Trīs valstis, kur ceļojums kļūst par piedzīvojumu dvēselei

Novatours.lv | 2025.06.24

Ceļošana ir viena no vērtīgākajām un burvīgākajām dzīves pieredzēm - tā dāvā ilgi kāroto atpūtu no ierastā, ļauj iepazīt pasaules daudzveidību un krāšņumu, kā arī sarūpē paliekošas atmiņas. Tomēr, ja vēlamies gūt pilnvērtīgu iespaidu par savu izvēlēto ceļojuma galamērķi, patiesā valsts garša mīt aiz labiekārtotām pludmalēm un viesnīcu brokastīm - cilvēkos, tirgos, garšās, aromātos un pieredzēs. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis trīs galamērķus, kas apbur ceļotājus ar savu autentisko raksturu un sadzīvi.

Bulgārija

Bulgārija, pirmkārt, pārsteidz ar savu dabas krāšņumu un daudzveidību. Šajā valstī ir pieejama gan pasakaina, gaišu smilšu klāta Melnās jūras piekraste, gan apburoši skaisti un nedaudz mežonīgi kalnu masīvi. Nezinātājus Bulgārijā pāsteidz augsti attīstītās spa tradīcijas, īpaši piejūras reģionā, kur jau izsenis tiek piekoptas ārstniecisko dūņu un minerālūdens procedūras.  

Ko zināt par cilvēkiem

Bulgāri ir sirsnīgi, taču var šķist arī skarbi vai pārlieku tieši – tas nav nepieklājības jautājums, bet gan kultūras īpatnība. Bulgārijas ļaudīm ir raksturīgs lepnums, sirsnība un praktiskums – tie novērtē gan savas valsts dabu un vēsturi, gan vienkāršas, taču gardas lietas dzīvē, ko visbiežāk iegūs tirgū. Valsts vēstures līkloču un mantojuma rezultātā bulgāriem piemīt arī aizdomīgums, ko līdzsvaro dzīvesgudrs humors. Turklāt viņi joprojām tic dažādām māņticībām – piemēram, marta sākumā visi nēsā sarkani-baltas dzijas saitītes jeb “martenicas”, lai atvairītu ļaunumu un drīzāk sagaidītu pavasari. Viņi labprāt dalās ar tradīcijām, bet sagaida cieņu pret tām. Un lai cik mulsinoši tas arī nebūtu, bulgāri, sakot “jā”, krata galvu, bet kad vēlas pateikt “nē”, tie māj ar galvu. 

Ko noteikti nogaršot

Banitsa – kārtainā mīklas izstrādājums ar fetas sieru un olām, ko tradicionāli ēd brokastīs.

Shopska salāti – populārākie bulgāru salāti no tomātiem, gurķiem, paprikas un tradicionālā bulgāru baltā siera, ko sauc par sirēnu.

Kavarma – sautēta gaļa ar dārzeņiem un garšvielām, bieži tiek pasniegta ar rīsiem.

Tarator – auksts jogurta un gurķu zupas ēdiens, lieliski piemērots karstām dienām.

Lukanka – bulgāru sālītas desas izstrādājums ar unikālu garšvielu maisījumu.

Mekici – rauga pankūkas, bieži pasniedz ar medu vai sieru.

Rakija – spēcīgs augļu destilāts, ko parasti gatavo no plūmēm vai vīnogām.

Kā iekļauties vietējo sabiedrībā un sajūtā

Lai patiešām iejustos bulgāru ikdienā, vērts apciemot tirgu, kur viss notiek bez steigas, bet ar sparīgu kaulēšanos, izdzert tasi kafijas vietējā kafejnīcā, kur visi viens otru pazīst, un vakarā baudīt nesteidzīgu pastaigu, kā to dara bulgāri. Bulgārijā daudz kas notiek nedaudz lēnāk, bet patiesāk un dziļāk - vietējie novērtē sirsnīgu klātbūtni vairāk nekā formālas pieklājības frāzes. Ikviens ceļotājs, kas ir pieklājīgs, uzklausi ar interesi un atvērtību – ātri tiek pieņemts kā viens no savējiem.

Melnkalne

Brīnišķīgā Adrijas jūras pērle Melnkalne apbur savus viesus ar ainavu kontrastiem – no Adrijas jūras zilgmes līdz majestātiskiem kalniem, kas drosmīgi slejas debesīs tikpat kā no pašas piekrastes. Tāpat šeit notiek satikšanās starp seno un mūsdienīgo – vēsturiskie ciemati ar bruģētām ielām un klosteriem mijas ar modernām promenādēm un jahtu ostām. Taču viena no maģiskākajām pieredzēm ir vietējo iedzīvotāju nesteidzīgs dzīves ritms, kas aicina uz “fjaka” - mierpilnu dzīves baudīšanas mākslu.

Ko zināt par cilvēkiem

Melnkalnieši ir viesmīlīgi un izteikti draudzīgi, īpaši, ja ceļotājs izrāda cieņu pret vietējām paražām. Tāpat viņiem ir raksturīgs temperaments, tiešums un humors – melnkalnieši vienmēr teiks, ko domā, bet ar smaidu. Tauta ir ļoti ģimeniska, mīl garas sarunas, un bieži vien uzaicinās ciemos, ja sajutīs patiesu interesi. Ikdienas gaitās ļoti iemīļota ir kafija, kas nav tikai ieradums – tā ir kultūras sastāvdaļa un sociāls rituāls, kurā tiek apspriests viss – no politikas līdz laikapstākļiem.

Ko noteikti nogaršot

Kačamak - sātīgs, putrveidīgs ēdiens, kas gatavots no kukurūzas miltiem, dažreiz sajaucot ar kartupeļiem. Pasniedz ar sieru un rūgušpienu.

Cicvara - no kukurūzas miltiem un jaunā siera (kajmak) gatavots putrveidīgs ēdiens, ko pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai rūgušpienu.

Japrak - vīnogu lapu tītenis, ko pilda ar gaļu, rīsiem un dažādām garšvielām.  

Jēra gaļa pienā – gaļa lēni tiek gatavota pienā kopā ar garšvielām un kartupeļiem.

Popeci – sulīga gaļa, kas tiek pildīta ar sieru vai ar kūpinājumu, un pēc tam apcepta vai grilēta. Pasniedz ar kartupeļiem, svaigiem salātiem vai maizi..

Vīns – Melnkalnē ir senas vīna darīšanas tradīcijas. Valstī ražo gan sarkano, gan balto vīnu. Sarkanvīns "Vranac" ir īpaši novērtēts tā bagātīgās garšas un aromāta dēļ. Iecienīti ir arī baltvīni, piemēram, “Krstač”, kas lieliski sader ar vietējiem zivju ēdieniem.

Rakija - stiprs tradicionāls alkoholiskais dzēriens, ko gatavo, destilējot dažādus augļus.

Kā iekļauties vietējo sabiedrībā un sajūtā

Lai iekļautos Melnkalnes dzīves ritmā, jāmācās baudīt mirkli – bez steigas, ar atvērtu sirdi. Vietējie necenšas aizpildīt katru minūti, bet novērtē vienkāršas lietas: labu kafiju, sarunu ēnā un jūras tuvumu. Vakaros melnkalnieši dodas nesteidzīgā “šetnja” – pastaigā, kas nav tikai kustība, bet arī sabiedrisks notikums. Un Melnkalne ir par sarunu - draudzīgu, atklātu, sirsnīgu un ieinteresētu - tāpēc ir vērts palūkoties, kas sagaida aiz vienkāršas, laipnas sasveicināšanās, ļaujoties sarunu līkločiem.

Tunisija

Nelielā Ziemeļāfrikas valsts Tunisija ir kā labi slēpts dārgakmens. No vienas puses to apskalo Vidusjūra, no otras puses to ieskauj Sahāras tuksnesīgiem plašumi. Vienlaikus tā ir arī kā maģiskas krustceles, kurās mijas arābu un franču kultūras, apburoši lēns dzīves temps un vietējo iedzīvotāju karstasinīgums ar neizsmeļamu spēju priecāties par dzīvi. Tunisija ir valsts, kuras tirgus trokšņi, vecpilsētu smaržas un sajūtu palete paliek atmiņā ilgi.

