daba sastapsies ar mūziku.

EUR 10 | Madonas TIC

Aktualitātes nedēļas nogalē

Aktualitātes nedēļas nogalē

Pavasaris atnes ne tikai siltākus laikapstākļus, bet arī daudzveidīgus un aizraujošus kultūras pasākumus Tukuma novadā.

Tukuma TIC

Skolēnu pavasaris Madonā-Cesvainē

Skolēnu pavasaris Madonā-Cesvainē

Skolēnu iemīļotākās dienas gadā ir tās, kurās klase dodas izbraukumā. Gaidīsim pavasara piedzīvojumā maršrutā Madona – Cesvaine!

Madonas TIC

 Ekskluzīvais Pavasara Piedāvājums!

Ekskluzīvais Pavasara Piedāvājums!

Veic rezervāciju, rakstot uz reservations@bellevue.lv Piedāvājums spēkā no 01.04.2025 līdz 30.09.2025

EUR 150 | Bellevue Park Hotel Riga

Tūrisma rallijs

Tūrisma rallijs "Madona-Gulbene"

24. maijā no Madonas "Smeceres sila" startē klasiskais autofotoorientēšanās rallijs, braucienā iepazīstot pilis, muižas, dabu un vietējos mājražotājus.

EUR 35 | Madonas TIC

Iepazīsti Bauskas novada stāstu

Iepazīsti Bauskas novada stāstu

Ikviens interesents ir aicināts aplūkot Bauskas novada vēstures atspoguļojumu hronoloģiski, laika līnijā no 9.gs. līdz 19. gs. beigām.

Bauskas TIC

Pavadi Lieldienas Preiļu novadā!

Pavadi Lieldienas Preiļu novadā!

Jau šajā svētdienā aicinām piedzīvot krāšņas Lieldienas Jasmuižā!

Preiļu novada TIC

Trīs

Trīs "A" Alūksnes ezerā

Piektdien, 2. maijā Alūksnes ezerā notiks laivošanas pasākums ģimenēm un draugiem “Trīs “A” Alūksnes ezerā” ar devīzi “AIRĒ – ATKLĀJ – APCEĻO!”.

Alūksnes TIC

Muzikāls dzejas un vīna baudīšanas vakars

Muzikāls dzejas un vīna baudīšanas vakars

Dzeja, mūzika un izsmalcināts vīns – viss vienā maģiskā vakarā Jaunpils pils iekšpagalmā!

Tukuma TIC

Aveņu SPA kūre - viesnīca Ezeri, Siguldā

Aveņu SPA kūre - viesnīca Ezeri, Siguldā

1 nakts 2 personām standarta numurā, brokastis, SPA atpūtas programma

EUR 250 | Estravel Latvia

Stipro Skrējiens 2025

Stipro Skrējiens 2025

Atgriežas "Cinevilla". Šajā reizē ir īpaši padomāts, lai skrējienā un šajā piedzīvojumā varētu piedalīties ikviens interesents neatkarīgi no vecuma.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -