Fermarestorans.lv | 2025.04.17
Lieldienas bez olām, visticamāk, nav iespējamas, bet, ja tās plānots vārīt lielā daudzumā, tad tikpat neiespējami būs visas šīs olas apēst. Protams, ja zaudēsi visās olu kaujās, tad olu pārdozēšana Lieldienās nedraud, tomēr, ja esi apņēmības pilns cīnīties un uzvarēt, tad restorāna “Ferma” īpašnieks un šefpavārs Māris Astičs dalās padomos, kā novārīt stiprākās un skaistākās olas, kādi ēdieni lieliski piestāv Lieldienu galdam un ko pagatavot no pāri palikušajām olām.
# Olu vārīšana ikdienā un Lieldienās atšķiras
Pietiekami un pareizi vārītas olas ir pamats, lai uzvarētu olu kaujās, bet, ja cīņa nav prātā, bet tās gribas nobaudīt, tad vārīšanas laiks un tehnika būs atšķirīga.
Ikdienā olas jāvāra, liekot tās verdošā ūdenī, jo olas sāk gatavoties jau no 42 grādiem. Tāpēc sagaidi, kad ūdens katliņā sāk vārīties, un tikai tad liec iekšā olas. Lai iegūtu ļoti mīksti vārītu olu, tā jāvāra trīs minūtes, ja vidēji / viegli vārītu, tad piecas, bet, ja labāk patīk nedaudz stingra, tad ola jāvāra septiņas minūtes.
Savukārt olas, kuras plānots izmantot kaujās, ieteicams vārīt, vispirms liekot aukstā ūdenī, jo tas stiprinās čaumalu. Pakāpeniska olas uzsildīšanai ļauj tai “pierast” pie temperatūras maiņas, kas attiecīgi novērš tās plaisāšanu. Šādas olas ieteicams vārīt 10 līdz 12 minūtes.
“Kādā meistarklasē viens kungs teica, ka olas taču jāvāra sālsūdenī. Es pajautāju, kāpēc viņš tā dara, un atbilde bija, ka tā darīja viņa mamma. Tas atsauc atmiņā stāstu, ka reiz kāda meitene, gatavojot vistu, to grieza uz pusēm, katru pusi lika uz savas paplātes un tikai tad ievietoja tās cepeškrāsnī. Kad viņai jautāja, kāpēc viņa necep veselu vistu un neliek uz vienas paplātes, atbilde bija, ka tā darīja viņas mamma. Kad šo jautājumu uzdeva mammai, viņa atbildēja, ka šādi savukārt darījusi vecmāmiņa, bet, pajautājot to pašu vecmāmiņai, viņas atbilde bija, ka toreiz mājās nebija lielākas paplātes,” stāsta Astičs.
Viņš piebilst, ka tradīcijas, protams, ir vērtīgas, tomēr agrākos laikos tehnikas varēja atšķirties praktisku iemeslu dēļ. Ikdienā sālsūdenī vārīt olas nav nepieciešams, tomēr gadījumā, ja ola vārīšanās procesā pārplīsīs, sālsūdenī olbaltums ātri savilksies un neizplūdīs.
# Lai kaujā zaudētās olas varētu ēst, izmanto dabīgās krāsas
Ir ļoti daudz dažādu olu krāsošanas veidu, tomēr ieteikums ir izvēlēties dabīgus produktus, lai produktu pēc tam varētu droši ēst. Klasika ir krāsot olas sīpolu mizās, kas piešķir tām dzeltenbrūnu, pat tumši sarkanu nokrāsu. Tomēr ir vērts pamēģināt krāsot olas arī sarkanajā kāpostā, kurkumā, mellenēs (var izmantot svaigas, saldētas vai to ievārījumu), sarkanajās bietītēs, spinātos, kafijā, sarkanvīnā u.c. produktos, kas krāso.
Lai iegūtu rakstu, olu var ietīt marlītē, pievienojot dažādus augus, piemēram, krāsošanas procesā piespiežot pētersīli vai dilles pie olas.