Ko zināt par cilvēkiem

Tunisieši ir sirsnīgi un viesmīlīgi – īpaši, ja redz cieņu pret viņu paražām un dzīvesveidu. Viņu raksturā jūtams gan Ziemeļāfrikas temperaments, gan Vidusjūras mierīgums – viņi ir dzīvespriecīgi, bet ar stingru pamatu savās tradīcijās. Sarunas ir svarīga ikdienas sastāvdaļa – gan tirgos, gan pie piparmētru tējas glāzes vai kafijas – tās var būt ilgstošas, dzīvīgas un pārsteidzoši atklātas.

Ko noteikti nogaršot

Kuskuss - tradicionāli kuskuss Tunisijā tiek gatavots māla konusa formas traukā (tajine) kopā ar dārzeņiem un gaļu.

Brik - kraukšķīga mīklas kabatiņa ar olu, tunci un kapariem.

Lablabi - aunazirņu zupa, kas bagātināta ar ķiplokiem un ķimenēm, pasniegta kopā ar maizi.

Masfouf - saldā kuskusa versija - ar cukuru, granātābolu sēklām, datelēm.

Muloukhia - tiek uzskatīts par vienu no populārākajiem Tunisijas ēdieniem. Muloukhia ir augs, kura lapas tiek izmantas biezas mērces pagatavošanai, ko pasniedz kopā ar liellopu gaļu un ēd ar maizi.

Bambalouni - jeb yoyos ir saldie virtuļi, viens no populārākajiem Tunisijas desertiem, ko bieži pārdod uz ielas.

Kā iekļauties vietējo sabiedrībā un sajūtā

Tunisijā viss notiek ar vieglumu un ritmu, kas sākotnēji var pārsteigt, bet ātri vien ievilina savā plūdumā. Te neviens nesteidzas, un dienas skaistums slēpjas detaļās – rīta gaismā pār medīnu jumtiem, aromātiskā tējā, mākslā runāt par dzīvi pat ar svešinieku. Lai iekļautos vietējo ritmā, pietiek ar atvērtu prātu un vēlmi klausīties – tunisieši augstu vērtē cieņu pret savām paražām un kultūras mantojumu. Absolūti vērts ir ļauties sarunām – kas nav tikai virspusīgs vārdu virknējums, bet veids, kā tiek dalīta kultūra. Un, ja kāds aicina apsēsties uz brīdi – šis noteikti ir jāpieņem, jo šāda pieredze var kļūt par dienas un ceļojuma vērtīgāko mirkli.
 
Visas trīs valstis - Bulgārija, Melnkalne un Tunisija - latviešu ceļotāju lokā ir salīdzinoši maz iepazītas, kā labi glabāti dārgakmeņi gaidot, kad tiks atklāti. Valstu trijotne ir viegli sasniedzama no Rīgas ar tiešajiem lidojumiem - lidojums uz Bulgāriju un Melnkalni ir vien aptuveni 2.5 h ilgs, savukārt uz Tunisiju - 4.5 h ilgs. Ir laiks doties iepazīt šīs autentiskās valstis!

Avots: Novatours.lv


celojumubode - 3938
Luksus Donavas kruīzi ar atlaidi līdz 25%

Luksus Donavas kruīzi ar atlaidi līdz 25%

Baudiet Luksu Eiropas upju kruīzā - komfortablas kajītes, izsmalcinārts ēdināšanas piedāvājums, dzērieni, ekskursijas krastā, izklaides programma uz kuģa

EUR 2394 | Estravel Latvia

Kopas

Kopas "Vilkači" koncerts

Kopa “Vilkači” ir atpazīstama ar savu unikālo spēju apvienot seno karavīru garu, latviešu tautas mantojumu un spēcīgu muzikālo izpildījumu.

Līvānu TIC

Skaistule Kuba - tāda, kāda tā ir!

Skaistule Kuba - tāda, kāda tā ir!

