
Foto: Miltton.com | Autors: Annija Asmus | 2025.10.29
Ja kāds teiktu, ka alus var būt arī deserts, kas garšo pēc kafijas, vaniļas, karamelēm un kokosriekstiem, cik ticami tas izklausās? Taču tā ir - atliek tikai izvēlēties pareizo stilu un sastāvdaļas. Tāpat kā pasaulē ir sausie un saldie vīni, arī alus pasaulē pastāv ļoti plaša garšu amplitūda – no sausā īru stauta līdz bagātīgajam kafijas stautam, ko var baudīt kā saldu desertu. Ar zināšanām dalās “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.
No portera līdz stautam - kā radās “melnais alus”

Šī gada 2. novembrī plkst. 16.00 muzejs "Andrupenes lauku sēta" veļu laika tematikai veltītu latgaliešu tautas dziesmu vakaru!
Krāslavas TIC
Stauts kā alus stils radies no portera - 18. gadsimtā Londonā populārā alus, kuru tolaik dēvēja par “strādnieku dzērienu”. Kad brūvētāji sāka veidot “stiprāku porteri”, parādījās nosaukums stout porter, kas burtiski nozīmē “stiprāks porteris”. Laikam ejot, šis alus kļuva par atsevišķu kategoriju, un, pateicoties zīmola “Guinness” panākumiem, īru stauts kļuva par vienu no pasaulē atpazīstamākajiem alus veidiem.
Atšķirībā no portera, stauts nav tik salds un tam ir izteiktāks kafijas raksturs. Tas ir eila paveids, kas rūgst istabas temperatūrā (aptuveni 20 °C) un iegūst piesātinātu, grauzdētu garšu. Lielākā daļa cilvēku stautu asociē ar tumšu, gandrīz melnu alu, bet patiesībā, skatoties to glāzē pret gaismu, redzams piesātināts rubīna tonis.
Kafijas deserts glāzē
Ja klasisko īru stautu var raksturot kā “sausāku un vieglāku”, tad mūsdienu “pastry stouts” jeb deserta stauti ir gluži pretēji, tie ir bagātīgi, krēmīgi un saldeni. Šajā alus stilā brūvēšanas procesā papildus iesalam tiek pievienota piena laktoze, kas piešķir alum maigumu un salduma noti. Raugs šo saldumu “neapēd”, tāpēc alus saglabā krēmīgu un desertīgu raksturu.
Tieši šis princips izmantots arī “Mežpils kafijas stautā”, kas tapis sadarbībā ar “Rocket Bean Roastery”, jo vēlējāmies izveidot alu, kas ne tikai garšo pēc kafijas, bet arī smaržo pēc īstas kafijas. Tāpēc alus rūgšanas septītajā dienā tam pievienojām grauzdētu Brazīlijas kafiju ar šokolādes un riekstu notīm, kas lieliski sader ar karameles un vaniļas aromātu, kas veidojas brūvēšanas laikā.
Rūgtums, maigums un līdzsvars
Tradicionālais stauts ir rūgtenāks, ar izteiktu grauzdētu iesalu garšu, bet kafijas stauts - gluži kā laba šokolāde - ir rūgteni salds. Kafijas, karameles un kokosrieksta nianses veido daudzslāņainu aromātu, kas patiesībā vairāk atgādina desertu, nekā dzērienu.
Lai arī stauts izskatās “smags”, tā ķermenis ir vieglāks nekā, piemēram, porterim, un tas nav pārsātināts. Pie pareizas temperatūras (ap 10–12 °C) tas atklāj garšas dziļumu, līdzīgi kā vīns, ko arī nemalko pārāk aukstu.
Alus kā kultūra un pieredze
Mūsdienās alus vairs nav tikai dzēriens karstai vasaras dienai. Tas ir kultūras un rituāla elements, gluži kā kafijas tase vai vīna glāze. Kafijas stauts ir piemērs tam, cik radoša un daudzveidīga var būt alus pasaule. Bet tā nav konkurence desertam, drīzāk ir tā paplašinātā versija. Un, jā, šis alus veids nav domāts, lai padzertos. Tas ir paredzēts baudīšanai - lēnām, vakarā, pie šokolādes kūkas vai vienkārši kā deserts pats par sevi.
Kā alus cienītājam un entuziastam man šis šķiet viens no interesantākajiem alus veidiem, jo tas ļauj apvienot tradīcijas ar eksperimentu, rūgtumu ar saldumu un klasiku ar improvizāciju. Kafijas stauts pierāda, ka alus var būt tikpat niansēts kā vīns vai konjaks, un tikpat baudāms kā deserts. Tas ir arī apliecinājums tam, ka alus kultūra Latvijā attīstās - no vienkārša dzēriena līdz pieredzei, kas ietver stāstu, garšu un sajūtu.


2. pasaules kara militāras tehnikas privātkolekcija ir unikāla ar to, ka kolekcijā esošie objekti atrasti bijušo kauju laukos un ir prasmīgi restaurēti.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

Neļaujiet Rīgas restorānu nedēļai paiet garām, neizbaudot mūsu rudens iedvesmoto trīs ēdienu Āzijas virtuves maltīti Stage 22 bārā un restorānā.
EUR 45 | Grand Hotel Kempinski Riga
 (1).png)
Dažādu paaudžu stikla mākslinieku radītie laikmetīgi stikla darbi, iedvesmojoties no Līvānu stikla muzeja ekspozīcijas priekšmetiem.
Līvānu TIC

14. novembrī teātra mazajā zālē koncertzālē “Lielais dzintars” pirmizrādi piedzīvos iestudējums “Navigācija uz Nekurieni”.
Liepājas reģiona TIB
.png)
VISAS BRĪVDIENAS! Atklāj Ziemeļpolijas vilinājumu – majestātiskās pilis, piejūras pilsētas un gleznainos ezerus no Gdaņskas līdz Augustovai
EUR 179.00 | Latvia Tours

Oktobra izskaņa Ventspilī solās būt biedējoši aizraujoša – pilsētā norisināsies vairāki tematiski Halovīna pasākumi.
Ventspils TIC

XX gs. sākumā pie Medumu ezera Sanktpēterburgas botāniskā dārza pārzinis Lackis iekārtoja Medumu parku.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa
Atklāj pasakaino Kambodžu ar tās noslēpumainajiem Angkora tempļiem un džungļu valdzinājumu, tad ļaujies mierpilnai atpūtai Vjetnamas paradīzē – Fukuokas salā
EUR 2098 | Latvia Tours - Berga bazārs

Liepājā rudens ienāk ar lapām, kas pamazām sāk krāsoties košos toņos, un dzestrāku gaisu. Tas nav šķērslis aktīvai atpūtai — tieši šis laiks aicina doties ārā.
Liepājas reģiona TIB

1.novembrī AKUSTIKĀ ielūdzam uz brīnišķīgu muzikālu tikšanos ar komponistu Jāni Lūsēnu, dziedātāju Ingu Pētersonu, Evijas Mudenciemas-Lūsēnas flautu pavadījumā.
EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Šī gada 2. novembrī plkst. 16.00 muzejs "Andrupenes lauku sēta" veļu laika tematikai veltītu latgaliešu tautas dziesmu vakaru!
Krāslavas TIC

Ekskursiju celojums: 10.- 24.03.2026. // No Rīgas // transfēri, 4* un 5* viesnīcas, puspansija, ekskursijas ar Jolantu un vietējiem gidiem
EUR 3555 | Estravel Latvia

Lepojamies ar savu piedāvājumu Rīgas restorānu nedēļai, kas atbildīs prasīgāko gardēžu gaumei! Rezervācijas pieņemam pa tālruni 29343355
EUR 40 | Buržujs

“Bahu vai Šopēnu? Jā, abus!” teic pianists Reinis Zariņš, un šodien, 1. novembrī, plkst. 17.00 koncertzālē “Latvija” aicina uz koncertu.
Ventspils TIC

Slutišķu ciems ir autentiska apdzīvota sādža, kur apmeklētāji var iepazīties ar unikālām Latgales vecticībnieku kultūras un sadzīves ekspozīcijām.
Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa

7. un 8. novembrī plkst. 19.00 Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” aicina klausītājus pievienoties desmitgades svinību kulminācijai.
Liepājas reģiona TIB

No 27. oktobra līdz 9. novembrim aicinām baudīt Rīgas Restorānu nedēļas īpašo četrkārtu ēdienkarti Kaļķu Vārtos. Rezervē savu galdiņu jau šodien!
EUR 40 | Kaļķu vārti

Bebrenes muižas ansamblis ir viens no nedaudzajiem Sēlijā, kurā pilnībā ir saglabājušies visi 19. gs. Bebrenes muižas apbūves elementi.
TAKA