# Lieldienu galdā pavasarīgi produkti
Lieldienas ir pavasara un dabas atmošanās svētki, tāpēc uz galda iederēsies svaigas un vieglas garšas. Šobrīd tirgū pieejami lakši, un no tiem var pagatavot salātus, pievienojot arī gurķus, tomātus, redīsus, salātlapas, vīnogu kauliņu eļļu un citrona sulu. Tāpat lieliski garšos lakšu sviests – tos var sablenderēt un iemaisīt sviestā, kas ir pastāvējis istabas temperatūrā un kļuvis mīksts.
Grilēta gaļa vai zivis vienmēr ir laba ideja jebkuros svētkos, turklāt veikalos vai tirgū pieejams ļoti plašs zivju sortiments. Lieldienām piestāvētu viegli grilēta forele, dorāde, stores šašliks vai arktiskā palija. “Es dodu priekšroku zivīm, jo tās ne tikai labi garšo, bet zivīm nav nepieciešama ilgstoša marinēšana. Pietiek, ja tās uz laiciņu ieliek garšaugu marinētā, kur klāt var būt timiāns, ķiploks,” saka Astičs.
Lieldienu galdā iederēsies arī bruschettas ar dažādām piedevām – olu, tunci, sīpoliem, parmezāna sieru, tomātiem, avokado u.tml.
# Ko iesākt ar pāri palikušajām olām?
Nereti pēc Lieldienām pāri paliek daudz olu, un tās var izmantot gan radoši, gan ļoti garšīgi. Klasika ir vācu salāti – vārītām olām pievieno kartupeļus, seleriju, majonēzi, var arī marinētu gurķi. Tomēr tiem, kuri vēlas vairāk palutināt garšu kārpiņas, ieteiktu pagatavot pildītas olas ar marinētām reņģēm un sīpola lociņiem. Pildītām olām var pievienot klāt visdažādākos produktus – ceptu bekonu ar sieru, kūpinātu lasi ar kaperiem, marinētus gurķīšus ar dillēm u.c.
Lai sevi palutinātu arī pēc svētkiem, Astičs iesaka pamēģināt dažas gardas receptes.
# Šefpavāra receptes
Pildīta ola ar marinētām reņģēm
Sastāvdaļas: vārītas olas, krēmsiers, sāls, pipari, dilles, reņģes, sīpols (šarlotes vai sarkanais), ķiploks, baltvīna etiķis, timiāns.
Pagatavošana: vārītas olas griež uz pusēm, dzeltenumu samaisa ar krēmsieru, pievieno sāli, piparus un dilles. Pildītajām olu pusītēm virsū liek marinētas reņģes. Tās var iegādāties gatavas vai iemarinēt pats. Ja vēlies marinēt pats, vispirms vāri baltvīna etiķi piecas minūtes, pievienojot tam cukuru, sāli un mazliet ūdens. Gandrīz vārošā marinādē ieber sasmalcinātus sīpolus. Pēc tam marinādi nedaudz atdzesē, pārlej pāri notīrītām reņģu filejām. Kad tās atdziest, ieliec reņģes ledusskapī un atstāj uz nakti.
Kuskusa salāti ar lakšu pesto un pavasara dārzeņiem
Sastāvdaļas: kuskuss, sparģeļi, gurķi, sīpoli, rukola, lakši, eļļa, citrons vai laims, maurlociņi, baltvīna etiķis, sāls, pipari.
Pagatavošana: uzvāri buljonu vai ūdeni, pārlej kuskusam (mazliet mazāk nekā rakstīts instrukcijā, lai tas ir irdenāks), pēc tam irdini kuskusu ar dakšiņu, lai nesalīp, pievieno sablenderētus lakšus (blenderē tos kopā ar eļļu), pievieno sāli, piparus, uzspied nedaudz laima sulu, pievieno baltvīna etiķi (pēc garšas) un sakapātus maurlokus. Pirms pasniegšanas pievieno rukolu, viegli noblanšētus sparģeļus, svaigu gurķi un sīpolu.
Marinēta ola
Sastāvdaļas: vārīta ola, baltvīna etiķis, sojas mērce, ūdens, timiāns, ķiploks, citronzāle, ingvers.
Pagatavošana: vispirms savieno visas minētās sastāvdaļas (izņemot olu) un pievieno marinādei nedaudz ūdens, tad dažas minūtes pavāri, lai garšas ievelkas. Pēc tam siltā marinādē liec iekša novārītas olas. Atstāj tās marinādē visu nakti.
Visas dienas garumā svētku programmas centrā būs deja – no viduslaikiem līdz mūsdienām, īpaši izceļot dejas, kas bija populāras 18. gadsimtā.
Bauskas TIC
Rundāles pils muzeja direktora un gleznotāja Imanta Lancmaņa līdz šim vērienīgākā personālizstāde “Imants Lancmanis. GLEZNAS”.
Bauskas TIC
Izbaudi siltās dienas pastaigājoties Preiļu muižas kompleksa un parka plašajā teritorijā. Viss zied un zaļo!
Preiļu novada TIC
Izvēlies sev tīkamāko pasākumu, lai godinātu gada spēcīgāko nakti!
Bauskas TIC
Līgo svētku norises un svinēšana Balvu novadā - ar radošu darbošanos, teātra izrādēm, ugunskuriem, skanīgu "Līgo" un zaļumballēm.
Balvu TIC
Apvienojot senču tradīcijas ar Latvijas pirmatnīgās dabas burvību, arī šogad Gaujas Nacionālais parks piedāvā daudzveidīgus pasākumus.
EnterGauja
Koncertā piedalīsies tautā pazīstami un iemīļoti rokmūziķi un Tukuma novada ansambļi. Kuri tie būs? Sekojiet līdz...
Tukuma TIC
Šogad “Peoniju ziedu parāde” būs īsti svētki!Atzīmējot 50 gadu jubileju, arborētums katru JŪNIJA sestdienu un svētdienu viesus iepriecinās ar koncertiem.
Madonas TIC
Dodoties brīvdienu maršrutā, iespējams iepazīt dabu, kultūru, vēsturi un cilvēkus pierobežā!
Bauskas TIC
Neparastai vasarai piestāv ūdens prieki - 28. jūnijā piesakies uz aizraujošām orientēšanās sacensībām Lubāna ezerā.
Madonas TIC
Gaujas Nacionālajā parkā: no dabas ieskautiem kempingiem līdz brīvdienu mājām, no elegantām viesnīcām līdz karaliskām pilīm, muižām
EnterGauja
Galēnu muižas parks pavasarī aicina apmeklētājus iegrimt mierpilnā dabas un mākslas saspēlē.
Preiļu novada TIC
Tukuma pusē dārzu ir ne viens vien – gan rožu dārzs, gan peoniju dārzi, īrisu un košumdārzi. Čadīgākie saimnieki atver savu dārzu vārtus apmeklētājiem.
Tukuma TIC
Pastaru vējdzirnavas ir vienīgās Latvijā rekonstruētās holandiešu tipa dzirnavas ar grozāmo vējtveres mehānismu.
Preiļu novada TIC
Vairāk nekā 220 koka skulptūras, kas attēlo Bībeles tēlus un ainas, harmoniski iekļaujas apmēram 20 hektāru plašā ainavā kopā ar dārziem un mākslīgajiem dīķiem.
Preiļu novada TIC
Aicinām - ceturtdien, 12. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 19.00, garšu ballīte Āgenskalna tirgū!
Lauku Ceļotājs
Heisā hopsā, esam sarūpējuši vasarai piecus - absolūti kapitālus koncertus. Tiekamies ezera krastā pie Madonas!
Madonas TIC
Tukuma novads aicina ikvienu uz aizraujošiem pirmssvētku pasākumiem, kas ienesīs īstu svētku noskaņu.
Tukuma TIC
Katru ceturtdienu plkst.19.00 Hercoga terasē dzīvās mūzikas koncerti. Rezervē galdiņu pa tel.29106538! Piedāvājumā arī svaigas austeres!
EUR 15 | Hercogs Mārupe