Ekskursiju celojums: 10.- 24.03.2026. // No Rīgas // transfēri, 4* un 5* viesnīcas, puspansija, ekskursijas ar Jolantu un vietējiem gidiem

EUR 3555 | Estravel Latvia

Mūzikas vakars ar

Mūzikas vakars ar "UNITRIO" absambli

3.novembrī plkst. 17.00, Dagdas Kultūras centra izstāžu zālē, norisināsies mūzikas vakars kopā ar franču-šveiciešu ansambli "UNITRIO"!

Krāslavas TIC

Halovīna pasākumi Ventspilī

Halovīna pasākumi Ventspilī

Oktobra izskaņa Ventspilī solās būt biedējoši aizraujoša – pilsētā norisināsies vairāki tematiski Halovīna pasākumi.

Ventspils TIC

Subates Ezermalas parks

Subates Ezermalas parks

Subates Ezermalas parks ir vasaras sezonas iecienītākais subatiešu un viesu objekts.

Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Dievišķās nejaušības

Dievišķās nejaušības

Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Dievišķās nejaušības” būs skatāma 7. novembrī Ventspils teātra namā "Jūras vārti".

Ventspils TIC

Restorānu nedēļas piedāvājums Hercogā

Restorānu nedēļas piedāvājums Hercogā

Aicinām nobaudīt 3 kārtu maltīti ar šefpavāra komplimentu pa 35 Eur!

EUR 35 | Hercogs Mārupe

“Lielais dzintars” aicina uz koncertu

“Lielais dzintars” aicina uz koncertu

7. un 8. novembrī plkst. 19.00 Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” aicina klausītājus pievienoties desmitgades svinību kulminācijai.

Liepājas reģiona TIB

Auto-foto orientēšanās spēle

Auto-foto orientēšanās spēle

No 1. līdz 30. novembrim ikviens piedzīvojumu entuziasts aicināts piedalīties aizraujošā auto-foto orientēšanās spēlē “Medību sezonas noslēgums"!

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Jamaika! Cena sākot no 2069 eur !

Jamaika! Cena sākot no 2069 eur !

EUR 2069 | Itaka Latvia

Jaunsventes muižas parks

Jaunsventes muižas parks

Jaunsventes muižas parks veidots 19. gadsimta beigās. Parka platība 5,22 ha un tajā aug 27 dažādas koku sugas.

Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Vaboles muižas parks

Vaboles muižas parks

Vaboles parks ir veidots kā ainavu jeb angļu stila grāfu Plāteru-Zībergu pusmuižas parks (19. gs.).

Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Ziemas piedzīvojums Jiveskilā un Jāmsā

Ziemas piedzīvojums Jiveskilā un Jāmsā

Somija // Naktsmītnes 7 naktīm, pārgājiens, haskiju audzētava un safari, ziemeļbriežu fermas apmeklējums // Cena 1 personai, ceļojot 4 personu grupā

EUR 699 | Estravel Latvia

Skrindu dzimtas muzejs

Skrindu dzimtas muzejs

Muzeja pastāvīgā ekspozīcija ir veltīta pirmajiem tautas atmodas darbinieku, brāļu Skrindu dzīvei un darbam.

Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Koncerts Dricānu Dominantei 20!

Koncerts Dricānu Dominantei 20!

Aicinām uz īpašu svētku koncertu, kurā kopīgi atzīmēsim ne tikai Ziemassvētku tuvošanos, bet arī godināsim Dricānu Dominantes 20 gadu pastāvēšanas gadadienu.

Līvānu TIC

Kambodža & Fukuoku sala!

Kambodža & Fukuoku sala!

Atklāj pasakaino Kambodžu ar tās noslēpumainajiem Angkora tempļiem un džungļu valdzinājumu, tad ļaujies mierpilnai atpūtai Vjetnamas paradīzē – Fukuokas salā

EUR 2098 | Latvia Tours - Berga bazārs

Vidusjūras princese - Malta!

Vidusjūras princese - Malta!

EUR 1009 | Itaka Latvia

Amsterdama! Cena sākot no 399 eur!

Amsterdama! Cena sākot no 399 eur!

EUR 399 | Itaka Latvia

Silene Resort & Spa****

Silene Resort & Spa****

Silene Resort & SPA ir četrzvaigžņu kūrorts, kas atrodas 30 km attālumā no Daugavpils, gleznainā Sila ezera krastā.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv -